ישנן לא מעט מתכות יקרות בטבע, אבל הבולטות והידועות ביותר מבינהן הן הזהב והכסף, והסיבה העיקרית לכך שהן כלכך מוכרות, היא ששתי המתכות הללו נמצאות כמעט בכל בית ברחבי העולם, אם בתכשיטים ואם בכלי כסף למינהם.
בעקבות העובדה כי השימושים של המתכות הללו דומים והם משמשים כחלופה אחת לשניה נוצר יחס שנקרא 'יחס זהב וכסף'.
כדי לחשב את היחס בין הזהב לכסף יש לחלק בין המחיר הנקוב של זהב וכסף בזמן נתון. לדוגמא עם אונקיית זהב שווה כיום 1800 דולר ואונקיית כסף 22 דולר היחס בין שתי המתכות הוא כ-82 הכוונה היא במילים פשוטות היחס אומר לנו כמה אונקיות כסף נוכל לקנות באונקיית זהב אחת.
יחס הזהב לכסף נמצא איתנו כבר כ – 250 שנה.
בעבר המדינות קבעו אותו ליחס 15 וכך הוא החזיק במשך שנים רבות. אבל במאה הקודמת הדברים השתנו… השוק נהיה מפותח ולא ניתן לשלוט בו והיחס עלה לסביבות ה- 50. ובשלושים שנה האחרונות הוא נעמד אף על כ – 70.
כמובן שבמהלך השנים היו מצבים משתנים וחריגים כגון מלחמת המפרץ, אז היחס עלה כנגזרת ישירה לעובדה כי מחירי הזהב זינקו והאמירו.
ומדוע הדבר צריך לעניין אותנו? פשוט מאוד.
כמו שראינו בדוגמא של מלחמת המפרץ, שחלה עלייה דרמטית ביחס בין מחירי הזהב והכסף, שלרוב מתרחשת בזמנים של טלטלה בשווקים הפיננסיים, זאת בשל חוסר הוודאות של המשקיעים, ובשל העובדה שישנם לא מעט משקיעים אשר רואים בזהב עוגן ובטחון פיננסי, שנועד ל'גדר' את כספם.
לאחר שהבנו את חשיבות הזהב נותר רק להבין למה משמש כיום היחס בין הזהב לכסף?
משקיעים רבים משתמשים ביחס כדי לנסות ולהרוויח מהמתכות הללו, כשהיחס גבוה המשקיעים מאמינים שהוא יירד יחד עם מחיר הזהב בהשוואה לכסף, ולכן הם עשויים להחליט לקנות כסף או לבצע שורט על הזהב.
היחס בעצם גורם למשקיעים לחזות את הכיוון של המתכות ובכך הם יכולים להרוויח משני הכיוונים גם בעליה וגם בירידה. כיום כשהשוק משוכלל ישנם אמצעים יותר פשוטים כדי לסחור ביחס. הדבר נעשה דרך תעודות סל (ETF), כאשר ניתן לרכוש תעודת סל מתאימה או תעודה על הזהב או על הכסף ולצאת ולהיכנס לפי מצב היחס בינהם, כמו בכל מניה או תעודת סל.
המשקיעים הרגועים יותר שמבינים שלא ניתן לתזמן את השוק מעדיפים לא להתחייב להכל או כלום, לשמור על פוזיציות פתוחות בשתי תעודות הסל ולהוסיף עליהן באופן יחסי. ככל שהיחס עולה, הם קונים כסף. וככל שהיחס יורד מגדילים את קניות הזהב.
–
דניאל שבקס הוא מנהל החטיבה הפיננסית ב’הירשוביץ פתרונות’. אין לראות באמור לעיל משום ייעוץ השקעות, המלצה או חוות דעת באשר לכדאיות השקעה במוצרים פיננסיים מכל מין וסוג שהם.