מומחי המערך הגסטרו-כירורגי בשערי צדק ביצעו אתמול (ראשון) לראשונה בישראל מהלך אנדוסקופי חדשני שצפוי לסייע למטופלים הסובלים מצרבת ותייתר את הצורך בניתוח. הטיפול החדשני נחקר ומאושר על ידי ה-FDA, ואף נכנס לאחרונה לפרוטוקול הטיפול בריפלוקס על ידי ה-American College of Gastroenterology.
הפעולה האנדוסקופית החדשנית המכונה TIF, בוצעה על ידי מומחי המערך במרכז הרפואי שערי צדק, בראשות פרופ' ערן גולדין, ותחליף את הניתוח שכרוך בהחלמה ממושכת. הפרוצדורה החדשה מאפשרת חזרה מהירה לשגרה ללא חתכים תוך 24 שעות. את הפעולה ביצע ד"ר דן ליבובסקי, מנהל השירות לנוירו גסטרואנטרולוגיה בשערי צדק, בתמיכה של חברת EndogastricSolutions שפיתחה את הטיפול, וחברת מדהוט, היבואן בישראל.
עוד מבחזית החדשות
- מטח משמעותי של כטב"מים שוגרו אל עבר ישראל מכיוון עיראק
- "תהליכי עומק מדאיגים": בהרצליה ייאסר ללימוד במוסדות החינוך- ספר אזרחות המזוהה עם פורום קהלת
- איראן טוענת: ישראל ביצעה פעולה חשאית משמעותית במדינה
- תעלומת סינוואר: האם מנהיג חמאס חוסל? | גורמי מודיעין: מידע בלתי מבוסס
- מתקפה נוספת על החות'ים בתימן – הפעם על ידי הצבא האמריקני
ריפלוקס נמנה בין המחלות השכיחות ביותר בעולם המערבי וגם בישראל, כאשר התסמין העיקרי הינו צרבת. גורמי הסיכון לריפלוקס הם עודף משקל, עישון ושתיית אלכוהול. בסקירה שיטתית של 15 מחקרים אפידמיולוגיים, נמצאה כי השכיחות של מחלת ריפלוקס הינה 10%-20% מכלל האוכלוסייה בעולם המערבי, ובישראל מדובר בעשרות אחוזים של מטופלים הסובלים מתופעה זו לפחות פעם בשנה.
לדברי ד״ר ליבובסקי, מוצעים כיום בישראל שני סוגי טיפולים בריפלוקס. הראשון, טיפול תרופתי נפוץ נגד צרבת, שמפחית את רמת החומציות של הנוזל שעולה מהקיבה לוושט. לעיתים תרופות אלו כרוכות בתופעות לוואי שונות שעלולות לפגוע בתפקוד היומיומי.
הטיפול השני הוא ניתוח מורכב, שבו המנתח עושה שימוש בחלק העליון של הקיבה סביב הוושט כדי לשחזר את השסתום הפגוע וכדי לתקן את הבקע בסרעפת במידת הצורך. בין שני הטיפולים הללו יש קבוצה של אנשים ש"לא מספיק חולים" כדי להצדיק ניתוח מצד אחד, ושהטיפול התרופתי אינו נותן מענה מספק או שאינם מעוניינים בנטילת תרופות לכל חייהם.
עוד הסביר דר' ליבובסקי: ״ריפלוקס הוא מצב של כשל בסוגר הוושטי שגורם לעלייה של תוכן מהקיבה לוושט. התוכן חומצי, גורם לתסמינים שונים ובהם הצרבת הנפוצה ביותר. תסמינים נוספים הם התמודדות עם עליה של מזון עד הגרון, כאבים בחזה בין היתר. במקרים מסוימים ריפלוקס עלול להוביל לסיבוכים קשים שכוללים דלקת בוושט, היצרות, שינויים טרום ממאירים וגם ממאירות של הוושט".
״בטיפול אנו מבצעים שחזור של שסתום הוושט באנדוסקופיה רגילה דרך הפה ללא חתכים. הטיפול אורך כשעה וכרוך באשפוז למשך יממה בלבד, לצורך השגחה. המטופל יכול לחזור לעבודה ולחיי השגרה בתוך זמן קצר. התיקון מונע סיבוכים, מטפל בתסמינים, יכול למנוע סרטן וושט ואת הצורך ליטול תרופות לכל החיים. משך ההחלמה מהטיפול החדשני קצר משמעותית מהטיפול הניתוחי וכרוך בתופעות לוואי קלות בלבד כגון כאבים באזור הטיפול למשך כמה ימים בלבד".
עוד מבחזית החדשות
- מטח משמעותי של כטב"מים שוגרו אל עבר ישראל מכיוון עיראק
- "תהליכי עומק מדאיגים": בהרצליה ייאסר ללימוד במוסדות החינוך- ספר אזרחות המזוהה עם פורום קהלת
- איראן טוענת: ישראל ביצעה פעולה חשאית משמעותית במדינה
- תעלומת סינוואר: האם מנהיג חמאס חוסל? | גורמי מודיעין: מידע בלתי מבוסס
- מתקפה נוספת על החות'ים בתימן – הפעם על ידי הצבא האמריקני
"מבין שלל הפיתוחים האנדוסקופים שקיימים היום בעולם לטיפול בריפלוקס, TIF הוא הטיפול שנחקר הכי הרבה עם תוצאות טובות, כאשר 80% מהמטופלים שעברו את הפרוצדורה מדווחים לאחר 7-8 שנים על שיפור באיכות חייהם״. מסביר ד"ר ליבובסקי. "הודות לתוצאות משביעות הרצון טיפול זה נכנס לקווים המנחים של טיפול בריפלוקס, מכיוון שמדובר בתופעה שכיחה עם פגיעה משמעותית באיכות החיים של מטופלים רבים, החלטנו להביא את השיטה הזו לארץ".
"המטופל הראשון, מ' בן 46 מירושלים שסבל במשך למעלה מעשור מריפלוקס שהוביל לצרבות, לצרידות ולפגיעה מתמשכת באיכות חייו. מ' תלוי לחלוטין בתרופות נוגדות חומצה שלמרבה הצער סייעו באופן חלקי בלבד. אנו מקווים שהטיפול יסייע למ׳ ולמאות מטופלים נוספים ברחבי הארץ וגאים להיות המרכז הרפואי הראשון בארץ לאמץ גישות חדשניות כזו על מנת לשפר את איכות חייהם מטופלינו״.