ממשלת ירדן קיימה היום (ראשון) מסיבת עיתונאים שבמהלכה חשפה פרטים חדשים על מבצע המעצרים שבוצע על ידי כוחות הביטחון הירדניים בסוף השבוע, שבמסגרתו הוטל מעצר בית על יורש העצר לשעבר הנסיך חמזה.
הממשלה האשימה כי מקורביו של יורש העצר לשעבר הנסיך חמזה בן חוסיין היו בקשרים עם "גורמים זרים" לצורך ביצוע ניסיון הפיכה נגד המלך עבדאללה. סגן ראש הממשלה ושר החוץ הירדני, איימן ספדי, אמר במסיבת העיתונאים כי "כוחות הביטחון עקבו במשך תקופה ארוכה אחרי פעולות של הנסיך חמזה, באסם עוודאללה וחסן בן זיד ששמו לעצמם למטרה לפגוע בביטחון וביציבות הממלכה".
לדברי ספדי, "גורמים בסביבת הנסיך עמדו בקשר עם גורמים שמכנים את עצמם כ'אופוזיציה חיצונית', כדי לגייס אותם לפעולות נגד הממלכה במטרה לפגוע ביציבות". ספדי ציין גם כי במסגרת החקירה, התגלו שיחות והתכתבויות של הנסיך ומקורביו עם הגורמים לגבי העיתוי הטוב יותר לנקוט בפעולות לערעור היציבות והביטחון בירדן.
שר החוץ הוסיף כי בנוסף לשני הבכירים שעל מעצרם כבר דווח – כ-16-14 אנשים נוספים הוכנסו למעצר. ספדי סירב לחשוף אילו מדינות זרות נחשדות כמעורבות בתכנון ההפיכה, וציין לגבי החשודים כי "היה ברור שהם עברו מתכנונים לפעולה".
ספדי עדכן כי אחד העצורים בפרשה הוא באסם איברהים עוודאללה, ששימש במשך שנים כשר האוצר הירדני ומקיים קשרים עסקיים עם כמה ממדינות המפרץ. הוא ציין כי עוודאללה תכנן לעזוב את המדינה, וכי הוא ניסה גם לסדר מטוס לרעייתו של חמזה לצורך בריחה.
כזכור, אתמול פרסמה רשות השידור הבריטית, ה-BBC, סרטון שבו נראה יורש העצר לשעבר של ירדן הנסיך חמזה בן חוסיין כשהוא מודיע בקולו שהוא נמצא במעצר בית וקווי התקשורת שלו לעולם החיצון נותקו.
חמזה סיפר בסרטון כי מפקד הצבא הגיע אל מעונו וסיפר לו כי הוא תועד נוכח בשיחות שבהן נשמעה ביקורת נגד המלך והממשלה, אף שלא הוא שהשמיע את הביקורת. חמזה טען כי איננו חלק מאף ניסיון הפיכה, אך תקף בחריפות את הממשלה של אחיו למחצה, המלך עבדאללה.
"קיבלתי ביקור ממפקד המטה הכללי של הכוחות המזוינים של ירדן", אמר חמזה בסרטון. "הוא הודיע לי שאני לא מורשה לצאת, לתקשר עם אנשים או להיפגש עמם משום שבפגישות שהייתי נוכח – או לידיעות ברשתות החברתיות הקשורות לביקורים שעשיתי – הייתה ביקורת כלפי הממשלה או המלך".
"אינני האדם שאחראי להתמוטטות הממשל, לשחיתות ולחוסר היכולת שנפוצים במוסדות הממשל שלנו ב-15 עד 20 השנים האחרונות ושהולכים ומחמירים… ואני לא האחראי לחוסר האמון של העם במוסדות שלו. זה הגיע לנקודה שבה איש אינו יכול לדבר או להביע עמדה על שום דבר בלי שיטרידו אותו, יעצרו אותו או יאיימו עליו".
עוד אמר יורש העצר לשעבר: "אנשים שאני מכיר וחברים שלי נעצרו. האבטחה שלי הוסרה והאינטרנט בביתי נותק. זה החלק האחרון בביתי שנותר עם חיבור לאינטרנט. יכול להיות שזו הפעם האחרונה שאוכל לתקשר".
בסרטון שפרסם לאחר מכן, ובו דיבר בערבית, הוא יצא נגד הודעת הרמטכ"ל הירדני ואמר כי להיות בקשר עם אנשים כדי לעזור להם זו לא פגיעה במולדת. עוד הבהיר כי אין שום אג'נדה חיצונית או מזימה וכל הדיבורים החוזרים ונשנים על כך נועדו כדי לחפות על ההליכה לאחור של ירדן.
בין העצורים הנוספים בפרשה גם בסאם עוודאללה, אשר במשך שנים ארוכות שימש כיד ימינו של המלך ואף כיהן בתפקיד שר האוצר במדינה. עוואדללה נחשב לאחד האחראים על רבות מהרפורמות והמהלכים הכלכליים בשנים האחרונות בירדן.
