שיתוף
תגובות
בריאות » רפורמת הקנאביס אושרה בכנסת: מרשם במקום רישיון
בישראל יש כיום כ-100 אלף מטופלים עם רישיונות לצריכת קנאביס רפואי, רובם סובלים ממחלות או תופעות כאב ומפוסט טראומה
קנאביס רפואי | צילום: freepik

ועדת הבריאות של הכנסת החליטה היום (שלישי) כי הנגישות לקנאביס רפואי תורחב משמעותית עבור חולים רבים, ללא צורך לבקש רישיון מתאים, וזאת, כחלק מרפורמה שמוביל משרד הבריאות בחודשים האחרונים, שבמסגרתה חולים במחלות ומצבים רפואיים קשים לא יחויבו להוציא רישיון על מנת לקבל קנאביס רפואי. על פי התקנות שאושרו, החולים יקבלו את המרשם בדומה למרשם רפואי עבור תרופות. התקנות ייכנסו לתוקף בתוך כחצי שנה לאחר היערכות הקופות לכך.

התקנות שאושרו היום בוועדה קובעות כי מעתה מי שסובל מאפילפסיה, קרוהן, דמנציה, אוטיזם (ללא הגבלת גיל), מחלות אונקולוגיות, טרשת נפוצה, HIV או איידס וחולים סופניים שתוחלת חייהם אינה עולה על שישה חודשים יהיו זכאים לקנאביס רפואי ללא רישיון. את המרשם יוכלו לקבל על ידי רופאים שיוכשרו בנושא. יש לציין כי לא מדובר ברופאי משפחה או רופאי ילדים.

עוד מבחזית החדשות

מדובר בשינוי דרמטי ביחס להתוויות כיום, כשחולים אונקולוגים עם "מחלה אונקולוגית פעילה, או בעת טיפול פעיל נגד סרטן לצורך הקלה בתסמיני המחלה הפעילה או בתופעות הלוואי של הטיפול הפעיל", זכאים להוציא רישיון לקבלת קנאביס רפואי. גם לחולים עם קרוהן פעיל יש זכאות. בנוסף, שורת מחלות נוירולוגיות ובהן טרשת נפוצה, פרקינסון, אפילפסיה וטורט יזכו את החולים במרשמים אלו, אך לא בכל המצבים.

על פי התקנות, "חלק מהפונים לקבלת טיפול באמצעות קנאביס רפואי יוכלו לקבל מרשם מרופא, במקום להוציא בעצמם רישיון להחזקה ושימוש בקנאביס". זאת בניגוד למצב כיום לפיו על מנת להחזיק או לצרוך קנאביס רפואי היה צורך ברישיון מאושר על ידי משרד הבריאות שניתן רק מצד רופאים מסוימים שהוכשרו לכך, מצב שיצר זמני המתנה ארוכים ובירוקרטיה מורכבת עד לקבלת האישור החוקי. המתנגדים למהלך טוענים כי ההחלטה תיצור תלות והתמכרות.

בישראל יש כיום כ-100 אלף מטופלים עם רישיונות לצריכת קנאביס רפואי, רובם סובלים ממחלות או תופעות כאב ומפוסט טראומה. במהלך הדיונים על התקנות הביעו מטופלים רבים תרעומת על כך שדווקא מחלות ותופעות אלה לא נכללות בתקנות.

לדבריו של יו"ר הוועדה, ח"כ אוריאל בוסו, "זהו רק שלב ראשון, יש התוויות רפואיות נוספות הדורשות התייחסות וטיפול. לנגד עינינו עומדת טובת המטופלים והרצון להקל על כאבם, להגדיל את היצע הרופאים והנגישות ולהוזיל מחירים. כל זאת תוך שימת לב לחשש מפני זליגות ושימוש לרעה בסם".

מנהל השירות לטיפול בהתמכרויות במשרד הרווחה והביטחון החברתי, אהרון שבי אמר בתגובה כי: "יש להקפיד על כך שהמרשמים לא ירחיבו את ההתמכרות ויגרמו לגלישה לשימוש בחומרים פסיכואקטיביים נוספים. יש לא מעט פניות על איבוד שליטה וצריכת סמי רחוב".

כאמור, לא כולם תומכים במהלך. יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, פרופ' חגי לוין, טען כי "התקנות מרחיבות בצורה דרמטית את הרופאים שיכולים לאשר שימוש בקנאביס, ואת ההתוויות הרפואיות המאפשרות מרשם". לדעתו "יש פה סכנת התמכרות שלא לצורך".

במקביל, ועדת הכספים הוזילה ואישרה את תעריף הגבייה במסגרת המעבר מרישיונות קנאביס למרשמים. לדרישת הוועדה הוזל התעריף למטופלים בגין הוצאת מרשם שנתי, ויעמוד על 180 שקל במקום 220 שקל במקור ו-360 שקל השתתפות עצמית בגין הנפקת רישיון לקנאביס.

עוד מבחזית החדשות

במהלך הדיון הקודם בנושא, מתחה ועדת הכספים ביקורת על המחירים הנדרשים להוצאת רישיון ומרשמים במסגרת הצעד המתוכנן, ודרשה ממשרד הבריאות, משרד האוצר וקופות החולים לבחון ולהביא בפניה תעריפים מוזלים יותר למטופלים, וכן להציג בפני הוועדה את התחשיבים המלאים. מנגד, טענו במשרדים ובקופות החולים כי מדובר בתעריפים הנמוכים ביותר שניתן היה להעמיד כדי שהמתווה יוכל לצאת לפועל, וכי מדובר במוצר שאיננו בסל התרופות, וישנן עלויות של הכשרת וגיוס רופאים, טיפול מורכב יותר מול החולים, התאמת מערכות מחשוב וכדומה.

בפתח הדיון היום ציין יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני כי איננו מוכן לאשר את התעריף המוצע: "חלק מהשירותים בלאו הכי ניתנים, אני לא מבין למה צריך לגבות כל כך הרבה, מדובר בטיפול בחולים, רבים מהם במצב כלכלי מורכב".

ח"כ ינון אזולאי: "אני לא מבין את המצב, בו רופא שמטפל ונותן מרשם, צריך לגבות בגין העבודה שלו תעריף נוסף, בעבר לא נתתם את השירות, במסגרת הרישיונות, אז למה שהפעם תיישמו זאת?".

רועי קאהן מקופת חולים כללית אמר בדיון: "אנחנו נדרשים במסגרת המהלך הזה להעמיד רופא שינפיק את המרשם, מערך אחיות, מוקד טלפוני ונצטרך להקים מוקד מחשוב. היות שהנושא לא בסל, אני לא יכול לכפות על רופא שלי לתת את השירות הזה, אם שר הבריאות היה מכניס את זה לסל ומתקצב כפי שהוא מתקצב סל זה היה מצב אחר, היות שזה לא המצב, רופא ירצה שיפוי על כך".

יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני סיכם: "נעמוד על כך שתעניקו את השירותים, אני מבקש כי בעוד שנה תעבירו אלינו דיווח על מתן השירותים".

הצטרפו ועקבו אחר

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עדכני
פופולרי
ויראלי
מטבע
שער יציג
שינוי
עדכון אחרון:
הישג ענק הוא להגיב באותה צורה גם כאשר מנצחים וגם כאשר מפסידים

התקינו את האפליקציה החדשה שלנו!
ותישארו מעודכנים