שיתוף
תגובות
חדשות » חדשות בעולם » "העולם נשרף": עוד גל חם בדרך לאירופה, מזג אוויר קיצוני בארה"ב
אחרי "קרברוס" מגיע גל החום "כארון" | בארה"ב התבקשו 113 מיליון איש להיזהר | חדרי מיון מדווחים על הומלסים עם כוויות בדרגה שלוש | בארץ: מחר וביום שני – התחממות
שרב, אילוסטרציה | צילום: צילום: Zyn Chakrapong, שאטרסטוק

גלי חום כבדים המשיכו לפקוד היום (שבת) את אירופה ואת דרום-מערב ארה"ב, ועשרות מיליוני תושבים נקראו לתפוס מחסה מהשמש הקופחת ולהרבות בשתיית מים, כדי לא למות מחום כפי שקרה לעשרות אלפים בגלי החום האירופיים של הקיץ שעבר. באירופה נרשמו היום מידות חום קיצוניות לא רק ביוון, איטליה וספרד, אלא גם צפונה משם, בצרפת, גרמניה, פולין וצ'כיה. בארה"ב קיבלו התרעות חום קיצוני שליש מהאזרחים האמריקאים, שהם כ-113 מיליון תושבים. בשל החום הקיצוני נסגרו או צמצמו שעות פעילות פארקים, מוזיאונים וגני חיות.

את דרום אירופה, פוקד מאז אמצע השבוע גל חום בשם "קרברוס" שגרם להרוג אחד באיטליה ולקיצור שעות העבודה ברבות מערי יוון. בימים הקרובים יפקוד את האזור גל חום נוסף, שקיבל את הכינוי "כארון". החזאים מסרו היום כי במהלך גל החום הזה עשויה להירשם הטמפרטורה הגבוהה ביותר שנמדדה אי פעם באירופה. כרגע עומד השיא על 48.8 מעלות שנמדדו בסיציליה בשנת 2021.

עוד מבחזית החדשות

התרעת חום חמורה פורסמה גם היום ל-16 ערים באיטליה, בהן רומא, פירנצה ובולוניה, והממשלה האיטלקית ממליצה לכל השוהים באזורים אלה להימנע מחשיפה לשמש בשעות 18:00-11:00. קשישים ואוכלוסיות פגיעות אחרות נקראו לנקוט משנה זהירות. ביוון, שגם בה חוצה הטמפרטורה את רף 40 המעלות כבר כמה ימים, נקטו אתמול הרשויות בצעד חריג וסגרו את שערי האקרופוליס באתונה בין השעות 12:00 ל-17:00, השעות החמות ביותרביממה.

הגבעה שעליה שוכן האקרופוליס, אתר התיירות המפורסם ביותר ביוון, מסוכנת במיוחד בשעות החום, בשל גובהה והעובדה שאין בה צל. תורים ארוכים של תיירים נצפו אתמול בגבעה לפני שעות השיא של החום, ורבים מהם ניסו להתגונן מהשמש בעזרת כובעים, שמשיות ומניפות. הרשויות ביוון המליצו לתושבים ולתיירים לשתות שני ליטרים של מים ביום במהלך גל החום, ולהימנע מקפה ואלכוהול, העלולים לגרום להתייבשות.

טמפרטורות קיצוניות פוקדות גם את דרום-מערב ארה"ב, ו-27 מיליון אמריקנים צפויים להתמודד בימים הקרובים עם חום של יותר מ-43 מעלות. בעיר פיניקס שבאריזונה הטמפרטורה ב-15 הימים האחרונים היא יותר מ-43.3 מעלות צלזיוס, והיא בדרך לשבור את שיאה מ-1974, אז נרשמו 18 ימים רצופים שבהם הטמפרטורה חצתה את הרף הזה. בשיא החום נרשמו אתמול בפיניקס 46.6 מעלות. צוותי רפואה ניידים המגישים סיוע לחסרי בית ברחבי העיר דיווחו על מטופלים עם כוויות בדרגה שלוש והתייבשות חמורה. תושבים העלו לרשת תמונות של זפת שניתך על גגות הבתים, וסרטונים שבהם נראו מטגנים ביצים בשמש הלוהטת.

חום אדיר פוקד כעת גם את קליפורניה, ובלוס אנג'לס עשוי להישבר בסוף השבוע שיא כל הזמנים של העיר, 47.2 מעלות. בחדרי המיון מדווחים הרופאים על מטופלים רבים שנפגעו מגל החום, בהם פועלי בניין שהתייבשו וקשישים שהתעלפו. בלאס וגאס שבנבאדה קרא השירות המטאורולוגי בסוף השבוע לתושבים שלא לזלזל בסכנה: "גל החום הזה איננו גל חום מדברי טיפוסי", הדגישו "הוא ארוך יותר ומביא טמפרטורות גבוהות יותר ביום ובלילה".

