שיתוף
תגובות
חדשות » צבא וביטחון » בכיר החמאס שאיבד את מקומו ברשימת החיסול
יומן מלחמה
בסיור מיוחד בפיקוד הדרום פגש 'בחזית' את הדמויות שמאחורי "שומר החומות", תוך שהם מספקים הצצה לתהליכים שמאחורי הלחימה שמנעה סבב נוסף בעקבות מצעד הדגלים השבוע
לוחמי מרכז האש במהלך המבצע | צילום: דובר צה"ל

כותרות החדשות על בלוני התבערה שחזרו לרחף מעל ליישובי העוטף והיערות החרוכים אמנם הפרו השבוע את שלוות חייהם של תושבי האזור, שדורשים (ובצדק) את תגובת צה"ל להרמת הראש של הטרור, אך עד לקבלת ההחלטות בקבינט המדיני-ביטחוני המתרענן מעדיפים במערכת הביטחון להתמקד בהפקת הלקחים מהמבצע שהסתיים לפני חודש בלבד – "שומר החומות".

בראיית עיניהם של מפקדי פיקוד הדרום בצה"ל, עצם העובדה שחזרנו לעסוק בטרור הבלונים מסמלת את השגת ההרתעה הנדרשת מול ארגון הטרור חמאס השולט ברצועת עזה.

חודש לאחר שבכירי הארגון יצאו לחגוג את מה שהם מגדירים "ניצחון" ברחובות חאן-יונס, כשהם מניפים לגובה את מח"ט הגזרה (וליתר דיוק, מחליפו, שכן המח"ט חוסל במבצע), עוצמת ההרתעה שהושגה טרם הייתה ידועה.

בצהרי יום שני, יממה בלבד למצעד הדגלים בירושלים, הצטרף 'בחזית' לישיבה עם בכירי פיקוד הדרום בבסיס שבבאר שבע, שתוך כדי הצגת סיכומי המבצע הראשוניים הביעו חשש מההסלמה האפשרית. "אנו נערכים לאפשרות של מבצע נוסף", סינן אחד הקצינים לאזני 'בחזית'. החשש הפך לפומבי יותר שעות ספורות לפני המצעד, אז תודרכו הכתבים הצבאיים באפשרות הזו. בפועל, המצעד התקיים, ארגוני הטרור ברצועת עזה מילאו פיהם מים ובקריה בתל אביב אין ספק שחגגו את החזרת ההרתעה.

עם זאת, בצה"ל לא המתינו למבחן ההרתעה בשלישי בערב, וכבר ביממה שלפני כן כינס הרמטכ"ל אביב כוכבי פורום למידה מבצעי לסיכום ראשוני של מבצע "שומר החומות". בפורום השתתפו חברי פורום המטה הכללי, מפקדים בכירים ומפקדים משדרת הפיקוד המבצעית של צה"ל בכלל הזרועות והאגפים, ביניהן מפקדי גדודים, שייטות וטייסות.

בראיית עיניהם של מפקדי צה"ל, אין לאמ"ן צורך בחשבון נפש. "העובדה היא שהם לא הצליחו לתקוף עם הצוללות וידענו היטב איך לסכל את פעולתן", אומר ל'בחזית' בכיר בפיקוד הדרום. "ידענו בדיוק היכן וכיצד לנטרל את הצוללות, וזו ההוכחה לכך שיכולות המודיעין שלנו מצוינות".

לוחמי צה״ל בשטחי הכינוס סמוך לעזה מתארגנים למבצע | צילום: דובר צה"ל

במהלך הפורום עודכנו המפקדים בעיקרי תמונת המצב המבצעית והמודיעינית, הפקת הלקחים המיידית שנעשתה במגוון תחומי הפעלת ובניין כוח לאור המבצע והצגת מוכנות צה"ל לאפשרות של הסלמה נוספת ברצועת עזה בתקופה הקרובה.

הפורום המבצעי הינו חלק מתהליך התחקור והלמידה שיתקיים בחודשים הקרובים בצה"ל ויכלול צוותי תחקיר מטכ"ליים בתחומי הפעלת ובניין הכוח בין זרועיים ובין ארגוניים. כמו כן, יתקיימו תחקירים במפקדות הראשיות שיעסקו בהכנות ומוכנות למלחמה, תהליך הלמידה תוך כדי המבצע, לקחים ליישום מיידי, בחינה של המבצע בראי תפיסת ההפעלה לניצחון ומימוש תר"ש 'תנופה' ובדגש ללקחים לזירה הצפונית.

