שיתוף
תגובות
חדשות » מקרה ראשון של אבעבועות הקוף התגלה בישראל
גם בישראל
ארגון הבריאות העולמי קיים אמש דיון חירום בהתפרצות אבעבועות הקוף, אחרי שיותר מ-100 מקרים שלה התגלו באירופה
רופאים | צילום: People Image Studio, שאטרסטוק

משרד הבריאות עדכן הערב (מוצ"ש) כי תוצאות הבדיקה שנערכה במכון הביולוגי לגבר שאושפז בבית החולים איכילוב עם חום ושלפוחיות – אכן מאמת כי נדבק בנגיף אבעבועות הקוף. מצבו של הגבר ממשיך להיות טוב, אך במשרד הבריאות שבו וקראו למי שחזר מחו"ל ופיתח חום ושלפוחיות על העור לפנות לרופא.

יצוין כי החולה שאושפז באיכילוב הוא גבר בשנות ה-30 לחייו שחזר מטיול במערב אירופה, שם הוא נחשף לחולה עם אבעבועות הקוף. אמש נמסר כי האיש הגיע לחדר המיון עם תסמינים האופייניים לנגיף – אבעבועות על העור וחום גבוה. מבית החולים נמסר כי הוא מאושפז לצורך הערכה והשגחה בחדר בידוד.

עוד לפני קבלת התוצאות, הצוות לטיפול במגפות (צט"מ) של משרד הבריאות זומן הערב לדיון שהתחיל בשעה 20:30 על היערכות לאפשרות שנגיף אבעבועות הקוף יגיע לישראל.

ארגון הבריאות העולמי קיים אתמול דיון חירום בהתפרצות אבעבועות הקוף, מחלה נגיפית שהייתה נפוצה עד כה רק במערב אפריקה ומרכזה, אחרי שיותר מ-100 מקרים שלה התגלו באירופה. רשויות הבריאות בגרמניה הגדירו זאת בתור ההתפרצות הגדולה ביותר אי פעם של מחלה זו באירופה. מקרים נמצאו עד כה בלפחות תשע מדינות ביבשת – בלגיה, צרפת, גרמניה, איטליה, הולנד פורטוגל, ספרד, שבדיה ובריטניה. כמו כן אובחנו חולים בארצות הברית, קנדה ואוסטרליה.

המחלה הזיהומית אבעבועות הקוף החלה מתפשטת במדינות מסביב לעולם ומצליחה להסעיר ציבורים רבים. הדיווחים אודות ההתפרצות, לצד מקרה ראשון בישראל, מעוררים עניין ומעלים שאלות אודות המחלה. מה זה אבעבועות הקוף? איך נדבקים בה, מהם התסמינים והאם יש סיבה לדאגה? פרופ' רונן בן עמי, מומחה למחלות זיהומיות וראש המערך בבית החולים איכילוב, מסביר כי אבעבועות הקוף זאת מחלה ויראלית ששייכת למשפחה של מחלות שמתאפיינות באבעבועות על פני העור.

בתוך המשפחה יש גם את מחלת האבעבועות השחורות, שהוכחדה בעבר באמצעות חיסונים. אבעבועות הקוף הרבה פחות קטלנית. זאת מחלה שנפוצה במערב אפריקה, ובניגוד לשמה, היא לא קשורה בקופים ולפי הדיווחים ברוב המקרים מדבור בחשיפה למכרסמים באזורים אלה, כמו חולדות וסנאים. בעבר כבר היו התפרצויות קטנות מחוץ לאפריקה שברוב המקרים היו קשורות למישהו שטייל באפריקה וחזר או עסק בייבוא לא חוקי של חיות מהיבשת.

איך נדבקים, ומה התסמינים? העברה של המחלה בין אדם שנדבק לאחר מתבצעת על ידי מגע ישיר עם אדם הסובל מאבעבועות, או בהפרשות מדרכי הנשימה, כמו שיעול או התעטשות. בהתפרצות הנוכחית, הגדולה ביותר שהייתה מחוץ לאפריקה, יש כ-120 מקרים בעולם שמאושרים או חשודים, בפורטוגל, בריטניה, ארצות הברית וקנדה – ועכשיו גם בישראל.

המחלה מתחילה בחום ובהרגשה לא טובה, בדומה לשפעת. אחרי יום עד שלושה ימים מופיעות שלפוחיות על הגוף, שנשארות למשך בין שבועיים לארבעה והופכות בהדרגה לגלדים שנופלים מעצמם. יש דיווחים על מקרים שבהם שלפוחית מופיעה על קרנית העין וגורמת לפגיעה בראייה. בקרב אנשים מדוכאי חיסון, המחלה יכולה להיות חמורה יותר ולערב את מערכת הנשימה והעצבים.

לדברי פרופ' בן עמי, רוב הנתונים על תמותה מגיעים מאפריקה, וצריך להתייחס אליהם בזהירות מסוימת. שיעורי התמותה ממחלת האבולה באפריקה, למשל, גבוהים יותר מבמערב. באפריקה יש שתי תתי משפחות של הווירוס הזה. אחד במערב אפריקה ואחד במרכז אפריקה. במרכז אפריקה שיעור התמותה הוא 10% ובמערב אפריקה 1%. הנגיף שמסתובב בעולם ונמצא בישראל הוא המערב אפריקאי.

פרופ' בן עמי מדגיש כי לא צריכה להיות דאגה גדולה מהמחלה כרגע. אין סימנים שמעידים שאנחנו בפני התפרצות בסדר גודל גדול, אבל זה מצב מתפתח והמקרים מאובחנים בכל העולם. צריך להיות במעקב צמוד ולבנות מדרג של צעדים שתואמים את המצב האפידמיולוגי. בשבועות הקרובים נבין יותר טוב לפי היקף המקרים. המסר הנוכחי הוא אם אתם יודעים על חשיפה למישהו שאובחן עם המחלה או שמופיעים על פני הגוף נגעים – זה צריך מיד לעורר חשד וצריך לפנות לרופא המשפחה.

הצטרפו ועקבו אחר

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עדכני
פופולרי
ויראלי
מטבע
שער יציג
שינוי
עדכון אחרון:
אם אתה נראה היום כפי שהיית נראה אתמול, בשביל מה לך המחר?

התקינו את האפליקציה החדשה שלנו!
ותישארו מעודכנים