הבוקר (רביעי) פרסמה הכלכלנית הראשית באוצר, את סקירת הנדל"ן, וממנו עולה כי חודש יולי היה אחד מחודשי השפל הנמוכים ביותר במספר העסקאות שבוצעו בשנתיים האחרונות, סך העסקאות הסתכמו בכ-9.4 אלף דירות שמהוות ירידה של 28% בהשוואה ליולי אשתקד. מגמה זו החלה בחודש מרץ, והחודש אנו מדווחים כי מספר רכישות המשקיעים ירד ב-37% ביחס ליולי אשתקד, וגם בקרב הזוגות הצעירים חלה ירידה חדה ברכישות נדל"ן החל מחודש אפריל.
על פי הדו"ח רכישות המשקיעים הסתכמו ב-1.8 אלף דירות. ירידה זו מיוחסת להשפעת הדרמטית של עליית תשלום מס הרכישה לדירה שנייה ומעלה מסוף נובמבר אשתקד. בהשוואה לחודש יוני רכישות המשקיעים ירדו בצורה מתונה יותר בשיעור של 3%. סך עסקאות המשקיעים מתוך הסך הכללי נאמד ב-18.5%, ירידה של 3% מיולי אשתקד.
גם מכירות המשקיעים בחודש יולי ירדו ב-15% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, והן הסתכמו ב-2.2 אלף דירות. מלאי הדירות בידי משקיעים ירד בכ-400 דירות, ובמצטבר מאז נובמבר נגרעו כ-5,000 דירות. הירידה במלאי דירות המשקיעים יכולה להעיד על ירידה במלאי הדירות להשכרה.
מכירות הקבלנים ירדו אף הן ב-38%, שהוא השיעור החד ביותר מאז אפריל 2020, שהיה זמן השיא של מגפת הקורונה. בכך מתעצמת מגמת הירידה במכירות אלה שנמשכת מאז פברואר האחרון. סך העסקאות בדירות יד שניה ביולי ירד ב-22% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד וב-6% בהשוואה לחודש יולי.
בנוסף למשקיעים, חלה ירידה גם ברכישות הדירה הראשונה ב-23% בהשוואה ליולי אשתקד, והן הסתכמו ב-4.5 אלף דירות. בניכוי הרכישות במסגרת מחיר למשתכן הסתכמו רכישת הדירות של זוגות צעירים בשוק החופשי ב-3.9 אלף דירות, ירידה של 10% בהשוואה ליולי אשתקד. ירידת הרכישות של הזוגות הצעירים החלה בחודש אפריל, ונמשכת מאז, הכלכלנית הראשית באוצר סבורה, כי יתכן שהסיבה לכך היא העלאת הריבית של בנק ישראל.