ארצות הברית הודיעה היום (רביעי) באופן רשמי על הצטרפותה של ישראל לתוכנית הפטור מוויזה, שתאפשר לישראלים לקבל אישור כניסה מהיר לשטח ארצות הברית. מזכיר המדינה אנתוני בלינקן צפוי להודיע על כך בהצהרה רשמית במהלך היום, ומחר יחתום על האישור מזכיר המשרד לביטחון המולדת בארה"ב. המסלול החדש יאפשר לישראלים שהות בארה"ב למשך עד 90 יום למטרות תיירות ועסקים, וצפוי להיכנס לתוקף החל מה-30 בנובמבר.
עם הצטרפותה של ישראל לתוכנית הפטור מוויזה, יתקיימו למעשה שני ערוצים מקבילים לכניסת ישראלים לארצות הברית. לצד מסלול הוויזה הקיים, שלא יתבטל, יתווסף גם תהליך מקביל של הגשת בקשה באמצעות טופס ESTA – ראשי תיבות של Electronic System for Travel Authorization (מערכת אוטומטית לאישורי נסיעה). מדובר באתר מיוחד השמור ל"מועדון" המדינות שלאזרחיהן אין צורך בהוצאת ויזה לצורך כניסה לארצות הברית.
עוד מבחזית החדשות
- מטח משמעותי של כטב"מים שוגרו אל עבר ישראל מכיוון עיראק
- "תהליכי עומק מדאיגים": בהרצליה ייאסר ללימוד במוסדות החינוך- ספר אזרחות המזוהה עם פורום קהלת
- איראן טוענת: ישראל ביצעה פעולה חשאית משמעותית במדינה
- תעלומת סינוואר: האם מנהיג חמאס חוסל? | גורמי מודיעין: מידע בלתי מבוסס
- מתקפה נוספת על החות'ים בתימן – הפעם על ידי הצבא האמריקני
כל בגיר ישראלי בעל דרכון ביומטרי בתוקף ל-10 שנים יוכל להגיש בקשה דרך מסלול ESTA. ישראלי שירצה לבקר בארצות הברית למטרות תיירות או עסקים, יוכל להירשם באתר ולקבל תשובה תוך 72 שעות, ללא ריאיון או בירוקרטיה מעבר למילוי הטופס. עלות הגשת הבקשה באתר היא 21 דולרים. התהליך כולל מענה על שאלות של מנהל הגבולות האמריקאי על נתונים ביוגרפיים בסיסיים, מחלות, מעצרים והרשעות עבר בגין מעשים פליליים, היסטוריה קודמת של שלילת אשרה או גירוש ועל תקופת השהייה המתוכננת. כלל השאלות במערכת יוצגו בשפה האנגלית.
עם זאת, לערוץ הוויזה b1-b2 הקיים כיום יש מספר יתרונות על פני ה-ESTA. ויזת תייר רגילה תקפה ל-10 שנים ומאפשרת שהייה של 6 חודשים בארצות-הברית, היא גם מאפשרת בקשת הארכת שהייה. לעומת זאת, אשרת כניסה באמצעות ESTA תקפה לשנתיים בלבד, ומאפשרת שהייה בארצות הברית למשך 90 יום בלבד וללא אפשרות לבקש הארכה.
כמו כן, ישראלים שנוסעים לארצות הברית לשהות ארוכה או למטרות לימודים או עבודה יידרשו להוציא ויזה מותאמת ולא יוכלו להיכנס לארצות הברית דרך מסלול ה-ESTA. יש לציין כי מסלול הפטור מוויזה מיועד רק לנוסעים שברשותם דרכון ביומטרי בתוקף ל-10 שנים. נוסעים שאינם מחזיקים בדרכון ביומטרי יחויבו בהוצאת ויזה דרך השגרירויות בירושלים או בתל אביב.
