לירידה במשקל יש השלכות והם יכולים להיות הרסניות. לא כל ירידה במשקל מסמנת הצלחה בריאה, לפעמים ירידה במשקל תסמן דווקא את ההפך הגמור. בשורות הבאות אנסה להסביר איך וכיצד תתחילו כושר בריא.
ירידה במשקל לא תמיד שווה יותר בריאות
בניגוד לדעה הרווחת, לא כל ירידה במשקל שווה יותר בריאות. לפעמים המצב הוא ההפך בדיוק – ירידה במשקל יכולה להוביל אותנו לנזק בריאותי ונפשי כבד/בלתי הפיך שיכול להוביל אותנו לחוסרים תזונתיים רבים ותחושות כשלון קשות.
למה? כשאנו יורדים במשקל אנו לא יורדים רק מסת שומן אלא גם מסה רזה/שריר. איבוד המסה הזו לרוב מובילה לעלייה בתחושות העייפות, חולשה ורעב ולירידה בהוצאה האנרגטית של הגוף.
בנוסף לכך איבוד מסת השריר מעלה את הסיכוי שלנו להחזרת המשקל שהורד + ריבית ולחוסר התמדה.
בנוסף לכך ירידה במשקל שאינה מאוזנת ומקצועית, לרוב תוביל אותנו לחוסרים תזונתיים רבים כגון מחסור באבות מזון עיקריים -חלבון, פחמימה ושומן שהן קריטים לתפקוד הגוף וכן ויטמינים שונים.
מה שיוביל לאובדן רב יותר של מסת שריר, עלייה בסיכון לפציעה ונטישת התהליך וכן לעלייה בתחושות העייפות, החולשה והצורך למזון עתיר קלוריות.
לא מתחילים דיאטה בהחלטה רגעית
לרדת במשקל זו לא החלטה של רגע וזהו. לרדת במשקל זו החלטה לשנות את הרגלי התזונה והחיים שלנו בשאיפה שזה יהיה לכל החיים. כמו שלא נקבל החלטה על לימודים ארוכי טווח או קניית דירה בין רגע כך גם לא נתחיל בדיאטה בין רגע.
החשיבה שכל אחד שיש לו אי אלו קילוגרמים "עודפים" צריך לפצוח בדיאטה היא הרסנית. המחקרים מראים שסיכויי ההצלחה של ירידה במשקל ללא שינוי הרגלים וחשיבה עמוקים, הם נמוכים מאוד. וכן, הסיכוי לחזרה לאורח החיים הקודם ולהרגשת תחושות כישלון קשות וחוסר כוח רצון לשינוי עתידי עולה מיום ליום.
ההצלחה בירידה במשקל לא תלויה רק בנו
חשבתם שאנחנו אחראים על הירידה במשקל שלנו לבד תחשבו שוב. מחקרים רבים מראים שההשפעה של סביבת העבודה, הבית והאימון שלנו היא דרמטית מאוד על סיכויי ההצלחה שלנו בתהליך.
הסביבה שלנו משפיעה על איך, מה וכמה אנחנו נאכל ונהיה פעילים. אנו רוצים להתמיד יותר בשינוי תזונתי? נעצב מחדש את סביבת האכילה שלנו בבית ובעבודה.
אם הבית שלנו עתיר במזון דחוס קלוריות – נחליף את המלאי במזונות שיותר מקדמי בריאות ושובע ונפחית ממזונות עתירי קלוריות. אנו רוצים להתמיד באימונים? נקיף את עצמנו במסגרות שמושכות אותנו לספורט ופעילות.
זה יכול להיות קבוצות של כושר, קבוצות כושר וריצה וכדו, מאמן כושר ואפילו שעון/אפליקציית צעדים שתעודד אותנו לזוז. כל אלו יעזרו לנו להתמיד בשגרה גם כשקשה ומשעמם.
לסיכום: אם בכוונתנו לעשות שינוי בריאותי – מומלץ לעשות זאת בזמן המתאים ועם איש המקצוע הנכון לשם כך. אם אנו כרגע בלחץ בעבודה או בחיים / עם אורח חיים לא יציב/ לא פנויים רגשית וכלכלית להשקעה בבריאות שלנו כדאי שנחכה קצת עם ההחלטה לפצוח בדיאטה ושינוי. מומלץ לשמור על המוטיבציה, הבריאות והכסף לזמן מתאים יותר.
לירידה במשקל יש השפעה קריטית על כל הבריאות הגופנית והנפשית שלנו – בואו נעשה זאת בחכמה ובבריאות ולא בחיפזון. כי עם הבריאות לא משחקים.
—
ישראל דיין הוא מאמן כושר בבני ברק והסביבה. מתמחה באימוני כוח ושיפור הנראות לאוכלוסייה הכללית והחרדית
ובעל הפודקאסט "בריאות להמונים".