שיתוף
תגובות
חדשות » פוליטי » היועמ"שית בנאום תקיף: "פוליטיזציה של מערכת אכיפת החוק תוביל לפגיעה קשה"
גלי בהרב-מיארה בנאום הגנה תקיף על מערכת המשפט "ההצעות בבליץ החקיקה מסירות בלמים – ניוותר עם עקרון שלטון הרוב בלבד, דמוקרטיה בשם, אך לא במהות"
בית משפט העליון | צילום: שאטרסטוק

היועצת המשפטית לממשלה הזהירה היום (חמישי) משינויי החקיקה הצפויים שמקדמת הממשלה המיועדת לטענתה, ישראל עלולה להפוך ל"דמוקרטיה בשם" בלבד. בנאום בכנס למשפט ציבורי באוניברסיטת חיפה היא אמרה, "הצעות החקיקה הנדונות בימים אלה, מה שמכונה לצערי "בליץ החקיקה", אינן עומדות כל אחת בפני עצמה. הרעיון שלפיו נכון או ניתן לבצע שינוי עמוק במארג המשטרי באבחת חרב הוא שגוי בעיני. שינוי משטרי מהותי דורש חשיבה מעמיקה ושיקול דעת מושכל. הוא לא מתאים לחקיקת בזק, חלקה טרם הקמת הממשלה, עת נדחסים ומקודמים חוקים עקרוניים בזמן קצר. יש להמנע ממצב שבו שיח המשילות ישמש אמצעי להסרת כל מגבלה על כוחו של השלטון"

היא הדגישה כי היא אינה מתנגדת לשינויים משטריים, אך אמרה כי "שינוי משטרי מהותי דורש חשיבה מעמיקה ושיקול דעת מושכל". לדבריה, "אין מחלוקת כי הדרג הנבחר הוא זה שצריך למשול. זהו העקרון הדמוקרטי היסודי. משילות אפקטיבית חיונית לשגשוג המדינה ולמימוש רצון הבוחר. לא רק שאיננו כופרים בכך, אנו גם נסייע לממשלה בכך. זהו תפקידנו. אך ללא ביקורת שיפוטית וייעוץ משפטי עצמאי, ניוותר עם עקרון שלטון הרוב בלבד. הא ותו לא. דמוקרטיה בשם, אך לא במהות".

בית המשפט העליון | צילום: דוברות הרשות השופטת

עוד מבחזית החדשות

היא קראה לממשלה המסתמנת לתת את דעתה להצעות באופן מסודר, תוך עבודה מקצועית ושיח ציבורי פתוח, "לכל הפחות באמצעות הליכי חקיקה ממשלתיים אשר יכללו עבודת מטה מסודרת ויאפשרו דיון ציבורי, מעמיק ומקצועי". היא הדגישה שהרעיון ששזור העומד מאחורי כל ההצעות הוא הגברת המשילות והפגיעה בתחושת הביטחון האישי. יש להיזהר ממצב שבו שיח המשילות ישמש אמצעי להסרת כל מגבלה על כוחו של השלטון".

בנושא הביקורת על מערכת המשפט אמרה, "משפטנים המשמשים כשומרי סף אינם הבעיה. הם מאזנים את החשש מפני שימוש מופרז בכוחו של הרוב. כמובן שניתן לשפר, לדייק, לשנות. לא רק שאיננו כופרים בכך, אנו גם נסייע לממשלה בכך. זהו תפקידנו. אך ללא ביקורת שיפוטית וייעוץ משפטי עצמאי, ניוותר עם עקרון שלטון הרוב בלבד. דמוקרטיה בשם, אך לא במהות".

לטענתה, "פוליטיזציה של מערכת אכיפת החוק תוביל לפגיעה קשה בעקרונות הבסיסיים ביותר של שלטון החוק – שוויון; היעדר שרירותיות; והיעדר משוא פנים. אם תיווצר, ולו תחושה, של פוליטיזציה של מערכת אכיפת החוק, תהיה זו מכה אנושה ליכולתה לתפקד ופגיעה קשה באמון הציבור. במדינה דמוקרטית לא ראוי לשנות את מערכת היחסים שבין הדרג המדיני לבין מערכת אכיפת החוק בחקיקת בזק".

בכנס נאם מוקדם יותר, שר המשפטים גדעון סער, שצפוי לסיים את תפקידו בקרוב, לדבריו "אנו מצויים במאבק על שלטון החוק, לנחישות האופוזיציה ולדעת הקהל יהיה משקל. כוונת השלטון החדש היא לאלף את הרשות השופטת, את מערכת אכיפת החוק ואת השירות הציבורי באמצעות הפחדה יומיומית. מדובר במערכה שתשפיע על זכויות האדם וחירויות כל האזרחים".

נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות הייתה אמורה להגיע ולנאם בכנס, אך היא ביטלה את השתתפותה. בהודעה שנמסרה מטעמה נאמר, כי "לנוכח העיתוי הרגיש שבו הוא מתקיים, הנשיאה סבורה כי מוטב שתימנע מלהשתתף בו הפעם".

הצטרפו ועקבו אחר

3 תגובות

  1. צריכים להוציא את הפוליטיזציה הקיימת במשטרה שמתנהלת כגוף פוליטי לכל דבר החוק של בן גביר מגיע לתת איזון למיעוט הנפגע מהתנהלות המשטרה

  2. אי דמוקרטיה זה להתחבר לערבים שאין להם שום דמוקרטיה ולתת להם כל שירצו – ואת תשבי בצד ותשתקי.
    הדמוקרטיה היחידה זו היהדות – כי בה כל אחד רוצה להיות מוסרי ומוכן לשמוע מה׳ בתורה. לכן אין להם בעיות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עדכני
פופולרי
ויראלי
מטבע
שער יציג
שינוי
עדכון אחרון:
חכמה אמיתית היא לדעת שאתה לא יודע כלום...

התקינו את האפליקציה החדשה שלנו!
ותישארו מעודכנים