בבית הלבן התקיימה בשבוע שעבר פגישת פורום "ועדת הסגנים" של המועצה לביטחון לאומי, כדי לדון במדיניות ארצות הברית כלפי הממשלה החדשה שעתידה לקום בישראל, כולל בסוגיה האם לקיים מגעים עם שרים מהימין הקיצוני. בוועדה זו חברים פקידים בכירים בבית הלבן, משרד החוץ, משרד ההגנה וקהילת המודיעין.
יש לציין כי זו הייתה הפגישה הראשונה בנושא זה מאז הבחירות בישראל ב-1 בנובמבר. הפגישה הייתה רגישה במיוחד בשל העובדה שישראל היא אחת מבנות בריתה הקרובות ביותר של ארה"ב ברחבי העולם.
עוד מבחזית החדשות
- איראן טוענת: ישראל ביצעה פעולה חשאית משמעותית במדינה
- מתקפה נוספת על החות'ים בתימן – הפעם על ידי הצבא האמריקני
- הפסגה בקטאר: נתניהו מתעקש להישאר בציר פילדלפי • חמאס: זה לא סוכם
- טראמפ: רוב החטופים המוחזקים בידי חמאס – אינם בחיים
- ראש הממשלה נחת בארה"ב לקראת הנאום בקונגרס | נתניהו טס לראשונה במטוס הרשמי "כנף ציון" בטיסת בכורה
בכירים בממשל האמריקני שהשתתפו בפגישה אמרו, שהמשתתפים דנו באפשרות ליצור קווים מנחים למגעים עם הממשלה החדשה, בפרט בכל הקשור לעבודה עם שרים מהימין הקיצוני, כמו איתמר בן גביר ובצלאל סמוטריץ'.
שר החוץ האמריקני טוני בלינקן נאם ביום ראשון בפני שדולת השמאל הפרו ישראלית ג'יי סטריט, כי ממשל ביידן יתייחס אל הממשלה החדשה בישראל על פי מדיניותה ולא על בסיס זהותם של השרים באופן ספציפי.
בדיון שהתקיים בבית הלבן לא התקבלו החלטות אופרטיביות, אך שגריר ארה"ב בישראל טום ניידס רמז בתחילת השבוע כי הממשל כנראה לא יעבוד עם בן גביר וסמוטריץ' בצורה ישירה. כאשר נשאל ניידס האם בכירים בממשל ביידן יעבדו עם שני הפוליטיקאים מהימין הקיצוני השיב ניידס "נעבוד עם ראש הממשלה נתניהו".
בישיבה בבית הלבן דנו המשתתפים גם באינטרסים האמריקנים והדרישות של ארה"ב מהממשלה העתידית בישראל בתחום הפלסטיני, בנושא זכויות אדם ושמירה על שלטון החוק. בנאומו בתחילת השבוע הזכיר בלינקן כמה מהסוגיות הללו והבהיר כי ארה"ב מצפה מהממשלה החדשה שלא לפגוע בזכויות המיעוטים.
שר החוץ האמריקני גם הביע חשש מאלימות של מתנחלים כלפי פלסטינים בגדה המערבית, והבהיר כי על ישראל לטפל באלימות זו כפי שהיא מטפלת באלימות של פלסטינים נגד ישראלים בהתאם לעיקרון של שוויון בפני החוק.
עוד אמר בלינקן, כי ארה"ב מתנגדת לצעדים שחותרים תחת פתרון שתי המדינות, כמו הרחבת ההתנחלויות, צעדי סיפוח, הפרה של הסטטוס קוו בהר הבית או הריסת בתי פלסטינים.
בכירים אמריקנים שהשתתפו בפגישה אמרו, כי שגריר ארה"ב בישראל טום ניידס הפציר בבכירי הבית הלבן ומשרד החוץ בוושינגטון לנקוט במדיניות זהירה כלפי הממשלה החדשה ולא למהר לקבל החלטות או למתוח ביקורת פומבית נגד הממשלה.
עוד מבחזית החדשות
- מטח משמעותי של כטב"מים שוגרו אל עבר ישראל מכיוון עיראק
- "תהליכי עומק מדאיגים": בהרצליה ייאסר ללימוד במוסדות החינוך- ספר אזרחות המזוהה עם פורום קהלת
- איראן טוענת: ישראל ביצעה פעולה חשאית משמעותית במדינה
- תעלומת סינוואר: האם מנהיג חמאס חוסל? | גורמי מודיעין: מידע בלתי מבוסס
- מתקפה נוספת על החות'ים בתימן – הפעם על ידי הצבא האמריקני
גם שגריר ישראל בוושינגטון מייק הרצוג, עסק בשבועיים האחרונים בשיחות עם בכירים בבית הלבן ובמשרד החוץ האמריקני וביקש מהם שלא למהר לקבוע מדיניות לגבי הממשלה החדשה. הרצוג סירב להגיב לדברים, אף במפגש עם סטודנטים יהודים בוושינגטון בשבוע שעבר אמר הרצוג, כי הממשל לא צריך לקבוע את עמדתו כלפי הממשלה החדשה רק בהתאם לגורמים הכי קיצוניים ששותפים בה.
תגובת הבית הלבן "איננו מגיבים על דיונים פנימיים. אנחנו מפנים אותך לנאומו של שר החוץ בלינקן בוועידת ג'יי סטריט".