מליאת הכנסת אישרה בקריאה ראשונה את הצעת חוק אנשי צבא דרום לבנון ומשפחותיהם (תיקון), התשפ"א-2021. 16 תמכו ללא מתנגדים וההצעה תועבר לוועדת כספים להכנתה לקריאה שנייה ושלישית.
עם נסיגת כוחות צה"ל מדרום לבנון, נכנסו לישראל חלק מאנשי צד"ל, וחלקם בחרו להשתקע בישראל. חוק אנשי צבא דרום לבנון ומשפחותיהם התשס"ה-2004הסדיר את מעמדם של אנשי צד"ל שנכנסו לישראל כאמור, הוענקה להם ולבני משפחתם זכאות לאזרחות ישראלית, הוחלו עליהם הוראות חוקי השיקום כאילו היו חיילי צה"ל, נקבעה זכותם למענקי הוקרה ולסיוע בדיור וכן לזכויות נוספות שהוענקו להם מכוח כמה החלטות שקיבלה הממשלה.
בכוונת ראש הממשלה החליפי ושר הביטחון להעניק אות מערכה לפי חוק העיטורים בצה"ל, לחיילי צה"ל שהשתתפו במערכה ברצועת הביטחון בדרום לבנון בתקופת המערכה. זאת, בהמשך להמלצות ועדה ציבורית שמינה ראש הממשלה החליפי ושר הביטחון, בראשותו של שר הביטחון לשעבר רא"ל (מיל') שאול מופז. מוצע להקנות לשר הביטחון סמכות להעניק את אות המערכה האמור גם לאנשי צבא דרום לבנון אשר לחמו לצד חיילי צה"ל בזמן המערכה ברצועת הביטחון בדרום לבנון
בדברי ההסבר נכתב: "מתחילתה של מלחמת האזרחים בלבנון בשנות השבעים ועד מועד נסיגת ישראל במאי 2000 לקו הגבול הבין–לאומי עם לבנון, נקשרו, התפתחו והתבססו, יחסי גומלין צבאיים ואזרחיים בין מדינת ישראל וצה"ל לבין כוחות לבנוניים שמקורם בצבא לבנון באזור דרום לבנון. תחילה בפיקודו של מייג'ור סעד חדד ולאחר מכן בפיקודו של הגנרל אנטואן לאחד. כוחות אלה, שכונו צבא דרום לבנון – צד"ל, לחמו כתף אל כתף עם חיילי צה"ל במהלך תקופת המערכה ברצועת הביטחון בדרום לבנון".
שר הביטחון בני גנץ הציג את הצעת החוק ואמר: "עם כניסתי לתפקיד שר הביטחון נפגשתי עם קבוצות לוחמים בעבר ובמילואים בהווה, עם סגירת השער ללבנון, השער נשאר עבורם כשער פתוח, הם חברו אל חבריהם והחליטו לפתוח את הפצע. הקמנו ועדה בראשות שר הביטחון לשעבר שאול מופז והחלטנו לתת אות לכל מי שלחם בלבנון, כך גם לאחינו שלחמו אתנו שכם לשכם".
"אנחנו עומדים מול חיזבאללה שמקבל נשק מאיראן, אנחנו דרוכים כל העת ללחימה בצפון אך נושאים גם את מורשת הקרב שאנחנו נושאים שנים ארוכות, במצב כזה שחיזבאללה מתבצר מאחורי אזרחים לא נאפשר, לא נאפשר שיהווה סכנה למדינת ישראל".
"איבדנו אחים רבים בפעילות הצבאית, בניהם גם בתאונות שונות, בהם אסון צור ואסון המסוקים, אנו נדאג שמשפחות השכול יקבלו את האות בשם בני משפחותיהם. גם היום חיילי צה"ל שיתקלו במחבל ידעו לעשות את עבודתם, יש לנו נהלים סדורים ומפקדים ראויים. איננו אדישים לתאונות, יש תמיד מקום ללמוד ולשפר. אני פונה ללוחמי צה"ל יש להם תמיד גיבוי להגיב מול כל איום עליהם לפי הנהלים. אני שומע על יוזמות חקיקה לשנות את נהלי הפתיחה באש, אני קורא לשים את צה"ל מעל כל עניין פוליטי. את הפקודות קובע צה"ל כהליך מסודר ולא כגחמה פוליטית".
"מוצע בחוק הזה להעניק לשר הביטחון את הסמכות להעניק את אות הביטחון גם לחיילי צד"ל שלחמו לצד כוחות צה"ל בלבנון. לעולם לא נפנה גב לשותפים, נכרתה בנינו ברית דם. המהירות הינה מהרצון להעניק את האות החל מיום השנה ליציאה מלבנון."
עוד הוסיף כי "אני מבקש לנצל את הבמה גם להגיד לכל חיילי צה"ל שיש להם גיבוי מלא להגן על עצמם מול כל אויב שמסכן אותם. הכל לפי הפקודות והוראות הפתיחה באש. הגיבוי הוא ממני, דרך הרמטכ"ל ועד אחרון המפקדים. וגם אם חלילה כשלו- נגבה אותם, נאמן אותם טוב יותר, נפיק לקחים".
"אני שומע על יוזמות חקיקה שמטרתן לשנות את נהלי הפתיחה באש בצה"ל- ומבקש מכל חברי הכנסת, לשים את צה"ל מעל לפוליטיקה ולאפשר לו להתנהל באופן עצמאי, ערכי ומקצועי. דלתו של הצבא תמיד פתוחה בפני חברי הכנסת וועדת חוץ וביטחון לשאלות והארות, אך את פקודות צה"ל נקבע בהליך מסודר, ולא כגחמה פוליטית".
גנץ התייחס לפיגוע היום ואמר כי "כמו אז, אני סומך גם היום על המפקדים והלוחמים. חיילי צה"ל מאומנים ומיומנים, מוכנים לכל משימה ולכל אתגר. גם היום- חיילי צה"ל שהותקלו בידי מחבל- ידעו לעשות את עבודתם במקצועיות, ובדיוק לפי הפקודות. יש להם נהלים ברורים ויש לנו מפקדים מצוינים שיודעים היטב כיצד להכשיר לוחמים ולשמור על בטיחותם וביטחונם. איננו אדישים לתקלות ולתאונות, יש תמיד איפה ללמוד ובמה להשתפר".