מבקר המדינה מתניהו אנגלמן פרסם היום את דוחות הביקורת העוסקים בחשבונות השוטפים של הסיעות בכנסת העשרים וביקורת חשבונות סיעות שהשתתפו בבחירות לרשויות המקומיות באוקטובר 2018. במקביל פרסם המבקר את דוחות הביקורת בנוגע לפריימריז שהתקיימו ב- 2019.
הסיעות שנבדקו הן: דגל התורה, בל"ד, האיחוד הלאומי, הבית היהודי, הליכוד, אגודת ישראל, תע"ל, חד"ש, יש עתיד, ישראל ביתנו, כולנו, מפלגת העבודה, מרצ, רע"מ וש"ס. בביקורת עלה כי מתוך 15 הסיעות שנבדקו, בארבע סיעות נמצאו ליקויים, שבעקבותיהם ניתנו קנסות. הסיעות שנקנסו הן: אגודת ישראל, הליכוד, העבודה ורע"מ.
מהדו"ח עולה כי אגודת ישראל הוציאה הוצאה אסורה בשל אי החזר הלוואה שנתנה לסיעה ברשימה משותפת במועד הקבוע בחוק והסיעה נקנסה ב- 40,000 ₪.
באשר לליכוד נמצא ליקוי בגין העדר אסמכתאות המבססות את ההלימה של התמורה ששילמה הסיעה עבור סקרים והסיעה נקנסה ב- 100,000 ₪. במפלגת העבודה נמצא ליקוי בגין הכנסות שאינן עומדות בגבולות החוק שהתקבלו ממועמדים בסיעות בת שחרגו מהתקציב, וכן לא נכללו מלוא ההכנסות וההוצאות של אחת מסיעות הבת והסיעה נקנסה ב- 100,000 ₪. ואילו רע"מ חרגה מתקרת ההוצאות והסיעה נקנסה ב- 26,000 ₪.
עוד עולה מהדו"ח כי חמש המפלגות עם הגירעון הגדול ביותר הן: הליכוד – 15.7 מיליון ₪. דגל התורה – 3.8 מיליון ₪. הבית היהודי – 870,000 ₪. אגודת ישראל – 780,000 ₪. רע"מ – 688,000 ₪.
ע"פ הדו"ח, בשנת 2018 לבדה ל-5 סיעות היה גירעון בסך כולל של 24 מיליון ₪: הבית היהודי – 20 מיליון ₪, דגל התורה – 1.3 מיליון ₪, רע"מ – 1.3 מיליון ₪, אגודת ישראל – 1 מיליון ₪, בל"ד – 420,000 ₪.
המפלגות עם ההתחייבויות הגדולות ביותר לסוף 2018 היו: הליכוד – 29 מיליון ₪. הבית היהודי – 20 מיליון ₪. ש"ס – 18 מיליון ₪. כולנו – 16.4 מיליון ₪. יש עתיד – 13.6 מיליון ₪.
של עשרת המועמדים שבראש רשימת מקבלי הקנסות:
ניר ברקת, הליכוד – ליקויים: אי רישום הוצאות, העדר אסמכתאות להוצאות, חריגה מתקרת הוצאות. קנס- 25,000 ₪.
איוב קרא, הליכוד. ליקויים: אי הגשת תצהיר של מועמד, אי מתן הסבר לכיסוי גרעון, אי רישום הוצאות, אי ניהול חשבון בנק כנדרש, העדר אסמכתאות להוצאות, חריגה מתקרת הוצאות. קנס: 22,000 ₪.
אסנת מארק, הליכוד. ליקויים: מסירת דוח כספי באיחור רב, העדר אסמכתאות להוצאות, הוצאות לא סבירות. קנס- 13,000 ₪.
פטין מולא, הליכוד. אי ניהול חשבון בנק כנדרש, הוצאות שאינן הוצאות בחירות, אי החזר תרומות כנדרש, תרומות ממי שזהותו לא נבדקה, תרומות מתאגיד. קנס: 13,000 ₪. החזר: 39,331 ש"ח.
