שיתוף
תגובות
כללי » "לראות דרך קירות": הפיתוחים הטכנולוגיים שהצילו חיים בטורקיה
המשלחת הישראל הביאה איתה לטורקיה, אמצעים טכנולוגיים שהובילו לחילוצים דרמטיים | בין היתר מצלמה ש"רואה" דרך בטון ממרחק של 50 מטר
חילוץ לכודים בטורקיה | צילום: דובר צה"ל

שעות לאחר שהתבררו ממדי האסון הבלתי נתפס בטורקיה, החלה היערכות הסיוע של ישראל. במשך ימים ולילות ארוכים ובתנאים מפרכים עשתה המשלחת הישראלית הכול כדי להציל חיים. בזכות המשלחת אותרו וחולצו 19 איש, בהם תינוק בן שנתיים, כאשר טכנולוגיות מתקדמות אפשרו לכוחות "לראות דרך קירות".

מרגע ההחלטה לצאת למשימת הסיוע, היה ברור כי הטכנולוגיות החדשות והמתקדמות של פיקוד העורף יכולות להציל חיים. ואכן, המשלחת הישראלית שפעלה מסביב לשעון בטורקיה הייתה הבולטת והמתקדמת בין היחידות שפעלו שם מכל העולם. "מדובר במספר חסר תקדים של מחולצים ביחס למשלחות חילוץ קודמות" ציינו בצה"ל בסיפוק.

מצלמה שמזהה אנשים מעבר לקיר בטון | צילום: קמרו
הדמיה קרובה של המתרחש בחדר | צילום: קמרו

אחד הפיתוחים המשמעותיים שבאו לידי ביטוי הוא מצלמת מכ”ם חדשה של חברת "קמרו", שאפשרה לכוחות בשטח לראות מה קורה מעבר לקירות, ממרחק של 50 מטר. "המצלמה מסוגלת לזהות הימצאותם של אנשים מעבר לקיר, את מספרם ומרחקם המדויק מהמצלמה", מסביר ראש ענף פיתוח בפיקוד העורף, סא"ל שלמה הכהן.

צילום: קמרו
צילום: קמרו

הפיתוח של "קמרו" משתמש בטכנולוגיית רדאר ייחודית כדי לגלות מה קורה מאחורי הקיר. לא מדובר ב"ראיית רנטגן" שהופכת את הקיר לשקוף, אלא המערכת מספקת הדמיה קרובה למציאות של המתרחש מעבר לקיר, בפנים החדר. כך אפשר להבין כמה דמויות נמצאות בחדר, באיזה מרחק, מה הן עושות ובאיזו תנוחה מצוי הגוף שלהן פרטים קריטיים לחילוץ מדויק.

הכוחות המחלצים השתמשו גם במערכת "עטלף" של פיקוד העורף, שמזהה ומאכנת תנועות גוף מאחורי קירות. "השתמשנו במצלמות ייחודיות ומתקדמות לאיתור לכודים כגון מצלמות סיב אופטי, שמאפשרות כניסה לחללים סגורים וצרים מתוך סדקים" סיפר סא"ל הכהן בריאיון למגזין N12. אמצעי נוסף שסייע לכוחות בשטח היה מצלמות מסוג "סרצ'קאם 360", שמאפשרות כניסה לחללים סגורים, מצוידות בתאורה עוצמתית מאוד וסורקות את החלל הנבדק במהירות ובדיוק גבוה.

מצלמת סרצ'קאם 360 | צילום: סרצ'קאם

בניסיון למצוא לכודים שהצליחו לשרוד בתנאים הקשים, המחלצים הישראלים השתמשו במגוון מערכות מכ"מים, בהם מערכת ה"עטלף", ובמערכות אקוסטיות כמו מערכת "YPl", שמאפשרת זיהוי ואיכון קול של לכוד בתוך אתר ההרס. במהלך פעילות המשלחת נבחנו מכ"מים חדשים לאיתור לכודים. מערכות אלו סייעו באיתור מדויק, אימות ו/או שלילה של סיכוי להימצאות לכוד והביאו להצלת חיים ודאית במקרה אחד לפחות על אדמת טורקיה.

אמצעי נוסף שסייע בשטח הוא מצלמת ה"תולעת" החדשה של פיקוד העורף, שנועדה לחסוך 70% מהזמן באיתור לכודים. מדובר במצלמה עם ראש קטן שלעדשה שלה מחוברת נורת לד עוצמתית. ראש המצלמה מחובר למוט גמיש בצורת תולעת, מתוצרת חברת בוש, והוא יכול להזדחל לחללים פנימיים קטנים ולכיסי אוויר שבהם קיים חשד להימצאות לכודים.

עוד מבחזית החדשות

בפיקוד העורף פיתחו, יחד עם מפעל אלתא של התעשייה האווירית, מערכת בשם "אלומה", המסוגלת לזהות לכודים באמצעות איכון האות הסלולרי שלהם.

