שיתוף
תגובות
עולמות » לקראת השבת הקרובה: מכינים חלת מפתח
חלת מפתח | צילום: שיפי חריטן
מתכון והסבר
מדי שנה אנו עדים למצעד המפתחות בשבת שלאחר הפסח • יש גם טעם למנהג והוא מופיע בספר טעמי המנהגים • ויש גם מתכון לחלה
תגיות:
זמן הכנה:
120
דרגת קושי:
קלה
סוג:
פרווה
פסח:
חמץ
פסח:
לא ידוע

לקראת השבת הראשונה שלאחר חג הפסח, נוהגים בבתי ישראל לאפות חלה בצורת מפתח. מנהג זה ידוע כסגולה לפרנסה טובה.

בספר "טעמי המנהגים", מוזכר מנהג זה. שם כתוב הרמז על עניין תפילה לפרנסה. ידוע כי מפתח הפרנסה נמצא בידיו של הקדוש ברוך הוא, שבכוחו להוריד עבורנו שפע עצום ובלתי פוסק. 

בתאריך זה, יותר מבכל יום, אנו מתפללים שנזכה לפרנסה טובה בשפע וברווח, ולא נזדקק לידי בשר ודם. 

חלת מפתח נעשית בדרכים שונות, איש איש כפי רצונו ויצירתיותו. ישנם אנשים שנוהגים להטביע מפתח אמיתי בתוך החלה, או מעלה החלה (לא לשכוח לחטא אותו היטב).

מדי שנה אני רואה תמונות של חלות מפתח, שאלו שהכינו אותן מתעצבים מכך שאינם מספיק מוכשרים כדי להוציא תחת ידיהם צורה "מושלמת". אני כאן כדי לעודד ולומר: הקב"ה אינו בודק את את החלות לפי כישורי ההכנה שלנו, אלא מסתכל על עומק הכוונה ועל התפילה. אז תהיו גאים במפתח שלכם ובעיקר בתפילה ובכוונה העומדת מאחוריה.

ושנזכה לכל הישועות!

מתכון לחלות

אני נותנת כאן מתכון לפי ק"ג אחד ואם אתן מכינות יותר, לצורך הפרשת חלה, כמובן שינוי הכמויות בהתאם. בנוסף, אם אתן משתמשות בקמח כוסמין, או מלא, ייתכן ותצטרכו תוספת מים.

מצרכים

1 ק"ג קמח
2 כפות שמרים יבשים
4 כפות סוכר
1/4 כוס שמן
3 כוסות מים חמימים (בקמח כוסמין או מלא, אין צורך במים חמימים)
1 כף מלח
טיפ שקיבלתי פעם: להוסיף לבצק חצי שקית אבקת אפיה, היא מוסיפה אווריריות לבצק

אופן ההכנה

1
בקערת מיקסר אני שמה קמח, שמרים, סוכר ומערבלת קלות
2
מוסיפה שמן ומערבלת עוד מעט
3
מתחילה להוסיף מים ומעלה בהדרגה את עוצמת הערבול
4
כשהבצק כבר מגובש, אני מוסיפה מלח
5
מערבלת את הבצק בערך 8-10 דקות
6
כעת נותנים לבצק לתפוח בקערה סגורה, או מכוסה בניילון נצמד, לפחות עד שהוא מכפיל את נפחו. אני אישית מורידה את הבצק עם האצבעות, לאחר שתפח ומתפיחה עוד כ-20 דקות
7
מדליקים תנור על 200 מעלות
8
מכינים חלה באיזו צורה שרוצים, מניחים אותה בתבנית להתפחה נוספת של לפחות כחצי שעה – עדיף מכוסה במגבת נקיה
9
מברישים בביצה. יש שמברישים בביצה עם מעט מים, יש שמוסיפים לביצה מעט שמן זית וסוכר חום – כל אחת כפי שהיא אוהבת ורגילה. אופציה נוספת ששמעתי, היא להבריש את הבצק במים בלבד
10
מפזרים שומשום או פרג – או שניהם ומכניסים לתנור למשך כחצי שעה, או עד שהחלות מקבלות צבע שחום ויפה
11
אני מוציאה אותן מיד על רשת של תנור כדי שהאדים ייצאו מלמטה
12
לאחר שהן מתקררות אני עוטפת אותן בניילון נצמד ומקפיאה – אלא אם כן אתן מכינות ביום שישי ואז אין צורך להקפיא
הצטרפו ועקבו אחר

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עדכני
פופולרי
ויראלי
מטבע
שער יציג
שינוי
עדכון אחרון:
הדרך לחלומות רצופה בהשגת מטרות

התקינו את האפליקציה החדשה שלנו!
ותישארו מעודכנים