ועדת החוקה אישרה היום (ג') עבירות קנס בשורה של עיריות ורשויות מקומיות ואזוריות. עיריות ורשויות קובעות בחוקי העזר שלהן עבירות שעניינן בדרך כלל סדר ציבורי ואיכות סביבה. כדי להפכן לעבירות קנס ולקבוע את גובה הסכום, עליהן לקבל את אישור ועדת החוקה כפי שנקבע בחוק סדר הדין הפלילי. הקנס המקסימאלי לעבירת קנס כאלו עומד על 730 ₪.
קביעת עבירה כעבירת קנס אינה משנה את סיווג העבירה, שנשארת עבירה פלילית לפי הסעיף המסמיך בפקודת העיריות ופקודת המועצות המקומיות, אך קביעה כזו תאפשר לפקח של הרשות המקומית לאכוף את העבירות בדרך של הטלת קנס באמצעות דו"ח, ללא צורך בהגשת כתב אישום.
אישור הצווים דורש את חתימת שרת הפנים ושר המשפטים. הצווים יכנסו לתוקף 30 יום מרגע פרסומם, לאחר חתימתם.
מ"מ יו"ר הוועדה, ח"כ אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת): "חשוב שלעיריות ולמועצות יהיו חוקי עזר וצווים שיוכלו לסייע באכיפה ופיקוח. דרך האכיפה אינה צריכה להיות הצעד הראשון. ראוי להתחיל בחינוך והסברה, כאשר באים להגן על ניקיון ושמירת החופים, אשפה, מי שופכין ועוד, הם לטובת תושבי המקום שצריכים להיות הראשונים לדאוג לשלומם ובטיחותם. לצד זאת, למקרה שההסברה והחינוך לא יועילו המועצה צריכה לאכוף את החוק עם עבירות וקנס בצדן. למה על אותה עבירה יש קנס שונה בין רשויות שונות? זה לא משהו שהאזרח יכול להבין. יש לשמור על אחידות בגובה הקנסות על אותה עבירה בין רשויות שונות".
הוועדה אישרה בין היתר את צו הקנסות של איגוד ערים כנרת.
עו"ד חיים שטרן יועמ"ש האיגוד: "צו הקנסות בא לתמוך במספר נושאים שיש בהם להסדיר את הרחצה לרבות איסור הכנסת בע"ח לחופים, התנהגות כלפי הוראות של מצילים, איסור זריקת אשפה בחופים- מאחר והכנרת היא משאב טבע ייחודי, כנרת יש רק אחת, וכן מבחינת שמירה על המתחם האקולוגי המיוחד. האיגוד הוקם ב-2008 והשנים הראשונות הוקדשו לפינוי פולשים ולאחר מכן התחלנו להקים את כל המערך המשפטי של חוקים למניעת רעש וחוקי עזר שונים. התברר שהיינו צריכים לתקן את החוק הראשי כי שכחו להכניס בו חוק עונשין שיגבה את היכולת להטיל קנסות".
עוד אמר עו"ד שטרן: "יש לנו יחידת פיקוח ואכיפה כ-7-6 פקחים מוסמכים וכוח עזר של עשרות מתנדבים שמלווה אותם. כל הפקחים מוסמכים גם לפיקוח על עבירות שיט. יש לנו גם יחידת תביעה של האיגוד שהיועמ"ש אישר לנו למנות, שבכל אותן עבירות חמורות נעמיד לדין ובשוטף נטיל קנסות בנוגע לאי ציות לפקח או מציל והפרה של רעש נבקש את הקנס הגבוה ביותר. כזכור, בפסח 2017 טבעו 3 נערים בחוף כורסי בכנרת. הם השמיעו מוסיקה רועשת באמצעות רמקולים ולא שמעו את אזהרות המצילים מפני שרקיה שהיא רוח מאוד מסוכנת".