שיתוף
תגובות
חדשות » למה חמאס לא מצטרף ללחימה מול ישראל?
התשובה הבסיסית היא ההרתעה הישראלית, אך לא רק. אלפי פועלים מובטלים, הפסדים של מיליונים ופגיעה בתשתיות הם מחיר ההפסד שחמאס יצטרך לשלם
התקיפה בעזה | צילום: לפי סעיף 27א'

אחת השאלות שרבים שואלים את עצמם מאז החל מבצע "מגן וחץ" היא, מדוע חמאס אינו מצטרף לסבב הלחימה מול ישראל. נראה שהתשובה הבסיסית לשאלה היא ההרתעה הישראלית. החל מהפעלת מדיניות החיסולים הממוקדים, דרך פגיעה בתשתיות הארגון ועד לפגיעה אנושה בארגון במקרה של הסלמה רחבה. אך קיימות לכך סיבות נוספות.

מאז מבצע "שומר חומות" החלו מתאם פעולות הממשלה בשטחים, צה"ל ושב"כ, בשינוי מדיניות משמעותי כלפי חמאס ברצועה וגם כלפי הרשות הפלסטינית ביהודה ושומרון. הרציונל הוא לייצר לחמאס "נכסים כלכליים אזרחיים" שישמשו ביום פקודה כמנופי לחץ. המספרים מעידים על "מחיר הפסד" שהולך וגדל עבור חמאס.

עוד מבחזית החדשות

כך לדוגמה, כיום נכנסים לעבוד בישראל כ-18,500 פועלים מרצועת עזה. כל אחד מהם מרוויח בממוצע בין 6,000 ל-7,000 שקלים בחודש בענפי הבניין, הטקסטיל והחקלאות. פערי השכר משמעותיים. באותן עבודות ברצועת עזה הרוויחו הפועלים 20 שקלים בלבד ליום. "עבור הפלסטיני הממוצע, אישור עבודה בישראל זה כמו לזכות בלוטו. הוא משפר את חייו בצורה קיצונית", מסביר גורם ביטחוני. "אנחנו רואים איך הם קונים רכבים ובונים בתים. החיים שלו מתהפכים לחלוטין".

הפועלים הפלסטינים שעובדים בישראל מפרנסים עוד מאות אלפים ברצועה. והמעסיקים הישראלים נחשבים עבור הפועלים העזתים למעסיק השני בגודלו ברצועה (הראשון הוא האו"ם וארגונים בינלאומיים אחרים). מאז תחילת מבצע "מגן וחץ" הופסקה כניסת הפועלים לישראל.

עם תחילת המבצע הודיע מתאם פעולות הממשלה בשטחים, האלוף רסאן עליאן, כי המעברים כרם שלום וארז ייסגרו לאלתר. לפי הנתונים של אנשי חמאס, סגירת מעבר כרם שלום (שבו עוברות סחורות) מביאה להפסד יומי של יותר מ-5 מיליון שקלים.

מאז מבצע "שומר חומות" נכנסות מדי יום 400 משאיות עם סחורות לרצועה. בשנתיים האחרונות, ולאחר הערכת מצב ביטחונית, החליטו בישראל להגדיל את היקף שיווק הסחורות מעזה ליהודה ושומרון. כך לדוגמה: ייצוא הטקסטיל גדל ב-250%, החקלאות ב-150% והדגים ב-140%. רק לשם השוואה, לפי גורמי ביטחון הגידול בהיקף הטקסטיל פתח מאות מתפרות ברצועה. בעקבות הגידול הכללי בענפים המדוברים התווספו עוד כ-23 אלף משרות.

גם פרוייקטים רחבים נפגעים מסגירת המעברים. רק לפני שבוע הסתיימה בניית מתקן התפלה בחאן יונס, וכעת בונים מתקן גדול יותר בדיר אל באלח. כשמעבר כרם שלום סגור נעצרת הכנסת הטובין לטובת בניית פרויקטים מסוג זה, וזוהי פגיעה משמעותית בקצב ההתקדמות.

סגירת המעברים מונעת כניסה של סחורות ודלקים, שמפעילים את תחנות הכוח. "במידה והמבצע נמשך, תוך ימים בודדים תהיה פגיעה בתשתית החשמל", מסביר גורם ביטחוני. המשמעות היא שהלחץ על הג'יהאד האיסלאמי מצד חמאס והתושבים יגדל.

את מדיניות "מחיר ההפסד" מפעילה מערכת הביטחון גם ביהודה ושומרון מול הרשות הפלסטינית, שם הדברים מתנהלים בדינמיקה שונה.בין היתר מקיים המנהל האזרחי מבצעים להסרת מניעות לאישורי עבודה, במטרה להגדיל את כמות הפועלים. זאת לצד אישורי בנייה בשטחי C וצעדים נוספים. גם הקריטריונים לקבלת אישור העבודה הוקלו באחרונה, לצד שיתוף פעולה שמקיימת ישראל מול מנגנוני הביטחון הפלסטיניים וההבנות שהושגו בפסגות בשארם א-שייח ובעקבה.

הצטרפו ועקבו אחר

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עדכני
פופולרי
ויראלי
מטבע
שער יציג
שינוי
עדכון אחרון:
רק אלה שיסתכנו ללכת רחוק מדי יכולים אולי לגלות עד כמה רחוק אפשר ללכת

התקינו את האפליקציה החדשה שלנו!
ותישארו מעודכנים