בשעת התרעה:
כך תפעלו בקבלת התרעה בתוך מבנה או בחוץ, בנסיעה ברכב הפרטי או בתחבורה הציבורית – כך נדע כיצד עלינו לפעול בזמן קבלת התרעה, בכל מקום בו אתם נמצאים: בעת קבלת התרעה יש להיכנס למרחב המוגן בהתאם לזמן ההתגוננות העומד לרשותכם ולפעול על-פי ההנחיות הבאות:
שוהים במבנה?!
יש להיכנס לממ"ד (מרחב מוגן דירתי), ממ"ק (מרחב מוגן קומתי), ממ"מ (מרחב מוגן מוסדי) או מקלט. במידה ואין את אחד מאלו, יש לצאת לחדר המדרגות ולשהות בקומה אמצעית במקום שאין בו חלון. במידה ואין, יש להיכנס לחדר פנימי מוגן. יש להקפיד על סגירת דלתות וחלונות. בממ"ד, ממ"ק וממ"מ יש לסגור ולנעול את הדלת על ידי סיבוב הידית בזווית של 90 מעלות ולוודא את סגירת חלון הפלדה וחלון האלומיניום.
שוהים בחוץ?!
בשטח בנוי – יש להיכנס למבנה קרוב.
בשטח פתוח – יש לשכב על הקרקע ולהגן על הראש באמצעות הידיים. לא לשבת, לשכב!
נוסעים ברכב?!
יש לעצור בזהירות בצד הדרך, לצאת מהרכב ולהיכנס למבנה קרוב. אם לא ניתן להגיע למבנה בפרק הזמן העומד לרשותנו – יש לצאת ולהתרחק מהרכב, לשכב על הקרקע ולהגן על הראש באמצעות הידיים.
רק אם לא ניתן לצאת מהרכב, יש לעצור בצד הדרך, לרדת מתחת לקו החלונות.
נוסעים בתחבורה ציבורית?!
• בקו אוטובוס בינעירוני ובהסעות תלמידים – על הנהג לעצור בצד הדרך ולפתוח את הדלתות.
על הנוסעים להתכופף מתחת לקו החלונות באוטובוס ולהגן על הראש באמצעות הידיים.
• בקו אוטובוס עירוני – על הנהג לעצור בצד הדרך ולפתוח את הדלתות, כדי שהנוסעים יוכלו לרדת מהאוטובוס ולהיכנס למבנה קרוב. אם לא ניתן להגיע למבנה בפרק הזמן העומד לרשותנו, יש להתכופף מתחת לקו החלונות באוטובוס ולהגן על הראש באמצעות הידיים.
• בנסיעה ברכבת – על הנהג להאט את המהירות ל-30 קמ"ש למשך 10 דקות ועל הנוסעים להתכופף מתחת לקו החלונות בקרונות ולהגן על הראש באמצעות הידיים.
דגשים נוספים חשובים שמצילים חיים!
יש להישאר במרחב המוגן לפחות 10 דקות כדי להתגונן מפגיעת טילים מרסיסים ומשברי יירוטים. שימו לב: אין שינוי בהנחיות לציבור בעקבות פעילות מערכות ההגנה האווירית של צה"ל. המערכות אינן נותנות מענה הגנתי מלא לירי ולכן יש להקפיד להמתין לפחות 10 דקות במרחב המוגן. 10 דקות – לא פחות!
למה 10 דקות?!
מערכות ההגנה של צה"ל כוללות הגנה רב-שכבתית, המורכבת ממערכות נשק ליירוט רקטות וטילים מכל הטווחים: ארוכים, בינוניים וקצרים. מערכות ההגנה כוללות את מערכות ה"חץ", "שרביט קסמים" ו"כיפת ברזל". מערכות ההגנה הללו פועלות ליירוט של טילים או רקטות, אבל הן אינן מהוות תחליף לקיום הנחיות פיקוד העורף בשל מספר סיבות.