במהלך חודש יולי יוצגו התחקירים בדרגי הפיקוד השונים ובסופו צפוי פורום למידה מטכ"לי שמשכו יומיים בהשתתפות כלל חברי פורום מטכ״ל ומפקדים בכירים נוספים. בחודש אוגוסט יתקיים פורום מבצעי נוסף שיעסוק בהצגת הלקחים ובתהליך הטמעתם בצה"ל.

בין הרתעה לתודעה

בשונה ממבצעים קודמים ברצועת עזה, במהלכם התמקד צה"ל במאמץ להשיג הרתעה בלבד, "שומר החומות" היה המבצע הראשון במהלכו פעל צה"ל להשגת מטרה משנית: ניצחון בקרב על התודעה. מבחינת ראשי מערכת הביטחון, המטרה המשנית חשובה יותר מהראשית, שכן הוא יכול להשיג שקט בטווח הארוך יותר כתוצאה מלחץ שמגיע מהעם שידרוש שקט.

לצורך השגת שני המטרות בצורה המיטבית ביותר, ניהל צה"ל שלושה מיני-מבצעים שונים במהלך מבצע "שומר החומות", שכונו בחרי המבצעים "מאמצים".

מאמץ התת"ק – המאמץ הראשון היה המאמץ התת-קרקעי, שכלל שבעה מבצעי מטרו לאורך כ-100 ק"מ באזורים גאוגרפיים שונים.

מאמץ הפו"ש – המאמץ השני היה נגד הפיקוד והשליטה בארגון הטרור. במסגרת מאמץ הפו"ש, שענה גם לשם המבצעי "עיר מקלט", פתחו כוחות הפיקדון בציד מפקדים שכלל את חיסולם של חמישה מפקדי חמאס בכירים בדרגת מח"ט (דרג מקביל לאלוף פיקוד בצה"ל), כעשרים בכירים נוספים בדרגות גבוהות ובינוניות שונות, ועוד כמאתיים מפעילי הארגון.

מאמץ התמ"ס – המאמץ השלישי היה נגד ירי הרקטות תלול המסלול לעבר ישראל, שכלל תקיפות במוקדים שונים ברצועה, מאחר וכחלק מאסטרטגיית השימוש ב"במגן האנושי" של החמאס פוזרו הרקטות והמשגרים בין שכונות מגורים רבות. בסך הכל הושמדו במהלך מבצע "שומר החומות" 300 בורות שיגור ו-40% ממטולי הרקטות (מטל"רים).

ראש הזרוע הצבאית של חמאס, מוחמד דף, שהוגדר בעבר על ידי מערכת הביטחון הישראלית כטרוריסט המבוקש ביותר בארגוני טרור אלה, איבד רלוונטיות בשל העובדה כי קיימים לו "יורשים מוכנים" שהופכים את חיסולו לאפקטיבי פחות בהקשר זה. עם זאת, דֶף היה מבוקש דיו על מנת שחיל האוויר ינסה לחסלו פעמיים במהלך המבצע

מהסוף להתחלה

"מהרגע הראשון נטרול המטרו היה יעד מרכזי", אמר השבוע ל'בחזית' רב-סרן א', קצין בכיר במרכז האש של צה"ל (מרכז האש זה הגוף שממנו מתבצעות מרבית התקיפות בעזה). לדבריו, "התכלית הייתה לפגוע פגיעה קשה בחמאס" ו"הצד השני הופתע מהאגרסיביות".

בשונה ממבצעים קודמים, בהם בחר צה"ל ללכת מן הקל אל הכבד, הפעם ההתקפה התחילה בעוצמה. היה זה המבצע הראשון שבין שבעת מבצעי התקפת המטרו. בשקט בשקט היה מי שגרם לחמאס לחשוב שצה"ל נערך לכניסה קרקעית, ובעוד בכירי הארגון זוחלים למנהרות הכה בהם חיל האוויר בעוצמה שהוכיחה את יכולות המודיעין הישראלי. פגיעה שהביאה לכך שפעילי הטרור הרגישו בתחושת נרדפות תמידית. האחיזה המודיעינית הובילה לכך שאין להם מקום בטוח – לא מעל הקרקע ולא מתחתיה.

