סערת מתחוללת בימים האחרונים בוועדי הכשרות ברחבי העולם. לאחד ממשגיחי הכשרות במפעל באירופה נודע במקרה שקו הייצור של ה"ספרייט זירו" המקומי עבר שינוי באחת מפורמולת המרכיבים, והוא ביקש לוודא את רשימת המוצרים לאחר השינוי.
כאשר הוא עבר על רשימת הרכיבים החדשה, הוא גילה לתדהמתו כי אחד הרכיבים, שנותן את טעם החמיצות האופייני למשקה ה"ספרייט זירו", הוא חומצה טַרְטָרִית. טכנאי המזון של המפעל הסביר לו, כי הרכיב הוחלף לאחרונה משיקולי איכות ועמידות של הטעם, שכן החומצה שהייתה בשימוש עד עכשיו הייתה תרכובת כימית שנמוגה אם הבקבוק היה נשאר פתוח לאורך זמן.
עוד מבחזית החדשות
- מטח משמעותי של כטב"מים שוגרו אל עבר ישראל מכיוון עיראק
- "תהליכי עומק מדאיגים": בהרצליה ייאסר ללימוד במוסדות החינוך- ספר אזרחות המזוהה עם פורום קהלת
- איראן טוענת: ישראל ביצעה פעולה חשאית משמעותית במדינה
- תעלומת סינוואר: האם מנהיג חמאס חוסל? | גורמי מודיעין: מידע בלתי מבוסס
- מתקפה נוספת על החות'ים בתימן – הפעם על ידי הצבא האמריקני
הרכיב הבעייתי הוא "חומצה טַרְטָרִית" או בשמה המוכר יותר "חומצת יין" שהיא חומצה אורגנית הנראית כמו גבישים בצבע לבן. היא מופיעה בטבע בצמחים רבים במיוחד בענבים, ובבננות והיא אחת מהחומצות העיקריות ביין. החומצה משמשת כתוספת למזונות אחרים כדי לתת להם טעם חמוץ ומשמשת כנוגד חמצון. כאשר התייעץ המשגיח עם הרב המקומי התברר לו כי אין לצרוך את החומצה הזו שכן בהליך העיבוד שלה היא עוברת הליך הפיכה ליין וממילא נאסרת מדין יין נסך.
יובהר בזאת, כי אין בעיה במוצרי הספרייט זירו שמיוצרים במפעל קוקה קולה בישראל. במפעל נמצא משגיח קבוע שתפקידו לוודא את רשימת הרכיבים ולהעניק ת תעודת הכשרות.
וועדי הכשרות ברחבי העולם החלו להוציא הודעות אזהרה, ובהם התריעו בפני היהודים בקהילות המקומיות כדי שלא יכשלו ח"ו באיסור החמור של יין נסך.
כך, בהודעה חריגה, שפורסמה בסוף השבוע שעבר, הזהירו בוועד הכשרות של "קהילת החרדים בבואנוס איירס" בראשותו של הרב פייבל אברהם סופר, נגד שתיית משקה ה"ספרייט זירו". בהודעה נכתב כי המשקה הפופולרי שעד כה היה מאושר על ידי הוועד בשל האישור שניתן לו על ידי הרב לנדא זצ"ל שהיה רב העיר בני ברק, כבר לא עומד תחת כשרותו וכי אין לצרוך משקה זה.
גם בוועד הכשרות של וינה הודיע שהיות ומשקה ה"ספריט זירו" עלול להכיל חומצה טרטרית (Tartaric acid) יש לבדוק את רשימת הרכיבים של המשקה בטרם צורכים אותו ובמידה והמשקה כולל את הרכיב הזה, אין לשתות משקה זה כלל. למרות זאת סייגו בוינה, כי הרכיב המדובר לא נצפה בספרייט זירו שמשווק בווינה כעת, אך יש להיזהר.
לעומת זאת, באנטוורפן מיהרו להוציא הודעת הבהרה שהמשקה שמשווק בחנויות בעיר, הוא ללא חשש יין נסך ואין כל בעיה לצרוך אותו.
וועד הכשרות של אנטוורפן
וועד הכשרות של בואנוס איירס
וועד הכשרות של וינה
2 Responses
למה לא להסתפק ב'איסור יינם'. ולמה להתעקש על שימוש מטעה במושג 'איסור יין נסך'.
האם יין נסך זה יין שלא עבר בישול ואו פיסטור,ויין נסך ואו יין שרף איננו יין נסך מחכה לתשובה