כשבוע לאחר ש"חוק בן גביר" עבר בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת, הגישה מפלגת יש עתיד אמש (שלישי), באמצעות חברי הכנסת מיקי לוי ויואב סגלוביץ, שניהם ניצבים בדימוס, עתירה לבג"ץ נגד השינויים המתוכננים בפקודת המשטרה.
בעתירה, שהוגשה על ידי עורכי הדין עודד גזית ואלירם בקל ממשרד גזית-בקל, הם מתייחסים לסעיפים מרכזיים בתיקון החוק לפקודת המשטרה, שלטענתם מהווים פגיעה בחוקי יסוד, בזכויות אדם ובחירויות הפרט. לטענתם הסעיפים חותרים תחת עקרונות יסוד בשיטת המשטר בישראל, בפרט בכל הנוגע להפעלת אמצעי אכיפה של המשטרה, בקיום חקירות והעמדה לדין, שאמורה להתבצע על פי שיקולים חפים מפוליטיקה. בנוסף טענו השניים בעתירה כי הדבר סותר את עקרון הפרדת הרשויות הפנימית המאפיינת את השירות הציבורי במדינה.
עוד מבחזית החדשות
- מטח משמעותי של כטב"מים שוגרו אל עבר ישראל מכיוון עיראק
- "תהליכי עומק מדאיגים": בהרצליה ייאסר ללימוד במוסדות החינוך- ספר אזרחות המזוהה עם פורום קהלת
- איראן טוענת: ישראל ביצעה פעולה חשאית משמעותית במדינה
- תעלומת סינוואר: האם מנהיג חמאס חוסל? | גורמי מודיעין: מידע בלתי מבוסס
- מתקפה נוספת על החות'ים בתימן – הפעם על ידי הצבא האמריקני
סעיפי החוק שעברו בקריאה שנייה ושלישית בשבוע שעבר מעגנים את סמכותו של השר לביטחון לאומי להתוות את מדיניות המשטרה בתחומים שלן סדרי עדיפויות, תוכניות עבודה, הנחיות כלליות, הוראות המשטרה לפי הפקודה ומימוש סמכויותיו בכל הנוגע לתקציב המשטרה. על פי לשון החוק, השר, יקיים פיקוח ובקרה על פעילות המשטרה. בתחום החקירות השר יהיה רשאי להתוות מדיניות כללית, לרבות קביעה של סדרי עדיפויות, זאת לאחר ששמע את עמדת היועצת המשפטית לממשלה והתייעץ עם המפכ"ל.
על אף שהתיקון לפקודה לא הסתיים ובכוונת השר בן גביר והממשלה להעביר סעיפים נוספים בחוק, לטענת יש עתיד התיקון לפקודה מהווה נורמה לא חוקתית, ולכן מוגשת העתירה כבר בשעה זו.
חברי הכנסת לוי וסגלוביץ אמרו עם הגשת העתירה כי "מדובר בתיקון חוקתי עצום שנעשה בחופזה ובלי להבין את כלל המשמעויות וההשלכות מהחוק, רק בגלל החולשה שהפגין נתניהו. יש פה כוונה ברורה להפוך את משטרת ישראל לגוף פוליטי, תוך הכנסת שיקולים פוליטיים פסולים בהפעלת הכוח, האכיפה ומערך החקירות במשטרה. אין לנו כוונה לעמוד מהצד בזמן שהדמוקרטיה בישראל נרמסת".