בצה"ל לא מכירים בדיווחים לפיהם החמאס רמז ביממה הראשונה למבצע כי הוא בעד הפסקת אש וכי ישראל דחתה את ההצעה מתוך מטרה לתקוף את בנק המטרות שהוכן מבעוד מועד. "הדברים האלו מתנהלים מול המערכת המדינית בלבד", הבהיר ל'בחזית' בכיר בפיקוד הדרום. לדבריו, "מהרגע הראשון של המבצע לא היה צל של ספק בנוגע להתקפת המטרו. היינו על זה כל הזמן".

מטוס לקראת המראה להפצצה בעזה במבצע "שומר החומות" | צילום: דובר צה"ל

העובדה שלמעלה מחודש מאז הותקף המטרו טרם סיים החמאס לפנות את הריסותיו ואת מתיו, רק מוכיח עד כמה הפגיעה בארגון הייתה קשה, כמו גם עד כמה היה היקפו של מטרו הטרור. "לא כולם חולצו מהמטרו, יכול להיות שעוד נקבל דיווחים בהמשך", אומר ל'בחזית' רב סרן א' מפיקוד האש.

בשיחה עם 'בחזית' ייחס קצין בכיר באג"ם פיקוד הדרום את ההצלחה המבצעים בצימוד המודיעין והאש, שהתאפיין בכך שבמהלך המבצע צה"ל פעל כמערכת מבצעית אחת בשילוב הזרועות והשותפים – צה"ל מימש הגנה והתקפה רב-זרועית תוך שילוב מודיעין ומהלומות אש מדויקות לחיזוק הקטלניות וההרתעה על מנת להשיג את היעד. "היה תהליך מאוד מדויק בשיתוף פעולה עם אמ"ן, חיל האוויר, שב"כ ואוגדת עזה", הסביר הקצין.

מדפדפים למוקדי הידע

במערכת הביטחון אמנם נמנעים מלפרסם בשער בת-רבים את שמות המבוקשים לחיסול, אך מבצע "שומר החומות" היה המבצע במהלכו הוכרזו לראשונה התנאים להיכנס לרשימה השחורה. "מוקד ידע" היה צמד המילים הכי מוכר בקרב המפקדים על מאמץ הפו"ש.

ציד המפקדים בארגון הטרור נעשה תוך שימת דגש לחיסולם של בכירי ארגון הטרור חמאס המהווים בסיס-ידע בתחומם. במסגרת זה חוסלו בין היתר, ראשי מחלקות ההנדסה, המו"פ (מחקר ופיתוח), הנחיית הרקטות, הייצור והסייבר של הארגון.

המטרה בשינוי רשימת המבוקשים הייתה ברורה – מניעת התעצמות החמאס באמצעות יצירת כשלים פנימיים בארגון וסימני שאלה רבים שיתקעו תהליכי ייצור אמל"ח. אלא שבין לבין, ישנם גם שמות פופולריים שכיכבו בעבר ברשימת המבוקשים והפכו למעניינים-פחות במבצע "שומר החומות".

כך למשל, ראש הזרוע הצבאית של חמאס, מוחמד דף, שהוגדר בעבר על ידי מערכת הביטחון הישראלית כטרוריסט המבוקש ביותר בארגוני טרור אלה, איבד רלוונטיות בשל העובדה כי קיימים לו "יורשים מוכנים" שהופכים את חיסולו לאפקטיבי פחות בהקשר זה. עם זאת, דֶף היה מבוקש דיו על מנת שחיל האוויר ינסה לחסלו פעמיים במהלך המבצע. "אין חף מחיסול", מבהיר ל'בחזית' בכיר באגף המבצעים בפיקוד הדרום.

ל'בחזית' נודע, כי חיסולי הבכירים, שחלקם שהו בזמן החיסול בתת הקרקע, נעשה תוך דיוק מודיעיני שכלל שימוש באמצעי מודיעין טכנולוגיים ואנושיים כאחד.

המאמץ לפגוע במוקדי הידע, כלל גם משרדים רבים ששימשו את ארגון הטרור חמאס, כאשר לראשונה השתמש צה"ל ביכולות דיוק מיוחדות שהביאו לקריסת קומות בודדות מתוך מגדלים מאוכלסים רבי-קומות שרק כמה מהן שימשו את הארגון – וזאת מבלי לפגוע בשאר חלקי המבנה. במהלך המבצע בוצעו עשרות תקיפות מהסוג הזה.

