ועדת המשנה לעניין השפעת הסביבה והאקלים על בריאות בראשות ח"כ אלון טל, קיימה היום דיון על סכנת החשיפה לאסבסט.
יו"ר הוועדה, ח"כ אלון טל: "אסבסט הוא אחד החומרים המסוכנים ביותר בשימוש בני האדם. קצב הטיפול של הרשויות רחוק מלהיות מספק ובמקומות כמו נהריה, זה מפגע של ממש. אנו מתרשמים שמשרדי הממשלה אינם מקדישים את המשאבים הנחוצים ומדינת ישראל רחוקה מפתרונות. הועדה תעשה כל שביכולתה בכדי לקדם את השלב הבא בטיפול באסבסט ודורשת ממשרדי הממשלה להציג תכנית למיפוי מפגעי האסבסט לטיפול בהם, ולמניעתם".
ח"כ טטיאנה מזרסקי: "יש חוק למניעת נפגעי אסבסט ואין אכיפה בנושא. עבדתי במרכזים רפואיים של קופת חולים לאומית בכרמיאל בגג עם אסבסט. ביקשתי שייעשה ביקורת כל חצי שנה. הגיע איש בטיחות ונקבע שאם זה לא מתפורר אין סכנה לבריאות. עד עכשיו קופת החולים שוכנת שם ומעורר בי חששות האם יש שם סכנה למטופלים ולעובדים".
ח"כ עלי סלאלחה: "דוגמת הכפר שיח' דנון שמטמינה אסבסט, יש אני מאמין עוד מקומות – אני פונה ומבקש שאם יתברר שיש סכנה כלשהי, חובה לטפל במטמנה באופן מקצועי ולעשות הכל על מנת לשמור על בריאות הציבור".
ד"ר אורי ויזל, מביה"ח בלינסון, אמר בדיון כי "המזותליומה שנקרית מהאסבט היא מחלה קשה ביותר ולמרבית החולים שנחשפו לאסבסט וחלו, זה קרה להם הרבה שנים אחרי שנחשפו ולכן הזיהוי המוקדם הוא מורכב. ההשפעה של אסבסט היא בעוד מחלות דוגמת מחלת ריאה גם לאנשים שלא עישנו. אבחון מוקדם לגבי זה יציל חיים. לצערנו גם בזה מרביתם החולים מתייצבים לטיפול בשלבים מאוחרים".
דב משה, פעיל חברתי שלוחם במצבורי האסבסט, אמר בדיון: "איתרתי עשרות מפגעי אסבסט לפחות 150 כאלו במשך 4 שנים, אבל במשרד להגנת הסביבה לא מתייחסים ולא מגיבים לי. יש 80 מיליון מ"ר של אסבסט. בתשובת המשרד יהיה פינוי של מעל מיליון אסבסט בשנה – זה אומר שרק עוד 70 שנה נגמור את פינוי האסבסט בארץ. כל הארץ מאוימת ועד רגע זה אין מיפוי של כל האסבסט למשרד".
יעקב כהן, מנהל אגף תפעול ואיכות הסביבה בעיריית נהריה: "הושקעו מעל 320מיליון ₪ במפגעים שונים בנהריה ובגליל בשטחים ציבוריים ופרטיים. היום במזרח העיר בונים 12 אלף יחידות דיור. העירייה מנהלת מגעים אינטנסיביים כדי להתחיל שלב ב' בפינוי האסבסט ברחבי העיר. פועלים כנגזרת תקציבית ולא עובדים בטיפול נמרץ. צריך להפריד בין הצמנט לפריך – הצמנט לא מסוכן כמו הפריך".
רעות רבי, ראש אגף אסבסט במשרד להגנת הסביבה: "המשאבים של המשרד לא מספקים כדי לתת מענה מלא. הפיקוח היזום לא מספק וצריך לקבל חיזוק. אסבסט פריך בתעשייה ובמבני ציבור כמעט בסיומו. נעשו סקרים שהביאו לעבודות להטמנה. יש גילויים נקודתיים פה ושם אבל בגדול זה מאחורינו. לגבי מבני ציבור אחרים, המדינה לא יכולה להיות אחראית על הכול ואלו נדרשו לעשות סקרים כאלה לבדוק אם יש אצלם אסבסט פריך. גם בצה"ל למעט בחיל האוויר – הסיפור הזה מאחורינו".
ד"ר משה לפידות מביה"ח נהריה, אמר בדיון: "10 מקרים חדשים של מזליתיומה היו אצלנו בבית החולים השנה – בארה"ב הנתונים מראים על 1 ל100 אלף שחולים בזה. 7 מהחולים הם מנהריה והשאר מנהריה רבתי בסביבה. זה 1 ל10 אלף איש. ייתכן שיש עוד בבתי החולים האחרים".