ד"ר השקאם מורים, שעובד בחדר המיון של בית חולים בנבאדה, סיפר שהרופאים שם מתמודדים עם נפגעי חום רבים, בהם תיירים שבילו זמן רב מדי על שפת הבריכה בשתיית אלכוהול והתייבשו, מטייל שנתקע באמצע המסלול ונזקק לליטרים רבים של נוזלים כדי לחזור לתפקד, וגבר בשנות ה-70 לחייו שנפל בבית והמתין לעזרה במשך שבע שעות, אחרי שהטמפרטורה בדירתו הגיעה בלילה ל-26.7 מעלות והוא נמנע מלהדליק את המזגן בגלל עלויות החשמל.

גל החום צפוי ללוות את דרום-מערב ארה"ב עמוק לתוך השבוע הבא, וגם היום צפויה הטמפרטורה בחלק מהאזורים להגיע ליותר מ-46 מעלות. בכמה מקומות היא עלולה לטפס אל מעבר ל-48.8 מעלות בשעות היום, ולא לרדת מ-32.2 מעלות בלילה.

בטקסס ובקליפורניה ניסו בסוף השבוע התושבים והתיירים למצוא מפלט מהחום באתרים ממוזגים. בימים הקרובים יוזמנו עוברי אורח לתפוס מחסה בספריות ציבוריות ובכניסה לתחנות משטרה. בעיר אלבקרקי שבניו מקסיקו יוארכו שעות הפעילות של המזרקות, ובריכות ציבוריות רבות יציעו כניסה בחינם. באיידהו כנסיות וארגונים ללא מטרות רווח מציעים מים וקרם הגנה ומחסה לעוברי אורח.

לעומת אלו המנסים למצוא מפלט מהשמש הלוהטת, יש מי שדווקא יוצאים להתמודד איתה. תיירים הרפתקנים פוקדים גם כעת את "עמק המוות" בקליפורניה, שידוע כאחת הנקודות החמות והיבשות ביותר על פני האדמה. טמפרטורות של יותר מ-48 מעלות הן דבר שבשגרה בעמק, ומחר עשויות להימדד שם יותר מ-54.4 מעלות, הטמפרטורה שרבים מחשיבים לשיא של העמק. היא נמדדה שם באוגוסט 2020. ביולי 1913 נמדדו ב"עמק המוות" 56.6 מעלות, אך המדידות שנערכו אז נחשבות שנויות במחלוקת, ומומחים רבים מתקשים לקבל אותן כאמינות ומדויקות.

עוד מבחזית החדשות

"עמק המוות" הוא רצועה מדברית ליד הגבול עם נבאדה, ויותר מ-1.1 מיליון איש מבקרים בו מדי שנה. כחמישית מהם מגיעים בחודשים יוני, יולי ואוגוסט, ורוב המבקרים בתקופה זו של השנה צולחים רק מרחק קצר של הליכה רגלית בפארק לפני שהם חוזרים אל המכוניות הממוזגות שלהם.

שלטים הניצבים לאורך הדרך ממליצים למבקרים להימנע מטיול רגלי אחרי 10:00 בבוקר, וגם בלילה הטמפרטורות בו יכולות לעמוד בקלות על יותר מ-32 מעלות. הסלעים, החול והאדמה בעמק סופגים חום אדיר במהלך היום, וממשיכים לפלוט אותו גם אחרי השקיעה. הרוח החמה שמנשבת בפארק גורמת ליובש קשה בעיניים, ומקשה גם היא את החוויה.

מדעני אקלים ורופאים מכנים את גלי החום של השנים האחרונות "הרוצח השקט", והנזק הסמוי שהם גורמים פורסם במחקר השבוע, על פי המחקר עד 61 אלף איש מתו בקיץ שעבר באירופה כתוצאה מהחום הכבד ביבשת. הנתון הזה מצטרף לשני נתונים דרמטיים שפורסמו בימים האחרונים: בשבוע שעבר עמדה הטמפרטורה העולמית הממוצעת על 17.23 מעלות. הנתון הגבוה ביותר אי פעם, וחודש יוני האחרון היה לפי סוכנות האקלים של האיחוד האירופי יוני החם בהיסטוריה.

ומה בארץ? גל החום הפוקד את המדינה מאז יום חמישי בבוקר, צפוי להגיע לשיא בתחילת השבוע. אחרי שהיום הגיעו הטמפרטורות בדרום הארץ ליותר מ-44 מעלות, מחר תחול עלייה נוספת בטמפרטורות, וברוב אזורי הארץ צפויים עומסי חום כבדים עד קיצוניים. ביום שני יהיה חם עוד יותר בהרים ובפנים הארץ, ובמישור החוף יהיה הביל.

הצטרפו ועקבו אחר

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עדכני
פופולרי
ויראלי
מטבע
שער יציג
שינוי
עדכון אחרון:
רק אלה שיסתכנו ללכת רחוק מדי יכולים אולי לגלות עד כמה רחוק אפשר ללכת

התקינו את האפליקציה החדשה שלנו!
ותישארו מעודכנים