מחקר חדש שפורסם היום (שישי) חשף כי כלי הטיס הבלתי מאוישים, המשתתפים במלחמה באוקראינה, מופעלים על ידי טכנולוגיה חדשנית שנרכשה באופן לא חוקי מהמערב. במחקר שפורסם ברשת CNN עולה כי ארגון Conflict Armament Research (CAR), שבסיסו בבריטניה, בדק וקבע כי מל"טים מסוג שאהד-136, שבהם משתמשת רוסיה, מבוססים על טכנולוגיה גרמנית, שנקנתה על ידי טהרן באופן לא חוקי לפני כ-20 שנים.
עבור הרוסים, השימוש במל"טים האיראניים הוא קריטי להמשך הלחימה בשדה הקרב באוקראינה. זאת, לאחר שגורמים במערב דיווחו כי מחסני הטילים של צבא רוסיה מתרוקנים, וכי אותם כלי טיס בלתי מאוישים מהווים תחליף זול. מומחים העריכו כי מחירו של מל"ט מסוג שאהד-136 עולה כ-20 אלף דולר, סכום נמוך משמעותית מעלותו של טיל שיוט בודד.
עוד מבחזית החדשות
- מטח משמעותי של כטב"מים שוגרו אל עבר ישראל מכיוון עיראק
- "תהליכי עומק מדאיגים": בהרצליה ייאסר ללימוד במוסדות החינוך- ספר אזרחות המזוהה עם פורום קהלת
- איראן טוענת: ישראל ביצעה פעולה חשאית משמעותית במדינה
- תעלומת סינוואר: האם מנהיג חמאס חוסל? | גורמי מודיעין: מידע בלתי מבוסס
- מתקפה נוספת על החות'ים בתימן – הפעם על ידי הצבא האמריקני
בין שאר הרכיבים המערביים שנרכשו באופן לא חוקי והועתקו על ידי איראן, נמצאו גם חלקי טילים מתוצרת צ'כיה. דו"ח של האו"ם משנת 2020, חשף כי המנוע בטילי הקודס-1 של איראן, "הועתק" ללא רישיון ממנוע סילון של ה-TJ100 שיוצר על ידי חברה צ'כית בשם PBS, ומומחים טוענים כי המנוע הצ'כי הועתק גם לטילים איראניים נוספים.
מכירת המל"טים האיראנים לרוסיה העמיקה את היחסים בין שתי המדינות. שר האוצר האיראני התראיין בחודש שעבר ל"פייננשל טיימס" ואמר כי "אנחנו מגדירים את היחסים שלנו עם רוסיה כיחסים אסטרטגיים ואנחנו עובדים יחד בהיבטים רבים, במיוחד בפן הכלכלי".
בפברואר האחרון, דיווח הוול סטריט ז'ורנל, כי רוסיה ואיראן מקדמות תוכניות להקמת מפעל חדש לייצור מזל"טים על אדמת רוסיה. לפי הדיווח, מדובר במפעל שיוכל לייצר לפחות 6,000 מל"טים. לטענת הגורמים שצוטטו בכלי התקשורת האמריקאי, משלחת איראנית רמת דרג נחתה ברוסיה בתחילת ינואר כדי לבקר באתר שבו מתוכנן לקום המפעל, וזאת על מנת לסגור את הפרטים האחרונים טרם הוצאת הפרויקט לפועל.