ועדת הבריאות בראשות ח"כ עידית סילמן קיימה דיון חירום בנושא מצוקת בתי החולים הציבוריים עקב תחלואת הקורונה. מנתונים שעלו בדיון עולה כי מתוך 960 מיליון ₪ שהוקצו למערכת הבריאות בשל משבר הקורונה, רק 550 מיליון הועברו עד כה, בגלל עיכובים במבחני התמיכה.
בפתח הדיון אמרה יו"ר הוועדה ח"כ עידית סילמן: "לא ניתן למצב הזה של עבודה במתכונת חירום בבתי החולים להימשך; מבינים את הקשיים והפערים של כל צד אבל חייבים להגיע לפתרון למען אזרחי ישראל ולמען טיפול מיטבי ומקסימלי"
ח"כ קטי שטרית הציגה מסמך עליו חתום משרד האוצר, ממרץ האחרון ואמרה: "כשהייתי בקואליציה פעלתי רבות וגם הסתכסכתי עם שר האוצר בנושא עד שהגיעו עם מנהלי בתי החולים להסכם הזה, ובו כתוב: 630 מיליון ₪ יוקצו לכיסוי מחדלי העבר ובמידה ויהיה גל נוסף, ואנחנו בעיצומו היום, עוד 330 מיליון ₪. ההתנהלות במשרד הבריאות ובמשרד האוצר היא משחקי האשמה אחד כלפי השני. בתי החולים הציבוריים נמצאים הסכנה וחייבים טיפול ולא יתכן שהם ימצאו עצמם באים למשרדי הממשלה ולכנסת לבקש את הכסף, זה מצב מביש. אני מציעה לחברי הכנסת מהקואליציה, מספיק עם הסיסמאות החלולות, תתחילו לעבוד. בתי החולים צריכים לבחור מי לחיי ומי למוות".
ח"כ אחמד טיבי: "בתי החולים לא אמורים להיות במצב הזה. מישהו החליט להרעיב את בתי החולים הציבוריים ו-3 בתי החולים בנצרת, זה מביש. יכול להיות שבריאות האנשים היא לא בסדר העדיפויות העליוניה של חברי הקואליציה? אנחנו פוגשים צוותי רפואיים מפגינים יום אחרי יום. הם לא צריכים להיות פה, הם צריכים להיות בבתי החולים. הממשלה הזאת הבטיחה להם יחס אחר, והיחס כרגע הוא רע יותר מבעבר. אני מרגיש שמזלזלים בהם ומתייחסים אליהם באופן לא ראוי".
ח"כ משה גפני, שעמד בראשות ועדת הכספים בכנסת הקודמת: "630 מיליון ₪ היו אמורים לעבור לבתי החולים כבר בחודש מרץ. אנשי משרד האוצר התנגדו אז למה ששר האוצר עשה וחיפשו כל דרך לא להעביר את הכסף, הם קיוו והצליחו שתבוא ממשלה שלא תעמוד על זה. זה היה עוד אז, על אחת כמה וכמה עם מה שקורה עכשיו. מה חושבים? שרופאים ואחיות יעבדו בחינם? צריך למנוע את אישור חוק ההסדרים עד שהכסף יועבר".
פרופ' עופר מרין, מנכ"ל המרכז הרפואי שערי צדק: "אני לא מבין איך חברי כנסת מסוגלים לשבת בנחת על הכסא הזה. איפה הכבוד של המדינה הזאת? למה אנחנו צריכים להגיע? אנחנו מקיימים שיחות אל תוך הלילה ומנסים לשכנע אחד את השני לא לסגור מערכות. לא מוכנים לתת לנו עוד מנות דם ללא תשלום מיידי. יש לי עשרות מכתבים שכתבתי לספקים, שהכנסת התחייבה לנו להעביר כסף אבל הם לא סומכים עליכם יותר. אנחנו לא נצא מהמשבר הזה במילים".
פרופ' פעאד חכים, מנהל בית החולים האנגלי בנצרת: "מגיע לאזרחים שלנו רפואה טובה אבל זה עולה כסף. אנחנו שמים 5 אחיות במקום 7, חצי תורן במקום תורן ולא מחליפים ציוד. אי אפשר להפריד בין האחריות הרפואית לתקצוב. המערכת חולה. יושבים פה נציגים מכל הארץ. כל מה שאנחנו רוצים זה לנהל בכבוד ולשבת מול הצוותים שלנו שאצלי בבית החולים ארבע שנים לא קיבלו תוספות שכר. העובדים שלנו מדהימים ועושים את העבודה. אנחנו פה כי כואב לנו. אני מרגיש כאילו אני חי במדינת עולם שלישי".
