מאז כוננה הממשלה החדשה המתח בין ישראל לארה"ב עלה לאחר שהתברר כי בפרשת הקונסוליה לפלסטינים בירושלים, שר החוץ יאיר לפיד פיזר הבטחות למזכיר ההגנה האמריקאי בלינקן, על כך שניתן להוציא את המהלך לפועל, דבר שלא בקנה אחד עם המציאות. כך דיווח גורם אמריקני המעורה בפרטים לאריאל כהנא.
לפי המקור, שר החוץ לפיד מסר לעמיתו האמריקני את ההבטחה כבר באחת משיחות הטלפון הראשונות בין השניים, זמן קצר לאחר כינון הממשלה.
בשיחה ציין לפיד כי בשל המבנה הפוליטי הרגיש של הממשלה, מוטב לפתוח את הקונסוליה רק לאחר העברת תקציב המדינה בכנסת, שכן אז יציבות הממשלה תובטח. בלינקן קיבל את עמדת לפיד, קידם את הליך פתיחת הקונסוליה במחלקת המדינה אך הסכים להמתין עד לאישור התקציב בכנסת.
ואולם, כחודש לאחר הקמת הממשלה החלו המגעים בין יועציו של רה"מ נפתלי בנט לבין הממשל בסוגיה. היועץ לביטחון לאומי של ישראל, ד"ר איל חולתא, והיועצת המדינית שמרית מאיר, ביקרו בבית הלבן בתחילת אוגוסט כדי להכין את ביקורו של בנט בבירה האמריקנית. בשיחות אלה הבהירו השניים כי בנט מתנגד עקרונית לפתיחת הקונסוליה ללא קשר לתזמון הפוליטי וגם לאחר שהתקציב יאושר בכנסת. אנשי הממשל האמריקני הופתעו מאוד מעמדת השניים והתאכזבו מחוסר העקביות בעמדת ישראל.
לדברי הגורם המדיני: "אחת הסיבות שבלינקן הודיע בשבוע שעבר על כוונתו לפתוח את הקונסוליה דווקא כשלפיד לצידו וכאשר הוא יודע שישראל מתנגדת, היתה שלפיד הטעה אותו".
שר החוץ לפיד טוען כי הדברים אינם נכונים וכי הוא מתנגד לפתיחת הקונסוליה לאורך כל הדרך. לפיד גם מכחיש את הידיעה שלפיה במקרה שלא יושגו הסכמות בין הצדדים, האמריקנים יפתחו את הקונסוליה באופן חד־צדדי.
חבר הכנסת ניר ברקת (הליכוד), שעוסק כבר חודשיים בסוגיית הקונסוליה הפלסטינית שבכוונת האמריקנים לפתוח, שב ואומר כי יש סיכום בין הממשל לממשלה כי הצעד ייעשה לאחר אישור תקציב המדינה. לדברי ברקת, "הסיכום עם לפיד ובנט הוא שהאמריקנים לא יפעלו לפני שהתקציב יעבור, כדי לאפשר את המשך קיומה של הממשלה, אך אחרי שהתקציב יעבור התוכנית היא שהשגריר החדש ניידס, שיגיע לישראל, יפתח בפועל את הקונסוליה הפלסטינית – באופן חד־צדדי. המטרה של פתיחת הקונסוליה הפלסטינית היא לקבוע בשטח את ירושלים כבירת פלסטין ולקדם הקמה של מדינה פלסטינית".