סוגיות הדת והמדינה צפויות ללוות את סדר היום בממשלה החדשה, מהכשרות והגיור ועד התחבורה הציבורית בשבת וחוק המרכולים, וכעת דווח ב'ישראל היום' כי יש כוונה להקים ועדה שתעסוק בהרחבה בנושאים אלו. זאת אף שבעבר הוצהר כי הסטטוס קוו לא ישונה באופן דרמטי. חלק מהנושאים, דוגמת תחבורה ציבורית בשבת, הם בליבת המחלוקת שבנושאי דת ומדינה. המטרה היא שהוועדה, שתהיה קריאת כיוון לנושא הדת בישראל, תוקם בתוך המשרד לשירותי דת.
גורם בכיר בממשלה אישר כי יש רצון לקדם הידברות והסכמות בנושאים שקשורים למרחב הציבורי בשבת, כפי שנעשה לפני יותר מ־20 שנה על ידי השופטת רות גביזון ז"ל והרב יעקב מדן. האמנה, שמטרתה היתה להסדיר אחת ולתמיד את יחסי הדתיים־חילונים בישראל, הציע פשרות מרחיקות לכת על קדושי ישראל, ובזכות מאבק חרדי בלתי מתפשר מעולם לא התקבלה.
הגורם בקואליציה האנטי דתית אמר כי "לצערנו, אמנת גביזון־מדן לא התקבלה, וכך הגענו למצב שבו אנו נמצאים היום. אם האמנה היתה מתקבלת, לא היתה היום בעיה".
לדבריו, אין שום כוונה לפגוע בחרדים, אך יש פתיחות לדון גם בנושאים שנחשבים נפיצים: "אם באמנת גביזון־מדן הצליחו להביא מענה מצוין לתחבורה ציבורית בשבת, ניתן לעשות זאת גם היום. זה צריך 'להיות פתרון הוליסטי ולא מחטף או בשיטת ה'סלמי'. תראה מה קרה בפועל – עשו תחבורה ציבורית בשבת, אפשרו מסחר, וכך קעקעו את כל השבת בישראל. צריך להקים ועדה שתחליט – זה כן וזה לא. יהיה אפשר להגיע להסכמות שיספקו את כולם".
עוד מוסיף הגורם כי: "החרדים מעדיפים תמיד לקפוא על השמרים, אבל הם רק יצאו נפסדים. עובדתית יש מסחר בשבת, והסיבה לכך היא שלא נעשה שום ניסיון לתת פתרון. אם אתה אומר 'הכל או כלום' – בסוף אתה נשאר בלי כלום".
בממשלה מצביעים כדוגמה להבנות על הסכם שנעשה בעיר חריש, שבמסגרתו ראש העיר הדתי והמועצה הדתית הגיעו להסכמות על כך שמרכז העיר יהיה סגור, ואילו הקניון בכניסה לעיר יישאר פתוח, רח"ל: "נרצה לפעול בכיוון הזה. אולטרה שמרנות לא מובילה לשום מקום. יש צורך ללבן את המחלוקות ולהגיע למסקנות".