שגריר ישראל באו"ם, גלעד ארדן, בירך על ההצטרפות לתוכנית ואמר: ״אני שמח וגאה, שהיוזמה שהובלתי כשגריר ישראל בארה״ב- מסתיימת היום בהצלחה היסטורית שרבים שותפים לה וסייעו בה. בשעה טובה ישראל מצטרפת למועדון המדינות, שאזרחיהן נהנים מפטור מוויזה בכניסה לארה״ב. מתן הפטור מייצג את הקשר המיוחד ואת הברית האיתנה בינינו לבין ארצות הברית ושם קץ לתהליך המשפיל והארוך, שאזרחי ישראל היו צריכים לעבור, כשהם רוצים לבקר בארצות הברית. בתחילת 2021 הקמתי צוות משותף עם השר להגנת המולדת מיורקס, זיהינו ומיפינו את המכשולים ודחפתי לשינויים הנדרשים והיום בשעה טובה – השינוי ההיסטורי קורה".
בשגרירות ארצות הברית הבהירו שמי שהחל כבר בהליך לקבלת ויזת תייר לארצות הברית, או שנקבע עבורו מועד לריאיון – לא יקבל החזר של דמי התשלום לטיפול בבקשה או של דמי האגרה. בשגרירות ממליצים לאותם אנשים לא לבטל את התורים שנקבעו, בשל היתרונות של הוצאת ויזה. כמו כן, ישראלים בעלי אזרחות אמריקאית לא יוכלו להיכנס לארצות הברית עם דרכונם הישראלי באמצעות המסלול המקוצר.
ההודעה האמריקאית מאשרת באופן רשמי שישראל עומדת בכל התנאים שהציבה ארצות הברית, והיא תהפוך לאחת מ-40 המדינות בתוכנית היוקרתית. "כניסה לתוכנית זה לא הסוף אלא רק ההתחלה. על ישראל להמשיך לעמוד בכל התנאים וארצות הברית תעקוב אחרי כל הדרישות כפי שהיא עושה אצל כל 40 המדינות שבתוכנית הפטור, וישראל בתוכן", נמסר בהודעה הרשמית מטעם השגרירות האמריקאית. "אם מדינה לא עומדת בתנאים ובדרישות, השר לביטחון המולדת יכול להוציא אותה מהתוכנית. יש בחינה בכל שנתיים כדי לוודא שהמדינות עדיין עומדות בתנאים ובדרישות שהוצבו על ידי הממשל ובנוסף אם מדינה מפרה את התנאים אפשר להסירה בכל זמן".
עוד מבחזית החדשות
- איראן טוענת: ישראל ביצעה פעולה חשאית משמעותית במדינה
- מתקפה נוספת על החות'ים בתימן – הפעם על ידי הצבא האמריקני
- הפסגה בקטאר: נתניהו מתעקש להישאר בציר פילדלפי • חמאס: זה לא סוכם
- טראמפ: רוב החטופים המוחזקים בידי חמאס – אינם בחיים
- ראש הממשלה נחת בארה"ב לקראת הנאום בקונגרס | נתניהו טס לראשונה במטוס הרשמי "כנף ציון" בטיסת בכורה
למרות הכניסה לתוכנית הפטור מוויזה תאפשר עדיין לישראל, או לארצות הברית, למנוע כניסה של יחידים המהווים איום ביטחוני או פלילי.
"ההחלטה להכניס את ישראל לא נעשתה כטובה, אלא כי זה מועיל לאינטרסים האמריקניים והישראליים. הצעדים שישראל עשתה לא רק יטיבו עם הביטחון הלאומי של ישראל ושל ארצות-הברית, אלא ישפרו את התיירות ואת המסחר בין המדינות", מסרה השגרירה הזמנית בישראל סטפני האלט. השגרירה הדגישה את העבודה המקצועית שנעשתה במשרדי הממשלה תחת נתניהו כדי לעמוד בדרישות, וכן ציינה שהתהליך כולו החל תחת ראשי הממשלה הקודמים, נפתלי בנט ויאיר לפיד.