שיתוף
תגובות
בריאות » מחקרי בריאות » תזונה ופעילות בבגרות עשויים להשפיע על הזקנה
מחקר
השמנת יתר, לחץ דם גבוה ורמות גבוהות של סוכר בדם בקרב צעירים עשויים להיות קשורים לירידות גדולות יותר בחשיבה ובזיכרון לעת גילאי הזקנה
פעילות גופנית | צילום: sutadimages, שאטרסטוק

על פי מחקר חדש, השמנת יתר, לחץ דם גבוה ורמות גבוהות של סוכר בדם בקרב צעירים עשויים להיות קשורים לירידות גדולות יותר בחשיבה ובזיכרון. החוקרים הדגישו כי יש צורך במחקר נוסף כדי לדעת מה ההשפעה של ניהול גורמי סיכון אלה בבגרות הצעירה על יכולות קוגניטיביות לקראת זיקנה.

"התוצאות ממחקרנו בולטות ומצביעות על כך שגיל הבגרות עשוי להיות זמן קריטי ליחסים שבין בעיות בריאותיות אלה לבין כישורים קוגניטיביים לעת זקנה", אומרת מחברת המחקר ד"ר קריסטין יפה, חוקרת הזדקנות וקוגניטיביות דמנציה במחקר באוניברסיטת קליפורניה, סן פרנסיסקו.

אנשים יכולים לשנות, לטפל או לנהל את גורמי הסיכון הללו באמצעות תרופות או שינויים באורח החיים, כגון תזונה ופעילות גופנית. שהרי כבר ידוע שתזונה נכונה יחד עם פעילות גופנית מגבירה את בריאות הלב, ועשויה להיות טובה גם למוח.

לצורך המחקר החדש איגדו יפה ועמיתיה נתונים מארבעה מחקרים אחרים, שכללו בסך הכל יותר מ -15,000 מבוגרים בני 18 עד 95 שנעקבו בין 10 ל- 30 שנים.

מחקרים אלה כללו מדידות של גורמי סיכון קרדיווסקולריים של אנשים, כולל מדד מסת הגוף (BMI), רמת סוכר בדם בצום, לחץ דם סיסטולי וכולסטרול כולל. שניים מהמחקרים, שכללו רק מבוגרים, מדדו גם את היכולות הקוגניטיביות של אנשים אחת לשנתיים.

מכיוון ששני המחקרים הללו החלו כשהמשתתפים היו מבוגרים יותר, מחברי המחקר החדש נאלצו לאמוד את גורמי הסיכון הקרדיווסקולריים המוקדמים ואמצע החיים של המשתתפים.

יפה ועמיתיה ניתחו את הנתונים כדי לראות האם בעיות לב וכלי דם בגיל הבגרות, בגיל העמידה או בחיים מאוחרים יותר נקשרו לירידות גדולות יותר בציונים הקוגנטיביים המאוחרים במבחני חשיבה וזיכרון.

הם מצאו כי אנשים הסובלים מהשמנת יתר, לחץ דם גבוה או רמות סוכר גבוהות בדם בכל אחד משלושת שלבי החיים היו בסיכון גבוה יותר לירידה גדולה יותר בכישורים הקוגניטיביים בהמשך חייהם.

התוצאות היו דומות גם כאשר החוקרים לקחו בחשבון גורמים אחרים שיכולים להשפיע על יכולות קוגניטיביות, כגון גיל, מין והשכלה.

יצויין, כי לאחר כולסטרול גבוה בכל שלב בחיים לא היה קשר לירידה קוגניטיבית גדולה יותר בהמשך חייהם.

הקשר בין גורמי סיכון אלה לירידה קוגניטיבית מאוחרת היה הגדול ביותר בקרב בני 20 עד 30 ששם הירידה הייתה גדולה ב -80 עד 100 אחוז ממה שנראה אצל אנשים ללא בעיות בריאותיות אלה, כתבו החוקרים.

מעטים מהאנשים הצעירים סבלו מרמות גבוהות של סוכר בדם, אך עבור אלו שכן הייתה השפעה דרמטית על היכולות הקוגניטיביות בסוף החיים.

עם זאת, שיעורי סכרת סוג 2  להשמנה נמצאת במגמת העלייה בשנים האחרונות בקרב ילדים ובני נוער בארה"ב, אשר עלול להוביל צעירים יותר עם גורמי סיכון קרדיווסקולריים.

"כאשר צעירים רבים יותר מפתחים סוכרת והשמנת יתר בבגרות, יחד עם רמות גבוהות יותר של בעיות לב וכלי דם שאינם מאובחנים ומנותחים, הדבר יכול להיות בעל השלכות משמעותיות על בריאות הציבור על הבריאות הקוגניטיבית בסוף החיים", אמר יפה.

ד"ר כריסטיאן קמרגו , נוירולוגית מאוניברסיטת מיאמי מכון המוח אוולין פ. מקנייט, אמרה כי עלינו להיזהר כיצד אנו מפרשים תוצאות אלו. מכיוון שמדובר במחקר אסוציאציה, אין זה מראה שגורמי סיכון קרדיווסקולריים בבגרות המוקדמת גורמים לירידה קוגניטיבית בסוף החיים, רק שיש קשר ביניהם.

קמרגו גם מזהירה כי מכיוון שגורמי סיכון אלה קשורים לתוצאה גרועה, במקרה זה דמנציה מאוחרת, ביטולם לא בהכרח ימנע דמנציה.

הצטרפו ועקבו אחר

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עדכני
פופולרי
ויראלי
מטבע
שער יציג
שינוי
עדכון אחרון:
אם אתה נראה היום כפי שהיית נראה אתמול, בשביל מה לך המחר?

התקינו את האפליקציה החדשה שלנו!
ותישארו מעודכנים