בשוק ההון ישנם מספר מונחים שכדאי להכיר. למשל "שוק שורי", שהוא מונח המתאר מגמה חיובית בשוק ההון לאורך תקופה רצופה. בדרך כלל, ישמש צמד המילים שוק שורי לתאר מסחר חיובי בעיתונות הכלכלית ובניתוחים פיננסיים של בתי ומנהלי השקעות.
למרות שהשימוש במונח שוק שורי אמור לשקף תקופה ירוקה ממושכת בבורסה, לא תמיד הוא משקף בהכרח מציאות חיובית, שכן מעולם לא הוגדרו כללים הקובעים את אורך התקופה. כך לדוגמה, בעוד ברוקר אחד יבחר להשתמש במונח שוק שורי בתום שבוע של מסחר חיובי (על מנת לספק ללקוח תחושה חיובית), משקיעים רבים יכירו בשוק כ"שורי" אך ורק לאחר מסחר חיובי של שבועיים עד חודש ברצף.
ומדוע מגמה שכזו מוגדרת שורית? מאחר והשור, כשהוא בא לתקוף את האויב שלו, הוא מניף את האויב שלו כלפי מעלה עם הקרניים שלו. סיבה נוספת לכך, היא מאחר והשור זועם תמיד כשמולו צבע אדום – אותו צבע שמציג מגמה הפוכה בשוק ההון.
אז איך מוגדרת מגמה הפוכה, בה המגמה בשוק שלילית לאורך זמן? כן, גם לתיאור הזה מצאו חיה שתשמש לתיאור המצב. הלא הוא הדוב. "שוק דובי" הוא המונח המתאר מגמה חיובית בשוק ההון לאורך תקופה רצופה. גם למונח "שוק דובי" אין כל משמעות מעבר להיותו סלנג מוכר בשוק, שכן מעולם לא הוגדר מהי אורך התקופה השלילית בשוק שהופך אותו ל"דובי".
גם ההגדרה "שוק דובי" מקורו במאפייני החיה המוזכרת במונח. דוב, כשהוא בא להכניע את הטרף שלו הוא קופץ עליו מלמעלה כדי להוריד אותו לקרקע, ומכאן המקור לתיאור המגמה השלילית כלפי מטה "שור דובי".
בדרך כלל ייכנס המונח "שוק שורי" או "שוק דובי" לשימוש כאשר המגמה תשתנה כלפי מעלה או מטה (בהתאמה) בהיקף של לפחות 20%.
–
דניאל שבקס הוא מנהל החטיבה הפיננסית ב’הירשוביץ פתרונות’. אין לראות באמור לעיל משום ייעוץ השקעות, המלצה או חוות דעת באשר לכדאיות השקעה במוצרים פיננסיים מכל מין וסוג שהם.