למטרות אלו היו משמעות נרחבת בשיבוש פעילותו של ארגון הטרור חמאס, שכן הארגון נמנע מגיבוי המידע בענן מחשש להיחשפות המידע ליחידות המיוחדות של צה"ל בתחום הסייבר. בכך הביאו חלק מאותן מתקפות לחיסול מערכי מידע חשובים ביותר של הארגון.

אפקט האג: המטרות תועדו ו"הופללו"

שינוי נוסף שבלט במבצע "שומר החומות" לעומת מבצעים קודמים ברצועת עזה, התאפיין בהתאמת המבצעים והמטרות לעידן שבו ארגוני החרם מנסים לפגוע בכוחות הביטחון הישראליים בזירה המשפטית הבינלאומית. את המבצע שהוכרז חודשים ספורים לאחר תחילת הדיונים בהאג, ליוו לראשונה יועצים משפטיים שאישרו כל מטרה טרם חיסולו, כאשר התנאי הראשון לכך היה "הפללה".

כך למשל, גם אם הגיע מידע מודיעיני איכותי לכוחות הביטחון, על מיקומו של בכיר בארגון הטרור או מטרה מבצעית אחרת, דרשו בפיקוד "להפליל" את המטרה ולהוכיח כי היא אכן שוהה ביעד המסומן, בעוד התהליך כולו מתועד. "אין פה מטרה שהותקפה בעזה מתוך אלפי המטרות שהותקפה ללא הפללה וללא הצדקה", אומר ל'בחזית' הבכיר באג"ם פיקוד הדרום. לדבריו, "יש תהליך הכנות בלתי נגמר, המטרות לא נשארות קבועות. אדם גר במקום אחד ומחר יעבור דירה, המטרה תעבור איתו".

אמנם אין חולק שצה"ל הוא הצבא המוסרי בעולם, עד כדי כך שיש הטוענים כי הוא מדי מוסרי, אך המאבק בזירה הבינלאומית הביאה לכך שלראשונה "השתנו וטויבו" הנהלים בדרך לתקיפה. "כל מטרה סוכלה אך ורק לאחר שענתה לכללים ולאמנות הבינלאומיות", מבהיר ל'בחזית' קצין בכיר במרכז האש.

בהתאם לכך, נמנע צה"ל לתקוף בתים שלא נוהלה מהם לחימה, למרות שתושביו היו טרוריסטים "עם קבלות". בסך הכל הותקפו קרוב ל-60 חפ"קים שניהלו את הלחימה מתוך בתי בכירי הארגון, זאת כמובן, לאחר שהבית פונה מיושביו.

הפצצות ושובלי עשן מתקיפות חיל האוויר בעזה | צילום: דובר צה"ל

"הרתענו את החמאס"

במערכת הביטחון מכחישים את הדיווחים על מחדלים מודיעיניים לכאורה במהלך מבצע "שומר החומות", לרבות הצוללות שארגון הטרור חמאס עשה בהם שימוש לראשונה, כאשר הוא ניסה לתקוף באמצעותן את אסדות הגז ואת ספינת חיל הים.

בראיית עיניהם של מפקדי צה"ל, אין לאמ"ן צורך בחשבון נפש. "העובדה היא שהם לא הצליחו לתקוף עם הצוללות וידענו היטב איך לסכל את פעולתן", אומר ל'בחזית' בכיר בפיקוד הדרום. "ידענו בדיוק היכן וכיצד לנטרל את הצוללות, וזו ההוכחה לכך שיכולות המודיעין שלנו מצוינות".

הבכיר הוסיף והכחיש את הדיווחים לכך שלישראל לא הייתה אינדיקציה לגבי קיומם של המשגרים הרב-קניים. "היכולת לזהות מטל"רים ולעקוף אותם מהאוויר לפני שהם יורים מאוד משמעותית להגנה על האזרחים", הוסיף בכיר אחר.

הפצצות ושובלי עשן מתקיפות חיל האוויר בעזה | צילום: דובר צה"ל
הצטרפו ועקבו אחר

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עדכני
פופולרי
ויראלי
מטבע
שער יציג
שינוי
עדכון אחרון:
התקשורת, כמו אש, היא משרת נהדר, אך אדון נורא
(ג'יימס פנימור קופר)

התקינו את האפליקציה החדשה שלנו!
ותישארו מעודכנים