נדב חן מנכל בית החולים לניאדו פירט גם הוא את המצוקות והוסיף: "קיבלנו פתרון של 960 מיליון ש"ח, הוא לא מיטבי אבל אנחנו מכבדים את זה. עד היום היו אמורים לעבור 740 מיליון, מחר, 1 בספטמבר, זה כבר אמור להיות כמעט 800 מיליון. אז תעבירו את זה עכשיו. אנחנו במלחמה לא? זה מה שרה"מ אמר. מספיק עם כל הביורוקרטיה, יש פה חולים שנפגעים. כרגע אני לא מטפל בחולים כמו שצריך".
מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' נחמן אש אמר: "ההסכם עם האוצר שכולנו מכירים הוא מורכב מאוד לביצוע על בסיס מבחני תמיכה שלוקחים זמן. בשבוע האחרון עשינו מאמץ גדול מאוד לקדם מה שאפשר והצלחנו להביא עוד קצת כספים מהחלק הראשון. המנגנון הזה לא מתאים לתקופה הזאת, הוא מסורבל ולוקח זמן. הם יקבלו את כל הכסף והם יודעים את זה".
מנכ"ל משרד האוצר, רם בלניקוב: "כל התקציב של ה-960 מיליון תוקצב. כדי לבצע אותו צריך לבצע מבחני תמיכה, זו לא גחמה. הם אכן עורכים יתר על המידה ולכן משרד האוצר העביר מקדמות בסך 550 מיליון ₪ בינתיים. הן לא יכולות להיות בגובה 100% מהתקציב המתוכנן כי אז זה לא מקדמות. אנחנו מקווים שבתי החולים יעמדו במבחני התמיכה. אין לנו כוונה לסגת בשקל אחד מההתחייבות כלפי בתי החולים. אני ואנשיי חושבים על חיי החולים בדיוק כמו כל אחד מכם".
בנוסף, הצהירו נציגי משרדי הממשלה בדיון כי בחוק ההסדרים הבא יאושרו הליכי מימון חלופיים למבחני התמיכה, אשר יהיו שוויוניים, שקופים ומתאימים יותר לתקצוב בתי החולים.
פרופ' ציון חגי, יו"ר ההסתדרות הרפואית אמר: "מדובר בהפקרה של אזרחי ישראל ובריאותם. אסור לנו לטאטא את זה מתחת לשטיח. אנחנו בעיצומה של מגפת הקורונה. ישראל מובילה בתחלואה ובתמותה אל מול העולם. מעל 700 חולים קשים, מעל 63 מונשמים. בתי החולים הגדולים סופגים את זה, הבינוניים והקטנים קורסים. איפה המצפון של מנהיגנו שמתעלמים במשך שבועיים משבעה בתי חולים? שיטת התקצוב היא לקויה, חייבים לעבוד לטווח הארוך ולא לשים פלסטר על המערכת. יש מחסור ברופאים ובמיטות אשפוז ואני קורא לרה"מ להתערב ולפתור את המשבר מיד. צריך להתעורר".
יו"ר הוועדה ח"כ עידית סילמן סיכמה את הדיון ואמרה: "הוועדה הזאת היא של כלל אזרחי ישראל ללא קואליציה ואופוזיציה. כל חברה וכל קהילה- כולם שייכים. בשולחן הניתוחים כולם שווים. נדאג לביטחון האישי, הבריאותי והתזונתי של אזרחי ישראל ולצרכיה של מערכת הבריאות. אנחנו נשב על הראש של משרדי הממשלה כדי שהחסד והחמלה יתורגמו לתקציבים. אני מברכת את המשרדים שהודיעו כי בקרוב מבחני התיכה יעברו מן העולם ותאומץ שיטה טובה, שקופה, שוויונית ומתאימה יותר לתקצוב בתי החולים. בינתיים דיברתי עם שר האוצר כדי להקדים את המבחנים ולהעביר לבתי החולים מקדמה נוספת. יש כסף וצרך לראות איך מעבירים אותו בהקדם, אנחנו נפקח ונעקוב שכל מה שצריך לעבור עד סוף 2021 יעבור".