ירדן מצויה בעיצומה של התפרצות קשה של מגיפת הקורונה, שבמהלכה קיבל שירות המודיעין סמכויות נרחבות שזכו לביקורת מצד ארגוני זכויות אדם. לאחר שבחודש שעבר מתו חולים בנגיף בשל מחסור בחמצן בבית חולים, פרצו כמה הפגנות נגד השלטונות.
הסרטון פורסם לאחר הדיווחים כי יורש העצר חמזה בן חוסיין נחקר בחשד לניסיון הפיכה נגד המלך עבדאללה. לפי דיווחים, מספר בכירים נעצרו בחשד לאיום על יציבות הממלכה, בהם ראש לשכתו של יורש העצר לשעבר וראש לשכת המלך לשעבר.
בירדן הכחישו כי יורש העצר לשעבר נעצר או נמצא במעצר בית. הרמטכ"ל הירדני, יוסף אחמד אל-חוניטי, הבהיר כי הנסיך חמזה התבקש להפסיק מהלכים ופעילויות שינוצלו לפגיעה בביטחון וביציבות של ירדן במסגרת חקירות כוללות ומשותפות של מנגנוני הביטחון. לדבריו, הוא לא נעצר והחקירות נמשכות.
ירדן העבירה בשעות האחרונות מסר לישראל ולפיו לאחר גל המעצרים "המצב בשליטה" ואין סכנה ליציבות הממלכה. בכירים ישראלים אמרו כי המסר הועבר מגורמי ביטחון ירדנים לעמיתיהם בישראל. בירושלים מעריכים כי אף שירדן אינה מצהירה על כך רשמית, אכן נחשפה תוכנית להפיכה, והיא סיכלה אותה.
הנסיך חמזה, שלפי הדיווחים נחקר על-ידי כוחות הביטחון הירדניים, הוא בנם הבכור של המלך המנוח חוסיין, שמת ב-1999, ושל רעייתו המלכה נור. לפני ההכחשה הירדנית בנוגע למעצרו דווח ב"פוסט" כי הוא שוהה כעת תחת הגבלות בארמונו בעמאן. בעיתון האמריקני דיווחו כי הוא קיבל הודעה על מעצרו מקצינים בצבא ירדן שהגיעו לביתו בליווי שומרים, ממש בשעה שכוחות הביטחון יצאו לבצע את המעצרים האחרים, שבהם כאמור נעצרו עוד כ-20 בני אדם.
בכירים בארמון המלוכה הירדני תיארו את המהלך כמזימה מורכבת ומתוכננת היטב שכללה לפחות אדם נוסף ממשפחתו של המלך. בנוסף, עלה החשד כי בתכנית להדחת המלך לקחו חלק גם מנהיגי שבטים ירדנים וגורמים בעלי השפעת במערכת הביטחון הירדנית. במערכת הביטחון הירדנית מבהירים כי ככל הנראה צפויים מעצרים נוספים של גורמים החשודים במעורבות בפרשה.
בצל הדרמה שמתחוללת במדינה, המלכה נור, אמו של הנסיך חמזה ואשתו של המלך חוסיין המנוח הגיבה היום לדיווחים לניסיון הפיכה במדינה. היא צייצה בחשבון הטוויטר שלה: "מתפללת שהאמת והצדק ייצא לאור בעבור כל הקורבנות החפים מפשע והחפים מההשמצה הזדונית הזאת".
דובר הממשלה סחר דודין אמר הלילה כי הממשלה צפויה לפרסם עד שעות הצהריים הודעה מפורטת בעניין המעצרים שבוצעו עד כה. האסיפה הלאומית בירדן התכנסה היום לדיון בהתרחשויות האחרונות שאירעו במהלך הלילה, ודובר הפרלמנט, עבדל מוניים אל-אוודאט, מסר: "ירדן עמידה בפני תככים ומרידות".
יו"ר הסנאט, פייסל אל-פייז, הבהיר גם הוא: "לירדן יש קווים אדומים. אנו מגבים את עמדת המלך עבדאללה באשר לשמירה על ביטחונה ויציבותה של המולדת. ירדן תשאר מדינה יציבה ובטוחה". לדבריו, "נתנגד בעצמה לכל יד בוגדת שתנסה לפגוע בביטחון ויציבות הממלכה".
בתוך כך, מדינות ערב הביעו תמיכה במלך עבדאללה. סעודיה פרסמה הודעה ובה הדגישה את תמיכתה בכל החלטותיו של המלך שנעשו כדי לשמור על ביטחון ויציבות. אמיר קטאר אף התקשר ושוחח עם המלך הירדני בטלפון.
בית המשפט המלכותי הסעודי יצא בהצהרה ולפיה "הממלכה מביעה את תמיכתה המלאה, עם כל יכולותיה, בכל ההחלטות והצעדים שננקטו על ידי המלך עבדאללה והנסיך אל חוסיין בן עבדאללה השני, נסיך הכתר, כדי לשמור על הביטחון והיציבות".
דובר משרד החוץ האיראני, סעיד ח'טיבזדה, התייחס גם לישראל בהודעתו ואמר כי "מתח פנימי וחוסר יציבות באזור מערב אסיה יהיו תמיד לטובת המשטר הציוני (ישראל). תמיד יש עקבות של המשטר הזה בכל מרד במדינות האסלאם".