חבר הכנסת לשעבר עפר שלח, יו"ר מפלגת תנופה, תוקף את מודל הגיוס שהציג נפתלי בנט בו הציע להעניק פטור גורף לחרדים בגיל 21.
לטענת שלח, "מה שבנט מציע הוא כניעה למצב קיים, שבו הממשלה לא מקבלת החלטות אמיצות והמדינה מוותרת על ריבונותה. הוא אומר 'אנחנו לא מצליחים להיות ממלכה, אז בואו נוותר'. לזה הוא קורא גישה מעשית ורעננה".
עם זאת מציג שלח 'מתווה' לשילוב חרדים בתרומה למדינה באמצעות ארגונים התנדבותיים כדוגמת ארגון זק"א, הצלה, כיבוי אש ועוד.
בניגוד לעמדתו הנחרצת והבלתי מתפשרת בתקופת כהונתו כחבר כנסת בשרות 'יש עתיד', מציג שלח את "תכנית שלח לשירות", בה הוא פורש את השקפת עולמו בכל הקשור לאופן התנהלות צה"ל ושילוב החרדים בתוכה.
להלן פרטי התכנית:
- הממשלה תקבע את גודלו של צה"ל, על פי צרכי הביטחון.
- מסגרת השירות תורחב, מערכת הביטחון תקבע מי יופנה לשירות צבאי, על פי הקריטריונים שלה וגודל הצבא שתקבע הממשלה.
- יוקם שירות אזרחי-בטחוני, אליו יופנו אלה שלא יגויסו לצבא. הם ישרתו במשטרה, במד"א, כיבוי אש, חילוץ והצלה, זק"א, שיטור חקלאי, שירותי ביטחון אחרים ושאר משימות הקשורות ישירות לביטחון בעורף.
- השירות הלאומי ושאר מסגרות שירות אחרות יבוטלו.
- שירות החובה הבסיסי יקוצר בהדרגה לשנתיים.
- ביחידות נדרשות – קרבי ותומך לחימה, מודיעין וסייבר, טכנולוגיה מתקדמת ושאר סוגי שירות שיקבע הצבא – יהיה שירות ארוך יותר. חלקו שמעל לשנתיים יהיה בתנאי קבע קצר (מה שמכונה היום שנ"ב).
- כל לוחם, ובהמשך גם תומכי לחימה, יזכה למילגת לימודים מלאה לתואר ראשון.
לדברי שלח: "תכנית כזו תענה על כל הצרכים. גם הצרכים המקצועיים של הצבא, גם הצורך הביטחוני בעורף, לנוכח טבען של המלחמות של זמננו; גם הצורך החברתי להרחיב את השירות (להבדיל מהגיוס לצבא עצמו)".
שלח מסביר, כי "התכנית תעמיד לנגד עיניה, גם הצורך לתגמל כראוי את מי שנותן יותר, בלי לוותר על הדרישה הערכית מכולם, גם את צרכי המשק, שיקבל את בוגרי השירות האזרחי-בטחוני והצבאי הבסיסי בגיל מוקדם יותר".
כשהוא משגר עקיצה לעבר נפתלי בנט הוא אומר, "זה נקרא אומץ, נפתלי. זה נקרא להתמודד עם הבעיה ולא לברוח ממנה".