מלחמת רוסיה-אוקראינה, שינתה באופן דרמטי את יחסי רוסיה עם מדינות המערב. הסנקציות הכבדות שהוטלו על רוסיה, פגעו קשות במדינה מבחינה כלכלית ופוטין הפך למנהיג מנודה כמעט בכל מדינות המערב שרואות בו בריון שאינו יכול להיות שותף למשא ומתן כלשהו.
לאחרונה החל פוטין להדק את קשריו עם מדינות המזרח, כדי לקבל סיוע למדינתו, ובסוף השבוע הוא צפוי להיפגש אם נשיא סין שי בפסגת שנגחאי שתיערך בסמרקנד, אוזבקיסטן. בפסגה אמורים להשתתף גם נשיא הודו מודי, נשיא איראן ראיסי, נשיא טורקיה ארדואן ומנהיגים נוספים.
יאנג ג'ייצ'י שר החוץ לשעבר של סין, המתפקד כדיפלומט בכיר אמר השבוע לשגריר רוסיה בסין, לאנדריי דניסוב כי "סין מוכנה לעבוד בשיתוף פעולה עם רוסיה כדי להצעיד את הסדר העולמי בכיוון הרבה יותר צודק והגיוני" לדבריו "תחת הדרכתם והנהגתם של הנשיאים שי ופוטין, מערכת היחסים בין שתי המדינות נמצאת תמיד במסלול הנכון, ושני הצדדים תומכים באדיקות בעמדות של הצד השני הקשורות לענייניו הפנימיים.
עוד הוסיף הדיפלומט "סין תעבוד עם רוסיה כדי להעמיד את שיתוף הפעולה האסטרטגי רם הדרג בין שתי המדינות, להבטיח לשמור על האינטרסים המשותפים, ולקדם את פיתח הסדר הבין לאומי באופן צודק והגיוני יותר". לא בטוח שהדברים משקפים את המציאות, שכן מוסקבה הולכת ומפתחת יחסי תלות הולכים וגוברים בממשל הסיני בתקווה שאלו יסייעו להם לצאת מהמשבר הקשה שפוקד את רוסיה.
בעקבות הטלת הסנקציות על יבוא נפט מרוסיה, על ידי מדינות המערב, צנח מחיר הנפט הרוסי באופן חד. וסין ניצלה את המחיר הנמוך כדי לרכוש כמויות עצומות של נפט במחיר אטרקטיבי. לדברי מומחים סין אינה צורכת את כמויות הנפט הגדולות, אלא מוכרת אותו ברווח ניכר למדינות אחרות, שכן על סין לא מוטלות סנקציות.
תחום נוסף בו נוצרה תלות של רוסיה בסין הוא תחום היבוא. על פי דיווחים ברבעון השני שלי שנת 2022 רוסיה ייבאה מסין כ-81% ממוצרי היבוא שלה בתחום מוצרי החשמל, הטלפונים הסלולריים, הרכבים ועוד.
למרות היחסים ההדוקים בין סין לרוסיה, האחרונה אינה רוצה להיחשב כתומכת בצד הרוסי במלחמה עם אוקראינה, וטוענת לעמדה ניטרלית בעניין, אך סין אינה יכולה להתכחש לעובדה כי שיתוף הפעולה בין שתי המדינות הולך ומתחזק ככל שעובר הזמן והתלות של רוסיה בסין רק הולכת ומעצימה.
בשבוע שעבר הציג פוטין את הדוקטרינה החדשה שלו "העולם הרוסי" ביחס למלחמה עם אוקראינה והסנקציות המוטלות עליו על ידי מדינות המערב, והדגיש כי מוסקבה מוותרת על יחסיה עם המערב וכעת פניה למזרח. במסגרת זו גם הודו הידקה את קשריה הכלכליים עם רוסיה בעקבות המלחמה, וגם היא נהנית מנפט רוסי במחיר חסר תקדים. מדינות נוספות שנהנות משינוי המגמה הן איראן שבנוסף לתועלת הכלכלית גם הידקה את קשריה הביטחוניים עם רוסיה וכן קוריאה הצפונית המוכרת לרוסיה נשק ותחמושת להמשך הלחימה.