לאורך עשרת החודשים האחרונים מאז פלשה רוסיה לאוקראינה, ניסו מדינות המערב לפגוע ברוסיה באמצעות סנקציות שונות. אמש (שלישי) אמר שר האוצר הרוסי, אנטון סילואנוב כי הגרעון התקציבי של רוסיה עשוי להחריף. על פי התחזיות הגרעון היה צפוי לעמוד בשנה הבאה על 2% מהתוצר, אך הוצאות הממשלה על המלחמה באוקראינה בתוספת לפגיעה בהכנסות ממכירות נפט, יהוו פגיעה גדולה מאוד ביכולות הכלכליות של רוסיה.
בתחילת החודש הטילו מדינות ה-G7 מחיר תקרה על הנפט הרוסי של 60 דולר לחבית וקבעו כי יטילו סנקציות על מי שיחרוג ממחיר זה. בתגובה הודיעה רוסיה, כי לא תמכור את הנפט שלה למדינות שישתפו פעולה עם הסנקציות. רוסיה ככל הנראה התכוונה למכור את הנפט שלה למדינות כמו סין או הודו.
עוד מבחזית החדשות
- מטח משמעותי של כטב"מים שוגרו אל עבר ישראל מכיוון עיראק
- "תהליכי עומק מדאיגים": בהרצליה ייאסר ללימוד במוסדות החינוך- ספר אזרחות המזוהה עם פורום קהלת
- איראן טוענת: ישראל ביצעה פעולה חשאית משמעותית במדינה
- תעלומת סינוואר: האם מנהיג חמאס חוסל? | גורמי מודיעין: מידע בלתי מבוסס
- מתקפה נוספת על החות'ים בתימן – הפעם על ידי הצבא האמריקני
ברוסיה מבינים כעת כי הם זקוקים להכנסות של המכירות באירופה, וכי הם לא מצליחים למכור את הכמויות שהם רוצים. בשבוע שעבר אמרה רוסיה כי תשקול לקצץ את ייצוא הנפט שלה בשנה הבאה ב- 5% ל-7% בתגובה לסנקציות. האמירה הייתה ניסיון של רוסיה לעמוד על שלה מול אירופה, אך עושה רושם שהסיבה האמיתית היא מחסור בלקוחות.
בנוסף על כך, מחיר התקרה של המערב מוביל לכך שרוסיה מוכרת פחות ובמחיר זול יותר. ברגע שסין והודו מודעים לכך שהם הלקוחות העיקריים של רוסיה, הם יוכלו לסחוט מהם מחיר נמוך יותר.
הבנק המרכזי ברוסיה הפסיק את העלאות הריבית שלו בחודש אוקטובר, במטרה לעצור את הצמצום במשק אך בפועל זה גרם לירידה בשער הרובל ולסכנת אינפלציה. בשבוע האחרון הרובל נפל בכ-10% אל מול הדולר וככל שהוא נחלש, עלות היבוא של הרוסים עולה עוד יותר.
בשנה הבאה יצטרכו הרוסים להתמודד גם אם אינפלציה בנוסף לסנקציות של המערב. הכלכלן ניקולס פר מ- Capital Economics אמר כי "רוסיה הרוויחה בצורה משמעותית מעליות הנפט ב-2022 אך נדמה שהתמיכה הזו לכלכלה נעלמת". עוד הוסיף פר כי "אנחנו חושבים שהכלכלה הרוסית תתכווץ בשנה הקרובה. באותו הזמן הירידה בהכנסות מאנרגיה אומרות שהמאזן של רוסיה יהיה תחת קשיים רבים".
בינתיים, מחירי הנפט ממשיכים לעלות. מחיר של חבית נפט מסוג ברנט עולה היום ביותר מ-1.5% אל 85.2 דולר לחבית, חבית נפט מסוג WTI רושמת עלייה בשיעור דומה ונסחרת במחיר של 80 דולר, בפעם האחרונה שהמחיר הגיע לרמה כזו, היה לפני ההחלטה של מדינות ה-G7. גם מניות האנרגיה עולות, אך בשיעור מתון יותר.