ועדת החוקה פרסמה הלילה (שלישי) את הצעת "חוק יסוד: השפיטה" שיעלה מחר להצבעה בדיון. הקואליציה רוצה להעלות להצבעה במליאה סעיפים ראשונים של הרפורמה במערכת המשפט כבר ביום שני, ולכן תתכנס מחר להצבעות מקדימות. באופוזיציה זועמים על המהלך של היו"ר רוטמן וטוענים שהדיונים לא מוצו ולכן הם דורשים זמן נוסף להתדיינות.
הצעת החוק שתעלה מחר עוסקת בוועדה למינוי שופטים. על פי ההצעה, הוועדה תכלול 9 חברים ובהם 3 שופטים (נשיא בית המשפט העליון ושניים נוספים מטעם שר המשפטים ובאישור נשיא העליון), 3 חברי ממשלה (שר המשפטים ושני שרים נוספים) ו-3 חברי כנסת (יו"ר ועדת החוקה, ח"כ מהקואליציה וח"כ מהאופוזיציה).
עוד מבחזית החדשות
- מטח משמעותי של כטב"מים שוגרו אל עבר ישראל מכיוון עיראק
- "תהליכי עומק מדאיגים": בהרצליה ייאסר ללימוד במוסדות החינוך- ספר אזרחות המזוהה עם פורום קהלת
- איראן טוענת: ישראל ביצעה פעולה חשאית משמעותית במדינה
- תעלומת סינוואר: האם מנהיג חמאס חוסל? | גורמי מודיעין: מידע בלתי מבוסס
- מתקפה נוספת על החות'ים בתימן – הפעם על ידי הצבא האמריקני
לבחירת שופט יהיה צורך בגיבוש רוב בוועדה, כך שלקואליציה יהיה למעשה רוב אוטומטי משום שהיא מרכיבה את מרבית חברי הוועדה (5 מול 1 לאופוזיציה + 3 שופטים).
להצעה נוסף סעיף שמבטל את ה"ביקורת השיפוטית" של בג"ץ על תיקון זה. על פי הצעת החוק: "מי שבידו סמכות שפיטה על פי דין, לרבות העליון, לא יידרש במישרין או בעקיפין לשאלה בדבר תוקפו של חוק יסוד, ולא יהיה תוקף להחלטה שהתקבלה בעניין כאמור".
בממשלה לא התייחסו להצעות הפשרה או ההידברות ומתקדמים לביצוע השינויים בחוקי היסוד. יו"ר ועדת חוקה ומשפט, חה"כ שמחה רוטמן, ביקש מחברי הוועדה להיערך להצבעות שיתקיימו כבר מחר, וביום שני החוקים יובאו להצבעה בכנסת בקריאה ראשונה.
עוד מבחזית החדשות
- איראן טוענת: ישראל ביצעה פעולה חשאית משמעותית במדינה
- מתקפה נוספת על החות'ים בתימן – הפעם על ידי הצבא האמריקני
- הפסגה בקטאר: נתניהו מתעקש להישאר בציר פילדלפי • חמאס: זה לא סוכם
- טראמפ: רוב החטופים המוחזקים בידי חמאס – אינם בחיים
- ראש הממשלה נחת בארה"ב לקראת הנאום בקונגרס | נתניהו טס לראשונה במטוס הרשמי "כנף ציון" בטיסת בכורה
באופוזיציה זועמים על כך, וטוענים כי הדיון לא מוצה וכי יש עוד עשרות מומחים שרוצים לבוא ולהשמיע את קולם. הם אף מאיימים להחרים את ההצבעות במידה ורוטמן לא ייתן עוד זמן כדי למצות את הדיון.
שני הסעיפים אותם רוצים להעביר בקואליציה, הם כאמור שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, והגנה על חוקי היסוד משפיטה של בג"ץ. בקואליציה רוצים להשלים את ההליכים להקמת הוועדה לבחירת שופטים עד אוקטובר, אז ניתן יהיה למנות נשיא לעליון. על פי החוק החדש, הקואליציה תמנה את נשיא בית המשפט העליון ושופט נוסף.