סלאח סעד, העבודה. הליקויים: אי ניהול חשבון בנק כנדרש, העדר אסמכתאות להוצאות, חריגה מתקרת הוצאות. קנס: 12,000 ₪.
עטאף קרינאווי, הליכוד. לא הגיש דוח כספי. הקנס – 7000 ₪.
קטי שיטרית, הליכוד. אי רישום הוצאות, העדר אסמכתאות להוצאות, חריגה מתקרת הוצאות. קנס – 7000 ₪.
נזאר אעלימי, העבודה. לא הגיש דוח כספי. קנס: 7000 ₪.
גור מינצר, מרצ. אי ניהול חשבון בנק כנדרש, תרומות מתאגיד, חריגה מתקרת הוצאות. קנס: 6000 ₪
ירון מזוז, הליכוד. העדר אסמכתאות להוצאות, חריגה מתקרת הוצאות. קנס: 6000 ₪.
המבקר לנתניהו: הימנע משימוש במעון הרשמי לכנסים פוליטיים רבי משתתפים
במסגרת דוחות המועמדים לתפקיד יו"ר המפלגה נבחן עניין שימוש שנעשה במעון ראש הממשלה לטובת כינוס פוליטי במהלך פריימריז. המבקר הבהיר כי להבא יש להימנע משימוש במעון ראש הממשלה לכינוס פוליטי רב משתתפים. המבקר מציין כי בא כוח ראש הממשלה הבהיר כי הדבר נעשה לאחר קבלת יעוץ משפטי, וכי השתתף מתקציב הבחירות שלו במימון הכינוס וכי ימנע מכך להבא.
לדברי המבקר, על אף שלשון החוק מאפשרת לנתניהו להשתמש במעון ראש הממשלה לצרכים מפלגתיים, בכפוף לנשיאה בעלויות, יש לעשות זאת "באופן מידתי וסביר כאשר ברור לכל שיש להבדיל בין קיום מפגשים בהשתתפות מספר בודד של משתתפים לבין מאות". אנגלמן ממליץ ליועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה "להבהיר את נהלי השימוש במעון ראש הממשלה".
בליכוד, משום אירוע ה"ליכודיאדה" המפלגה לא עמדה במגבלות הקבועות בחוק בעניין קבלת תרומות, הושת על המפלגה קנס בסך מאה אלף שקלים. בבל"ד המבקר קבע כי בחשבונות הסיעה נכללו הוצאות חריגות שאינן עומדות בהגדרת הוצאות על פי החוק, עבור קייטנה שארגנה לילדים ואשר גלומה בהן הטבה כספית ישירה של ממש למשתתפים.
בעניין נוסף מצא המבקר כי שוב התברר שעוזרי שרים שהתמודדו בבחירות המקדימות וכן יועצים פרלמנטריים של חברי הכנסת היו מעורבים במערכת הבחירות המקדימות ופעלו לקידום התמודדותם של אותם מועמדים שרים וחברי כנסת, וזאת בלי שהדבר בא לידי ביטוי בחשבונותיהם של המועמדים, שהוגשו למבקר המדינה.
המבקר: "קורא לכלל המתמודדים והמפלגות בעת הזו לפעול בהתאם לחוקי הבחירות"
המבקר העיר למפלגות בעניין של הקפדה על נהלי הרכש והעסקת עובדים, שמירת אסמכתאות בהתקשרויות עם ספקים והמליץ להימנע מחלוקת מוצרים (כמו מתנות סמליות) לבאי כנסים שעורכות המפלגות. כן, המליץ המבקר לכלל המפלגות לפעול ביעילות ובחסכון ולהשלים פירעון התחייבויותיהם.
מבקר המדינה מתניהו אנגלמן: "יש חשיבות רבה לפרסום דוחות הביקורת על פעילות הסיעות והמתמודדים לציבור ולממצאים העולים מהם. אני קורא לכלל המתמודדים והמפלגות בעת הזו לפעול בהתאם לחוקי הבחירות ולנהוג בכספי ציבור בשקיפות, ביעילות ובחיסכון, תוך שמירה על מנהל תקין".