למרות שהמס על משקאות ממותקים צפוי להתבטל על פי ההסכמים הקואליציוניים, בינתיים הוא עלה החודש בשיעור של 5.3%, בנוסף למיסים על הטבק, המשקאות האלכוהוליים ומוצרי הקוסמטיקה. הסיבה להעלאה זו היא מכיוון שכל מיסי הקנייה והמכס נקובים בשקלים ולא באחוזים, וצמודים למדד המחירים לצרכן שזינק ב-2022 ב-5.3% – השיעור הגבוה מזה 20 שנה.
עדכון המיסים מתבצע בכל חודש ינואר, אך מאחר ובשנים האחרונות הייתה האינפלציה נמוכה מאד עד אפסית ואפילו שלילית בעת משבר הקורונה, העדכון היה שולי ולא הורגש כלל. למעשה מיסים אלו משולמים בעיקר על ידי הקמעונאים שסופגים גם את עליית המס ולא מחייבים בו את הצרכנים. העדכון האוטומטי של המיסים דומה לעדכון מדרגות המס במס הכנסה.
עוד מבחזית החדשות
- מטח משמעותי של כטב"מים שוגרו אל עבר ישראל מכיוון עיראק
- "תהליכי עומק מדאיגים": בהרצליה ייאסר ללימוד במוסדות החינוך- ספר אזרחות המזוהה עם פורום קהלת
- איראן טוענת: ישראל ביצעה פעולה חשאית משמעותית במדינה
- תעלומת סינוואר: האם מנהיג חמאס חוסל? | גורמי מודיעין: מידע בלתי מבוסס
- מתקפה נוספת על החות'ים בתימן – הפעם על ידי הצבא האמריקני
לזינוק החד בשיעור המיסים של עשרות מוצרים תהיה השפעה גם על מדד חודש ינואר שצפוי לעלות בשל עליות המחירים בתחומי המזון, ההיגיינה, החשמל, המים, הדלק והארנונה שטרם ברור מה יהיה המחיר הסופי שלהם.
בינתיים לא הודיע משרד האוצר על המשך מתן נקודות הזיכוי ממס לילדים בגילאי 6 עד 12 ולכן הזיכוי צפוי להסתיים ב-15 בפברואר. גורמים באוצר ציינו כי הכוונה היא להאריך את הוראת השעה ולהופכה להוראת קבע במסגרת חוק ההסדרים שיהיה צמוד לתקציב 2023-2024, אך זה ייקח זמן ובינתיים ההורים יאבדו את ההטבה.
עו"ד אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, פנה בעניין זה לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' וטען כי "ביטול הוראת השעה יגרום ללחצים על המעסיקים להעלאות שכר לצורך פיצוי על הפגיעה בשכר נטו".