הממשלה אישרה היום (שני) את הצעת המחליטים להכרת המדינה בפרשת ילדי תימן, המזרח והבלקן והעברת פיצוי כספי למשפחות שנפגעו בשנות קום המדינה. במסגרת ההחלטה שאושרה, ממשלת ישראל מביעה צער על האירועים שהתרחשו בימיה הראשונים של המדינה, ומכירה בסבלן של המשפחות אשר ילדיהן היו חלק מפרשה כאובה זו.
הממשלה אישרה את מתווה הפיצוי הכספי עבור המשפחות שנפגעו בסך 162 מלש"ח שיחולקו באופן הבא: 150 אלף ש"ח לבני משפחה אשר ילדם נפטר ולא נמסר למשפחתו דבר פטירתו בזמן אמת ובכלל זה נסיבות פטירתו, או שהילד נפטר ומקום קבורתו לא אותר, או שמקום קבורתו אותר באיחור ניכר.
כמו כן, אושר פיצוי בגובה 200 אלף ש"ח לבני המשפחה הנפגעת, במקרה שמסקנת הוועדה האחרונה הייתה כי לא ידוע מה עלה בגורלו של הילד.
עוד הוחלט כי בני המשפחות, שנקבע באחת משלוש הוועדות שעסקו בפרשה (ועדת חקירה לגילוי ילדי תימן, הוועדה לבירור גורל ילדי תימן הנעדרים וועדת החקירה הממלכתית בעניין פרשת היעלמותם של ילדים מבין עולי תימן בשנים 1948-1954), שילדם נפטר או שלא נודע גורלו יוכלו להגיש בקשה לפיצוי כספי במהלך החודשים יוני-נובמבר 2021. ההחלטה גובשה בשיתוף משרדי האוצר והמשפטים.
ראש הממשלה בנימין נתניהו: "הבאתי לאישור הממשלה החלטה לפיצוי המשפחות שנפגעו בפרשת ילדי תימן, המזרח והבלקן. זאת פרשה מהכואבות בתולדות מדינת ישראל. הגיעה העת שהמשפחות שהתינוקות שלהן נלקחו מהן, יקבלו הכרה מהמדינה ומממשלת ישראל, וגם פיצוי כספי. הפיצוי אינו יכפר על הסבל הנורא שהמשפחות עברו ועוברות, זהו סבל בלתי נסבל. יש להביא למשפחות שסבלן גדול מנשוא את מעט הנחמה שמגיעה להן. אני מבקש משר החינוך לכלול את פרשת ילדי תימן בספרי הלימוד של תלמידי ישראל, יש להכיר את הפרשה הזאת. אני מודה לשרים, לשרות, לחברי ולחברות הכנסת, גם לח"כ לשעבר נורית קורן שפעלו למען הנושא הזה ולמנכ"ל משרד רה"מ צחי ברוורמן שהוביל את הנושא בהצלחה".
שר האוצר ישראל כ״ץ: ״בהחלטה זו מכירה ממשלת ישראל בפרשה כואבת שצרובה בתולדות המדינה, ואשר חקירתה טרם באה לידי סיום. אנו נפעל כדי למצות את זכויותיהם של בני המשפחות הדואבות, שנושאות עמן את הכאב עד לעצם יום זה, ובכך נתחיל לרפא ולו במעט את פצעי ההיסטוריה. לצד זה נפעל לקידום הנצחת מורשת יהודי תימן המפוארת, השזורה לנצח בתולדות עמנו״.
יו"ר ש"ס השר אריה דרעי אמר בישיבת הממשלה: "אני מצטרף לכל מה שאמרו קודמיי, אני יודע שאני נוגע בפצע כואב, אבל זה חלק מריפוי הפרשה. אני רוצה להזכיר את הרב עוזי משולם ז״ל שזעק מעומק ליבו על החטיפה, זעק זעקת כאב וחלק מאיתנו חשבו אז שהוא הזוי. כולנו זוכרים את הארועים ביהוד דל הרב משולם וחסידיו והיום שממשלת ישראל לוקחת בצעד אמיתי אחריות על הפרשה הזאת. צריך לזכור את הרב משולם ז״ל שמסר את נפשו לחקור את חטיפת יהודי תימן וזה המקום להוקיר את זכרו, ולתת כבוד ליהודי היקר עוזי משולם ז״ל ולזכור את המאבק העצום שניהל במשך כל השנים למען נושא כל כך חשוב וזכה לתגובות קשות ויחס קשה שספג״.
רה"מ נתניהו הגיב: "אני מצטרף למה שאמר השר דרעי בנוגע לרב עוזי משולם. היתה התעמרות גדולה ברב משולם. הוא דיבר ממעמקי ליבו על דבר אמיתי. אנחנו עושים הכל לחקר האמת ותיקון העוולה".
השר צחי הנגבי, שהממשלה מינתה לטפל בחשיפת המסמכים החסויים בפרשת היעלמות ילדי תימן, אמר: "הממשלה הגיעה להחלטה לפתוח את הפרוטוקולים של כלל הוועדות. היו בשעתו אנשים מהעדה שלא הלכו לוועדות, בעיקר לוועדת קדמי, מטעמי חוסר אמון מהמערכת. הרוב המוחלט נתנו אמון במערכת והיו גם מתוסכלים מתוצאות הוועדות. המהלך של היום הוא מרחיק לכת לא במובן המשפטי, אלא שלא מתעלמים מבעיה שקיימת למעלה מ-50 שנים. זה הדבר מרחיק הלכת ביותר שניתן לעשות בתקופת בחירות".