יום התה הבינלאומי, החל מדי שנה ב-15 בדצמבר, בו מציינים את המשקה הנפוץ בעולם אחרי מים – התה, משקה המיוצר על ידי חליטת עלים או ניצנים של שיח הקמליה הסינית, המכונה גם צמח התה, במים חמים.
עפ"י נתוני סטורנרסט, בחודש אוקטובר 2021 קטגוריית חליטות התה נמצאת בעלייה משמעותית בישראל ומהווה כ 32.7% מסך מכירות הקטגוריה.
חליטות הצמחים שהפכו בעולם ובישראל למשקה האולטימטיבי של החורף, כוללות סגולות בריאותיות רבות ואף מחקרים רבים מצביעים כי החליטות המופקות מצמחים ומפירות יעילות ריפוי ובסיס לתעשיות התרופות המודרניות.
חליטות התה עשויות ממים חמים מאוד, אך ללא רתיחה, עם צמחים טבעיים. מרביתן מכילות מרכיבים שמסייעים לגוף כמו חליטת עיכול או חליטות לשינה, עשויות לעזור בבעיות בריאותיות רבות, החל ממחלות לב, סוכרת ודלקות שונות.
אז מה כל כך מיוחד בתה שהצליח לטפח מסורת ענפה ברוב מדינות העולם? מומחה המותג המוביל בעולם פומפדור, רכזו לרגל יום התה הבנילאומי מספר עובדות מעניינות על המשקה השני הפופולארי בעולם:
• התה הוא משקה בן אלפי שנים, המוזכר ברפואה הסינית העממית כבעל סגולות מרפא ידועות. בשנים האחרונות גם הרפואה המערבית אימצה את סגולותיו של התה המקדם אורח חיים בריא.
• תמציות תה ירוק, אבקות תה ירוק וחליטות נחשבים כחלק ממוצרי סופר פוד בעלי ערכים תזונתיים.
• את כל סוגי התה בעולם מייצרים מצמח אחד בלבד, קמילה סיננזיס, שגדל בעיקר בסין ובדרום מזרח אסיה. תה ירוק מכינים רק משני העלים העליונים והניצן של הקמילה סינזיס.
• קיימים בעולם ארבעה סוגי תה: הנפוצים יותר הם תה שחור ותה ירוק. הפחות מוכרים הם תה אולונג ותה לבן.
• ההבדל בין סוגי התה הוא אופן היצור שלהם. כל תה עובר חימום וייבוש (בדרגות שונות), אבל רק התה השחור והאולונג עוברים תסיסה.
• לתה הירוק ולחליטות מיוחסות תועלות בריאותיות רבות בעיקר הודות לתכולת נוגדי החמצון הפעילים – הפוליפנולים שבו, ובעיקרEGCG . תה ירוק מכיל את הכמות הגדולה ביותר של נוגדי חמצון בהשוואה לסוגי תה אחרים ובהשוואה לירקות ופירות. כמו כן תה ירוק מסייע בחיזוק המערכת החיסונית.
• לתה הירוק פוטנציאל אנטי-נגיפי ואנטי-חיידקי והוא מסייע בהפחתת השכיחות של מחלת השפעת ומחלות אחרות בדרכי הנשימה העליונות.
• לתה ירוק השפעה חיובית על ירידה במשקל ושמירה על משקל תקין, הוא מעודד את העלייה בקצב חילוף החומרים, ובכך מסייע לתהליך ההרזיה.
• תה ירוק מסייע בהורדת רמות הכולסטרול ובמניעת מחלות לב.
• בבחירת חליטות צמחים יש לשים לב לחומרי הגלם שיהיו מובחרים, איכות העלים ותהליך הייצור כל אלו תורמים לאיכויות המשקה.