ראשית, מטח רקטות עלול להימשך זמן מה, מאחר שהוא יכול לכלול מספר רב של רקטות שמשוגרות בהדרגה. לפיכך, גם אם ראיתם או שמעתם יירוט או נפילה של רקטה, ייתכן שהירי עדיין בעיצומו ושהאיום טרם חלף. שנית, מערכות ההגנה אינן נותנות מענה הגנתי מלא. משום כך מסוכן להישאר בחוץ או לצאת החוצה כדי לצפות ביירוטים או כדי לצלם אותם. שלישית, הזמן שלוקח לשברי היירוט ליפול אל הקרקע עלול להימשך דקות ארוכות ולסכן את מי שיוצא מהמרחב המוגן לפני חלוף הסכנה.
כפי שנוכחנו בעבר, הנחיות פיקוד העורף הוכחו כמצילות חיים. לפיכך יש להקפיד על זמן המתנה של 10 דקות במרחב המוגן מרגע הינתן ההתרעה. אנחנו מורגלים ביום יום בשיעורי זמן הלכתיים. בכמה וכמה מצוות מרכיב הזמן הוא חשוב. הנה, יש לנו גם מרכיב זמן במצוות "ונשמרתם". הגדרת זמן ברורה והגיון בצידה. זכרו: מטחי רקטות עלולים להמשיך ושברי יירוט עלולים ליפול אל הקרקע גם דקות ארוכות לאחר ההתרעה.
משום כך, חשוב להקפיד על ההנחיות.
לאחר היציאה ממרחב המוגן
• יש להתרחק מחפצים בלתי מזוהים. אם ראיתם נפל של רקטה או טיל על הארץ, יש להרחיק סקרנים ולהודיע מיד לגורמי הביטחון.
• אין להתקהל באזור נפילת טיל או באזור יירוט. ההתקהלות במקום מסוכנת בשל חשש מפגיעת רסיסים ונפלים ומחשש לפגיעה מירי של מטח נוסף.
אופן התנהגות בבית הכנסת בשעת התרעה:
גם כשאנו נמצאים בבית הכנסת יש להיות ערניים ולהגיב מהר בעת קבלת התרעה. פיקוח נפש!
טילים שנוחתים לא מבחינים היכן אנו נמצאים ולכן עלינו להיות ערניים תמיד, גם כשאנחנו בבית הכנסת ובאמצע התפילה. ראשית, יש להיות ערניים לקבלת התרעה בזמן, כדי שלא נאבד שניות יקרות.
שנית, עם התקבל ההתרעה יש לפעול באופן מיידי ולהתגונן. אם יש מרחב מוגן במקום מספיק קרוב המאפשר הגעה בתוך זמן ההתגוננות, נגיע אליו. היה ואין מרחב מוגן, נתפנה לחדר מדרגות סמוך. אם גם זה לא מתאפשר, יש להימצא רחוק ככל הניתן מקו החלונות, רחוק מזכוכיות שעלולות להתנפץ ומקירות חיצוניים. יש לשהות קרוב ככל הניתן לרצפה ולהגן בעזרת הידיים על הראש.
חייבים לזכור!
נפילת רסיסים בתוך מבנה עלולה לסכן חיים!
במשנה מסכת ברכות נאמר: אדם העומד בתפילה ונחש כרוך על עקבו , לא יפסיק בתפילתו. ובגמרא (לג.) אמרו: "לא שנו אלא נחש, אבל עקרב פוסק". כלומר, יש חילוק בדין אם נחש כרוך על עקבו, שאז אינו פוסק בתפילה, משום שאין בזה סכנה, אבל אם רואה עקרב שבא ומתקרב אליו, חייב להפסיק מיד בתפילה, שאין לך דבר העומד בפני פיקוח נפש.
וכבר קבעו גדולי הפוסקים שאסור לאדם להחמיר על עצמו ולומר שבזכות התפילה לא יאונה לו כל רע. על כן חייבים להפסיק בתפילה וללכת. אין להתעכב כלל. גם אם נמצאים באמצע תפילת שמונה עשרה או חזרת הש"ץ, מפסיקים את התפילה ופועלים מיד. לאחר עשר דקות, ניתן לחזור למקום ולהמשיך בתפילה.