משלחת "ענפי זית" של פיקוד העורף בשיתוף המל"ל, משרד הביטחון, משרד החוץ, כבאות והצלה לישראל וכוחות החילוץ המקומיים, פעלה מסביב לשעון. סא"ל הכהן צורף לצוותי החילוץ במטרה למצות את היכולות הטכנולוגיות הקיימות בזירות האסון בטורקיה.

סא"ל הכהן הסביר כי: "ענף הפיתוח של פיקוד העורף מוביל בשגרה את הפיתוחים הטכנולוגיים שמאפשרים לפיקוד לממש את אחריותו למוכנות העורף לחירום. הענף מורכב ממהנדסי אלקטרוניקה, פיזיקאים וכימאים הטובים בתחומם. בזכות פיתוח היכולות החדשניות בשגרה, זכינו לסייע ולתרום בחירום, דבר שמאפיין את פיקוד העורף ככלל".

לאחר שישה ימים ומאות שעות מאומצות בשטח, משלחת המחלצים הישראלית שמנתה יותר מ-160 משתתפים חזרה בשלום וסיכמה את הפעילות. השילוב בין יכולות טכנולוגיות גבוהות ורוח שליחות הביאו לתוצאות מרשימות: 19 לכודים חיים חולצו מתוך ההריסות, בהם תינוקות וקשישים. נתון גבוה והישג משמעותי ביותר של הצלת חיים גם ביחס למשלחות קודמות. צעיר המחולצים הוא בן שנתיים, והמבוגר בהם הוא בן 65. משלחת הסיוע הרפואי של צה"ל נותרה עוד כמה ימים על אדמת טורקיה לסייע לפצועים הרבים, ולרשויות שהתקשו לעמוד בעומס, ואתמול (רביעי) חזרו גם הם לישראל.

מפקד פיקוד העורף, האלוף רפי מילוא, הגדיר את המשלחת כ"משימה לאומית ראשונה במעלה, לה נרתמו במהירות אנשי המילואים שעזבו את מקומות עבודתם ואת משפחותיהם כדי לתרום מהיכולות שלהם עבור הצלת חיים. אני גאה באנשיי, אנשי פיקוד העורף, ומצדיע להם על ההירתמות, הנתינה והביצוע המקצועי".

גם חברת XTEND סייעה בשטח, באמצעות רחפנים שהופעלו מרחוק: לרחפנים אלו יש יכולת להיכנס למבנים דרך פתחים צרים וקטנים, ולשוטט בין ההריסות בחיפוש אחר סימני חיים. החברה העמידה לצורך המשימה גם אמצעי זרוע רובוטית ומצלמה תרמית שמתווספים לרחפן. במקביל מופעלים בשטח אמצעי איתור תרמיים של חברת פולאריס, שמיועדים להכוונת יחידות ההצלה אל הניצולים. בנוסף לכל אלו, מערכות סולאריות פועלות בשטח במטרה לתת חשמל לצוותי החילוץ ולבחון את התאמתם לתנאי ומתארי שטח שונים בזמן אמת.

עם חזרת המשלחת לארץ, אמר הרמטכ"ל הרצי הלוי: "ברוכים השבים ארצה. עקבנו כולנו אחר כל פעולת חילוץ וכל אדם שהצלתם. בתוך טרגדיה אנושית נוראה הבאתם לצה"ל ולמדינה כולה גאווה עצומה. אני גאה בכם מאוד. כשרצינו להתארגן ולבחון הוצאת משלחת אמרו לי שכולם כבר מתארגנים, אנשים באו מיד, בסדיר ובמילואים. רק שמעו שהייתה רעידת אדמה ובאו מעצמם. זו רוח ההתנדבות והנכונות לעזוב הכול עבור דברים חשובים".

עוד מבחזית החדשות

עוד אמר הרמטכ"ל: "פעלתם במקצועיות ובנחישות, הצלתם חיים. הערכה רבה לכולכם ולך, אלוף-משנה גולן ואך, שפיקדת על משלחת החילוץ בכישרון ובמקצועיות ולכל המשתתפים בסדיר, במילואים ובשירות הציבורי וגם למשפחות שלכם, שיש להן חלק חשוב מאוד ברוח של העשייה הזאת".

מפקד יחידת החילוץ הארצית ומפקד משלחת החילוץ, אל"ם (במיל') גולן ואך, אמר בטקס: "אני גאה לעמוד בראש הכוח המקצועי והערכי הזה שכל אחד מ-160 חבריו, רובם משרתי מילואים שעזבו את כל עיסוקיהם ונקראו לדגל, פעלו מסביב לשעון, בתנאים מורכבים לחילוץ ניצולים והצלת חיים. אני רואה בכך זכות שבה אנו כצה"ל מסייעים למדינה ותושביה בשעת צרה, ואנחנו נמשיך ונפעל כך, בשם צה"ל ומדינת ישראל לסיוע בכל מקום שבו נדרש".

הצטרפו ועקבו אחר

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עדכני
פופולרי
ויראלי
מטבע
שער יציג
שינוי
עדכון אחרון:
צחוק משכח כאבים

התקינו את האפליקציה החדשה שלנו!
ותישארו מעודכנים