מאז החלו חיסוני הקורונה בישראל ניצלו ממוות לפחות כ־20 אלף ישראלים, ואלמלא החיסונים מניין המתים עד כה עלול היה להגיע לכ־30 אלף איש (כולל 8,371 קורבנות הקורונה שמתו מאז תחילת המגיפה). כך מפרסם פרשן וכתב הבריאות של "ישראל היום", רן רזניק.
נתונים דרמטיים אלו עולים מניתוח נתונים מיוחד שערך עבור "ישראל היום" פרופ' איתמר גרוטו, לשעבר ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות והמשנה למנכ"ל המשרד.
הנתונים שערך וחישב גרוטו מתבססים על הניתוח שערך המרכז לבקרת מחלות של אירופה (ECDC), אחד הגופים החשובים בעולם למעקב אחר מחלות ומגיפות. מדובר בהערכה זהירה מאחר שהיא מתייחסת רק לבני 60 ומעלה. לדברי גרוטו, יש עוד כמה אלפי ישראלים לפחות, בני פחות מ־60, שניצלו בזכות החיסונים.
על פי נתוני משרד הבריאות, מאז תחילת מבצע החיסונים ב־19 בדצמבר 2020 ועד אתמול קיבלו כ־6.7 מיליון ישראלים את המנה הראשונה של החיסון לקורונה, כ־6 מיליון קיבלו את המנה השנייה, כ־4.4 מיליון קיבלו את המנה השלישית, וכ־600 אלף ישראלים כבר קיבלו את המנה הרביעית של החיסון.
עוד עולה מהנתונים כי הסיכון של ישראלי לא מחוסן למות מקורונה גדול פי שמונה בהשוואה לאדם מחוסן, וכי גם בגל החמישי של האומיקרון נשמר יתרון אדיר למחוסנים, שהסיכון שלהם למות מקורונה קטן פי חמישה לעומת מי שאינו מחוסן.
"לא כמו שפעת"
פרופ' גרוטו, מומחה לבריאות הציבור ולאפידמיולוגיה ומרצה באוניברסיטת בן־גוריון בבאר שבע, אמר אתמול ל"ישראל היום" כי "חלקים מסוימים בציבור ובקרב מומחים המתבוננים כעת בגל האומיקרון, טוענים כי זו הוכחה כי מדובר במחלה קלה 'כמו שפעת', אלא שזוהי טענה מופרכת, שכן לא מובאת בחשבון ההשפעה החשובה של החיסונים, שמונעת תחלואה קשה ותמותה בהיקפים גדולים גם כעת מול גל האומיקרון".
לדברי פרופ' גרוטו, "בניתוח שערך המרכז לבקרת מחלות של אירופה (ECDC) ואשר פורסם בנובמבר 2021, נבדק מספר מקרי המוות בקרב מבוגרים מעל גיל 60 אשר נמנעו בזכות החיסונים במדינות האזור האירופי של ארגון הבריאות העולמי, ובהן גם ישראל. הבדיקה התייחסה לקבוצת גיל זו, שכן כ־90% ממקרי התמותה הם מעל גיל 60. המחקר, אשר פורסם באתר Eurosurveillance, הניח כי "שיעורי מניעת התמותה על ידי חיסונים הם 60% אחרי מנה אחת ו־95% לאחר שתי מנות".
ואכן, לדברי פרופ' גרוטו, "מהמחקר עולה כי בתקופה שבין דצמבר 2020, תחילת מבצעי החיסון בארץ ובחו"ל, לנובמבר 2021, מדורגת ישראל במקום השלישי במספר מקרי המוות שנמנעו כתוצאה מחיסונים, וכי נמנעו 15,662 מקרי מוות בתקופה זאת בישראל. בתקופה זו נפטרו בישראל 3,972 איש מעל גיל 60, ואלמלא החיסונים היו נפטרים 19,634 אנשים בישראל".
"מבוגרים רבים ניצלו"
פרופ' גרוטו מדגיש כי "מסקנות החוקרים הן שמאז תחילת החיסונים באירופה, חייהם של מבוגרים רבים ניצלו באמצעות חיסון. יישום מוקדם ומלא של חיסון מבוגרים היה קשור לירידה הגדולה ביותר במקרי המוות הצפויים. הסיבות לכך שישראל מדורגת במקום השלישי באירופה קשורות לקצב המהיר של החיסון בישראל ולכיסוי הנרחב שלו בגילי 60 ומעלה".
עוד מסביר גרוטו כי "בניתוח נוסף שערכתי על בסיס נתוני התמותה של ישראל בכל הגילים, ולפי המודל שפורסם במאמר, עולה כי 4,989 איש נפטרו מאז 1 בינואר 2021 ועד 19 בינואר 2022 (בכל קבוצות הגיל), וכי ללא חיסונים היו נפטרים 24,661 איש, כלומר החיסון מנע בתקופה זו 19,672 מקרי תמותה".
"לכו להתחסן"
"יש להדגיש כי המחקר, והניתוח שערכתי על בסיסו, אינם מתייחסים לתפקידם של החיסונים במניעת העברה של המחלה ובהורדת מקדם ההדבקה, כפי שהיה לגבי הווריאנטים אלפא ודלתא אשר היו נפוצים בתקופת הבדיקה. מכאן שניתן להניח כי החיסון מונע תמותה בהיקפים גדולים גם לגבי זן האומיקרון, שכן קיימת הוכחה ברורה לכך שהחיסון מונע מחלה קשה ותמותה כתוצאה מהדבקה בווריאנט זה, גם אם השפעתו על קצב ההעברה עוד אינה מוכחת. זו הזדמנות נוספת להזכיר למי שעדיין לא התחסנו או שלא קיבלו את המנה השלישית לפחות, לעשות זאת ולהימנע מאשפוז, מתחלואה קשה ומתמותה".