שיתוף
תגובות
חדשות » חדשות בעולם » דוקטרינת העולם הרוסי: פוטין נגד המערב
צידוק למלחמה
הדוקטרינה מתמקדת ברעיון שאידיאולוגיות שמרניות בעבר, השתמשו בו כדי להצדיק התערבות בחו״ל לטובת תמיכה בדוברי רוסית, זה מסביר את הפלישה לאוקראינה
ולדימיר פוטין | צילום: שאטרסטוק

האם הסנקציות על רוסיה משיגות את יעדן? לאחר חצי שנה של לחימה באוקראינה, הודיע אתמול ולדימיר פוטין נשיא רוסיה, כי הוא משנה כיוון ביחס למדיניות החוץ הרוסית, והציג את תוכניתו העונה לשם "העולם הרוסי".

על פי התוכנית, פוטין שואף לצמצם ככל האפשר את תלות רוסיה במערב, על רקע הסנקציות הקשות ומשבר האנרגיה הפוקד אותה, והוא מפנה את מבטו לכיוון מזרח בתקווה ששם הוא יקבל סיוע לארצו. 

אתמול ביקר פוטין בחצי האי קצ'טקה שבקצה המזרחי של רוסיה, ושם פרש את עיקרי תכניתו תוך שהוא קורא "להגן, לשמור ולקדם את המסורות והאידאלים של העולם הרוסי".

על פי הדוקטרינה של פוטין "הפדרציה הרוסית מספקת תמיכה לבני ארצה החיים בחו"ל בכל הקשור למימוש זכויותיהם, הבטחת ההגנה על האינטרסים שלהם ושמירה על זהותם התרבותית רוסית. קשריה של רוסיה עם בני ארצה בחו"ל אפשרו לה לחזק על הבמה הבין לאומית את תדמיתה כמדינה דמוקרטית השואפת ליצירת עולם רב-קוטבי".

להשקפת פוטין, הדעת לא סובלת מציאות שבה יותר מ-25 מיליון בני אדם ממוצא רוסי נאלצים להישאר לחיות מחוץ לגבולות רוסיה לאחר התפרקות ברית המועצות ב-1991. במשך שנים ובעיקר מאז פלשה רוסיה לאוקראינה, פוטין מרבה להביע את שאיפתו לחזור להיות מעצמה אזורית, תוך איום על המשך ריבונותן של רבות ממדינות ברית המועצות לשעבר.

התכנית החדשה מעודדת שיתוף פעולה עם מדינות סין והודו, המזרח התיכון, אמריקה הלטינית ומדינות אפריקה. על רקע התכנית חלה עליה חדה ביחסי המסחר בין רוסיה הודו, סין ואיראן. הלילה דווח מפי מקורות במודיעין האמריקני כי בתקופה האחרונה רכשה רוסיה כמויות ענק של נשק ותחמושת מצפון קוריאה. על פי מסמכי מודיעין מסווגים שנחשפו לאחרונה, רכשה רוסיה מיליוני פגזים ורקטות מקים ג'ונג און, שליט צפון קוריאה.

ההערכה היא כי צעדיו של ולדימיר פוטין, הם תוצאות הסנקציות הכבדות שהטיל עליו המערב עם פלישתו לאוקראינה, ומצוקת התחמושת של רוסיה עקב "הבוץ האוקראיני" אליו נקלעה רוסיה בלא שהתכוונה לכך. קניית נשק מצפון קוריאה היא המשך לדיווחים משבוע שעבר על רכישת מאות מלט"ים התקפיים מטהרן, עבור סיוע במלחמה באוקראינה.

בתחילת השבוע הודיע תאגיד האנרגיה הרוסי גזפרום כי היא נאלצת להפסיק את הזרמת הגז לאירופה בשל דליפת גז בצינור נורד סטרים 1, רוסיה איימה כי לא תחדש את האספקה עד שהמערב יסיר את הסנקציות הקיימות נגדה. זוהי הודעה דרמטית כי היא מאשרת את העובדה שרוסיה הפכה את הזרמת הגז הרוסי לאירופה כקלף מיקוח במלחמתה נגד המערב. 

רוסיה כמובן מכחישה את ההאשמות, וטוענת כי יש לצינור הגז בעיות תחזוקה שאינן יכולות לבוא על פתרונן בלי אפשרות לייבא חלקי חילוף איכותיים. הבעיה היא, שאירופה תלויה באופן חד ביבוא הגז הרוסי וככל שחודשי החורף מתקרבים מפלס החרדה עולה.

באירופה חלה עליה חדה במחירי החשמל והאנרגיה, שגרמו לשיעורי אינפלציה גבוהים ולמשבר כלכלי שלא היה שנים רבות, אתמול צלל האירו לשפל של 20 שנה ונסחר בפחות מ-0.99 דולר. גם הבורסות בגרמניה, איטליה, צרפת ועוד הגיבו בירידות חדות והצטרפו לתגובות השוק הפיננסי לצעדיה של רוסיה. 

במדינות רבות באירופה יצאו הממשלות בקמפיינים המעודדים את האזרחים לצמצם את צריכה החשמל והאנרגיה למינימום ההכרחי. כבר היום מתרחשים שיבושים תכופים באספקת החשמל השוטפת. 

אם לא די במשבר האנרגיה עם רוסיה, הודיעה אתמול ארגון איפ"ק כי הסכים לקצץ בתפוקת הנפט בהיקף של 100 אלף חביות נפט מדי יום בחודש אוקטובר. החלטה זו בראשות יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן, מהווה מכה לנשיא ארה"ב ג'ו ביידן, שביקר בסעודיה לפני כחודש, בעיקר כדי להביא להסכם שיוריד את מחירי הנפט. במהלך ביקורו הבטיחו הסעודים להגביר מעט את התפוקה אך כעת גם תקווה זו נכזבה. 

הצטרפו ועקבו אחר

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עדכני
פופולרי
ויראלי
מטבע
שער יציג
שינוי
עדכון אחרון:
נעריך את הרגע הזה, לפני שהוא הופך לזיכרון

התקינו את האפליקציה החדשה שלנו!
ותישארו מעודכנים