היסטוריה בבית הנבחרים בגרמניה: בתום נאומו ביום השואה הבינלאומי מול חברי הבונדסטאג, קרא יו"ר הכנסת, ח"כ מיקי לוי, בקול חנוק מדמעות קדיש לזכר קורבנות השואה. מאות חברי בית הנבחרים הגרמני כיבדו את התפילה בקימה ומחאו כפיים בסיומה.
הקדיש הוקרא מתוך סידור אשר שימש נער יהודי גרמני בחגיגות הבר מצווה שלו, ערב פרעות ליל הבדולח. הסידור הושאל ליו"ר הכנסת מיקי לוי על ידי "יד ושם".
בכך היה ח"כ לוי ליו"ר הכנסת הראשון אשר נושא נאום מול מליאת הבונדסטאג. הנאום נישא בשפה העברית. לפניו נאמו נשיאת הבונדסטאג, בארבל באס, וניצולת השואה ד"ר אינגה אוברבוך.
בנאומו אמר יו"ר הכנסת, ח"כ מיקי לוי: "אני עומד מולכם היום נרגש ומלא ענווה, גאה לייצג את המדינה היהודית והדמוקרטית היחידה בעולם – מדינת ישראל, בתפקידי כיושב ראש הכנסת, ליבה הפועם של הדמוקרטיה הישראלית. דווקא כאן, בבניין ההיסטורי הזה, בית הפרלמנט הגרמני, אפשר לתפוש – ולו במעט – את היכולת של בני האדם לנצל את הדמוקרטיה כדי להביסה".
"זהו מקום בו האנושות מתחה את גבולות הרוע, מקום בו אובדן הערכים הפך מסגרת דמוקרטית לעריצות גזענית ומפלה. עבותות הזיכרון כורכות יחד את העמים שלנו, הישראלי והגרמני. ולצד הזיכרון – התקומה".
"ב-80 שנה ושבעה ימים אלה הצלחנו – שתי האומות, לקום מתוך טראומה לאומית היסטורית ולהיבנות מחדש, באומץ ובנחישות. גרמניה מוכיחה – פעם אחר פעם – את מחויבותה המוסרית וההיסטורית לקיומה ולביטחונה של מדינת ישראל.
דומני כי ככל שעשינו, מוטלת עלינו חובה לעשות עוד. לצידו של הזיכרון – אנו נתבעים גם לבנות מתוכו חזון. להידרש גם אל התקווה ולתכנן יחד עתיד הנשען על ערכים וחלומות משותפים".
בנאומו התייחס יו"ר הכנסת לחשיבות הנחלת הזיכרון לדורות הבאים וחיבור "כוחות ומוחות" בין הצעירים בישראל ובגרמניה, הדגיש את ההכרח לשמור על הדמוקרטיה ולהשקיע בה וציין את שיתופי הפעולה בין ישראל וגרמניה; "אין הדבר מובן מאליו לאור ההיסטוריה הקשה", אמר.
"רגע לפני סיום, אבקש להעלות את זכרם של הנספים, כאן, במקום הזה. אקרא קטע מתפילת הקדיש, התפילה היהודית, לעילוי נשמתם. אקרא אותה מתוך סידור יהודי, אשר הושאל לי ממוזיאון השואה יד ושם במיוחד ליום הזה. סידור אשר שימש נער יהודי גרמני בחגיגות בר המצווה, ב-22 באוקטובר 1938, רגע לפני פרעות נובמבר 38' הידועות כ"ליל הבדולח", רגע, לפני שהחיים אותם נועד לחיות – התנפצו אל מול המציאות בגרמניה. סידור זה, אשר עמד דומם, בדומה לקירות האבן והפלדה בבניין זה, למול זוועות השואה".