בעקבות שיחת ראש הממשלה יאיר לפיד ונשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן – ישראל וטורקיה מחזירות שגרירים וקונסולים כלליים. ראש הממשלה יאיר לפיד: "חידוש היחסים עם טורקיה הוא נכס חשוב ליציבות האזורית ובשורה כלכלית חשובה מאוד לאזרחי ישראל. נמשיך לפעול ולחזק את המעמד הבינלאומי של ישראל בעולם"
בהמשך לסיכומים, אשר הושגו בעת ביקור ראש הממשלה יאיר לפיד באנקרה עם שר החוץ הטורקי מבלוט צ'וושאולו, ובהמשך לשיחת ראש הממשלה לפיד עם נשיא טורקיה ארדואן ולאור ההתפתחויות החיוביות ביחסי ישראל וטורקיה בשנה האחרונה – החליטו שתי המדינות לחזור לייצוג דיפלומטי מלא.
אמש (16 באוגוסט), שוחח מנכ"ל משרד החוץ אלון אושפיז עם סגן שר החוץ הטורקי סדאת אונאל, והשניים סיכמו את הדברים. הוחלט להעלות מחדש את דרג היחסים בין ישראל וטורקיה לייצוג דיפלומטי מלא ולהשיב את השגרירים והקונסולים הכלליים משתי המדינות.
השבת דרג היחסים הדיפלומטיים מהווה המשך של המגמה החיובית בהתפתחות היחסים בשנה החולפת, מאז ביקור נשיא המדינה יצחק הרצוג באנקרה, והביקורים ההדדיים של שרי החוץ בירושלים ובאנקרה. שדרוג היחסים יתרום להעמקת הקשר בין שני העמים, להגברת קשרי הכלכלה, המסחר והתיירות, וכן יתרום לחיזוק היציבות האזורית.
הנשיא ארדואן מחזיק בדעות אסלאמיסטיות ובעבר התבטא באנטישמיות נגד ישראל, אך הוא החליט כי ברצונו לשפר את היחסים עם ירושלים על רקע שורה של קשיים פנימיים ובינלאומיים שאיתם מתמודדת טורקיה. היא שרויה במשבר כלכלי קשה ביותר, ונוסף על כך, הממשל בוושינגטון מתייחס בעוינות למשטרו של ארדואן, בשל צעדיו להצרת הדמוקרטיה בטורקיה.
ארדואן מקווה להשיג מטרות באמצעות חידוש הקשרים עם ישראל, פתיחת ציר להידברות בין וושינגטון לאנקרה; חזרתם של אלפי התיירים הישראלים לטורקיה, שאמורה לסייע במידת מה לשיפור מצבה הכלכלי של המדינה; ואולי גם שיתוף פעולה בתחום הגז.
מה שמאפשר את הנורמליזציה הוא העובדה שארדואן נענה לרוב הדרישות שישראל הציבה לו, ובפרט בנושא הפסקת הפעילות של חמאס בטורקיה. חלק מפעילי הארגון גורשו מהמדינה, ואחרים, שקיבלו אזרחות במהלך השנים, לא גורשו, אך פעילותם צומצמה – גם אם לא באופן מוחלט.
גורם ישראלי בכיר אמר: "אם ארדואן יחזור למדיניות אנטי-ישראלית או להתבטאויות אנטישמיות, כפי שהיה בעבר, ישראל לא תהסס לשנמך בחזרה את היחסים".
הנשיא יצחק הרצוג הגיב על הנושא, ואמר: "אני מברך על החזרת היחסים הדיפלומטיים המלאים עם טורקיה. זהו תהליך חשוב שאנו מובילים בשנה האחרונה שיוביל להתפתחות הכלכלה, התיירות וקשרי הידידות בין המדינות. שותפות ושכנות טובה במזרח הים התיכון חשובות לכולנו. בני כל הדתות – מוסלמים, יהודים ונוצרים, יכולים וצריכים לחיות בשלום".