ממשלת גרמניה משנה אסטרטגיה בכל הקשור לתחום האנרגיה, בעקבות מלחמת רוסיה-אוקראינה. עד השנה האחרונה הייתה גרמניה צרכנית מספר אחת של הנפט הרוסי (בהיקף של כ-40 מיליארד אירו) אולם, בימים האחרונים היא הודיעה כי תלאים שלושה בתי זיקוק נפט בבעלות רוסית שפועלים בגרמניה, ובכך להפסיק לחלוטין את רכישת הנפט מרוסיה.
שלושת בתי הזיקוק המדוברים, מעסיקים אלפי עובדים ואחראים לאספקת הדלק לעיר הבירה. עד כה חצי מהבעלות על בתי הזיקוק הייתה בידי החברה הרוסית "רוזנפט" וכעת ממשלת ברלין מלאימה את המפעלים מכוח חקיקת חירום בנאמנות משפטית. בנוסף, הודיעה ממשלת גרמניה כי היא תשדרג את הצינור המחבר בין נמל רוסטוק שבים הבלטי לבתי הזיקוק בשוודט, בעלות של 400 מיליון אירו, כדי לאפשר הזרמת נפט גם ממכליות.
בתגובה גינו אתמול ברוסיה את הצעד הגרמני החד צדדי ואמרו כי מדובר ב"עבירה בינלאומית". יש לציין כי זו מכה קשה עבור הרוסים, שכן עד עתה סיפקה "רוזנפט" כ-90% מהאספקה לברלין, וממשלת גרמניה אפשרה לחברות הרוסיות, כולל "גזפרום" ו"רוזנפט", להיות הבעלים של מפעלי הזיקוק באמצעות חברות בת גרמניות של מתקני אחסון גז או צנרת שהובילה לבתי הזיקוק.
לטענת הרוסים מדובר בצעד לא חוקי וכי חברת "רוזנפט" תתבע את ממשלת גרמניה. "'רוזנפט" רואה בצעד זה הפרה מהותית של כל העקרונות הבסיסיים של כלכלת שוק", "העקרונות המתורבתים של כל חברה מודרנית מושתתים על חוסר האפשרות פשוט לקחת רכוש פרטי" אמרו במוסקבה והדגישו כי הם מצידם עמדו בכל התחיבויותיהם, הם גם איימו כי "לא ניתן יותר להבטיח את הבטיחות בבתי הזיקוק" והודיעו כי ייפנו לבית המשפט בגרמניה כדי לבטל את ההחלטה.
קאנצלר גרמניה אולף שולץ אמר בתגובה למהלך כי הצעד נעשה "בלית ברירה" מכיוון ש"רוסיה הפכה לספק אנרגיה בלתי יציב". "המטרה של הצעד המרחיק לכת הזה היא להגן על אספקת האנרגיה שלנו" כך לדברי שולץ.
כזכור, כאשר ביקר שולץ בשוודט בקיץ האחרון, הוא התקבל בקריאות גנאי ובמחאה חריפה, שכן העיירה הפכה לסמל ההשלכות של הסנקציות הבינלאומיות כלפי רוסיה, לאחר שחרב הפיטורין איימה על מאות עובדי המפעלים. בית הזיקוק בעיירה שוודט מוביל נפט מצפון רוסיה לגרמניה ופועל במשך עשרות שנים, כולל למזרח גרמניה עד לנפילתה. הצינור נמשך לאורך כ- 4,000 קילומטר.
שר הכלכלה של גרמניה, רוברט האבק אמר בתגובה להלאמה כי "עתיד בית הזיקוק הובטח כעת". לדבריו, הזרמת הנפט בצינור תופסק ב-1 בינואר 2023. כדי לממש את הצעד הדרמטי הזה, התחייב שולץ לשדרג את צינור הנפט הקיים בין נמל רוסטוק לבין בית הזיקוק בשוודט בעלות של כ-400 מיליון אירו. לדבריו "אנחנו מוודאים שנוכל לייבא נפט גם מפולין, ואולי אפילו מקזחסטאן".
יש לציין כי מדיניות גרמניה בעשרות השנים האחרונות יצרה תלות אנרגטית מוחלטת ברוסיה, וגרמניה אף אפשרה לרוסים להחזיק במתקני אגירה וצנרת בתחומה. 55% מתצרוכת הגז הגרמני הגיעה מרוסיה 52% מיבוא הפחם ו-34% מיבוא הנפט.
בגרמניה חוששים כעת מהתגובה הרוסית שעלולה להפסיק את הזרמת הנפט מוקדם מהצפוי, או להלאים את הפעילות העסקית הגרמני ברוסיה. ממשלות אירופה מנסות לצמצם את ההשקעה בדלקי מאובנים, אולם הצורך להתרחק מרוסיה מוביל לרנסנס של פיתוח שדות גז ונפט וכן לבנייה של צינורות בעלויות של מאות מיליוני אירו • רוסיה: זו הפרה של כל העקרונות הבסיסיים של כלכלת השוק. אי־אפשר פשוט לקחת רכוש פרטי