לאחר שורה של מקרי הידבקות ואחוזי תמותה גבוהים בבתי האבות בישראל, השיק משרד הבריאות את תכנית המיגון שלו לדיירי בתי האבות. התוכנית, שזכתה לכינוי "מגן אבות ואימהות", נהגתה במהלך פעילותה של ועדה מיוחדת שהוקמה לטיפול בנושא בבתי האבות, בראשה עמד פרופ' רוני גמזו, מנהל בית החולים איכלוב.
המתווה מסדיר לראשונה חלוקת סמכויות ואחריות בקרב צוותי הרפואה בבתי החולים, מתוך מטרה להביא למינימום הידבקויות של אנשי צוות מחולים חיוביים הבאים עמם במגע.
התוכנית החדשה תבקש לחייב את צוות המחוז של הבריאות והרווחה לקיים בכל 3 חודשים בדיקה ל"בקרת מוכנות קורונה" בבתי האבות.
בנוסף, התוכנית החדשה מעדכנת את "צו בריאות העם", ומציב קריטוריונים ברורים לביקור בני משפחה בבתי אבות. "יש לוודא שהצוות מכיר את הכללים ופועל למניעת זיהום המוסד ודייריו", נכתב בניסוח התוכנית. כמו כן, "עובדים יעבדו אך ורק במוסד רפואי אחד בלבד. במקרה בו עובד יעבוד במקום עבודה נוסף, מנהל המוסד יערוך ניהול סיכונים וישקול באם להמשיך להעסיק את העובד".
התוכנית התקבלה בברכה בקרב כלל ארגוני הגיל השלישי שציינו כי היא הייתה מחויבת המציאות.
יותם רוזנר, מנהל מחלקת תושבי ישראל בעמותת רופאים לזכויות אדם, הביע סיפוק מהמתווה ואמר כי המתווה מכיר בכך שהוראות גורפות עשו עוול לקשישים רבים. "יש מקום וצריך לאפשר למשפחותיהם לבקרם, תוך הקפדה על ההיגיינה והמיגון. התוכנית החדשה מחויבת מציאות, ובאה לפתור את הכאוס שאפיין את הטיפול בחודשים האחרונים כשלא היה כוח מארגן ומי שלוקח אחריות״.
ועד הפעולה של משפחות דיירי בתי האבות מסר כי "הטרגדיה בתכניתו של גמזו היא שהיא מגיעה שישה שבועות מאוחר מדי. בינתיים עשרות מבתי האבות נפגעו באש הקוצים הזו, רבים מהורינו נפלו מתים ובכל יום מניין החללים הנורא עולה. החוליה החלשה, המסכנת את עצם קיומה של התכנית היא – סמכויות ויכולות הניהול. המטה חייב להיות גורם על-ממשלתי כפוף ישירות לממשלה, ולא לאף אחד מהמשרדים שיצרו את הסתירות הפנימיות, הבירוקרטיה והכאוס שעמם נאלצנו להתמודד בשבועות האחרונים".