מליאת הכנסת קיימה את ישיבת הפתיחה של הכנסת ה-24, במסגרתה הצהירו אמונים 120 חברי הכנסת שנבחרו לכהן בה. הישיבה התקיימה בנוכחות נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות ונציגי משפחותיהן של חברי הכנסת.
יו"ר הכנסת הקריא בפני חברי הכנסת את נוסח הצהרת האמונים: "אני מתחייב לשמור אמונים למדינת ישראל ולמלא באמונה את שליחותי בכנסת", וכל אחד בהקראת שמו אמר "מתחייב/ת אני". הצהרתם של חברי הכנסת סמי אבו שחאדה, עפר כסיף, איימן עודה, ועאידה תומא סלימאן אינה תקפה משום שחרגו מנוסח ההצהרה.
כמה חברי הכנסת של הרשימה המשותפת מחו ולא נשבעו אמונים בהצהרה הרגילה בנוסח "מתחייב אני", אלא אמרו במקום: "אני נשבע להיאבק בכיבוש, אני נשבע להיאבק באפרטהייד". סמי אבו שחאדה, יו"ר בל"ד, היה בין הראשונים להישבע ויו"ר הכנסת יריב לוין ביקש ממנו לחזור על המילים "מתחייב אני" בלבד. הוא סירב, ולוין השיב שהדבר יחשב כאילו לא הושבע. עופר כסיף ועאידה תומא סלימאן אמרו את הטקסט החלופי גם הם. לאחר מכן עזבו חברי הרשימה המשותפת את המליאה בעת שירת ההמנון.
במהלך השבעת הכנסת, החליפו מספר חברי כנסת מהרשימה המשותפת ובהם עופר כסיף, איימן עודה וסאמי אבו שחאדה את ההתחייבות לשמור אמונים למדינה, ואמרו כי הם "מתחייבים לפעול לסיום הכיבוש והאפרטהייד".
בעקבות זאת, דרש בן גביר מיו"ר הכנסת יריב לוין להוציא את חברי הכנסת מהמשותפת אל מחוץ למליאה, שכן התחייבותם אינה תקפה. בן גביר מסר כי: "לפי חוק יסוד הכנסת על חברי הכנסת להתחייב לשמור אמונים למדינת ישראל. תוקף ההשבעה של חברי כנסת מהמשותפת הוא לא חוקי, ואנחנו נדאג לשלוח אותם לפרלמנט ברמאללה או בעזה".
חוליית מחצרצים מתזמורת צה"ל השמיעה שלוש תרועות כבוד לנשיא המדינה שפתח את הישיבה, נשא דברים ואמר בין היתר: "אם לא נשכיל למצוא מודל עדכני של ישראליות עכשווית שנותנת מקום לכל אחד ואחד משבטי ישראל, כך התרעתי אז כשהצבתי מראה בפני החברה. אם לא נשכיל למצוא מודל של שותפות שיאפשר לנו לחיות כאן יחד, מתוך כבוד הדדי זה לזה, מתוך מחויבות האחד לשני, וערבות הדדית אמתית, חוסננו הלאומי יעמוד בפני סכנה של ממש.
היום, אני ניצב מול פרלמנט שפיזר את עצמו ארבע פעמים בתוך פחות משנתיים. פרלמנט שוויתר פעם אחר פעם, על הזכות לתת אמון בממשלה. המחלוקות, החוצות את החברה שלנו, הן מחלוקות של אמת. רבות מהן הן מחלוקות "לשם שמים". אך לעיתים יש חובה להכריע גם במחלוקות קורעות, קשות, כואבות."
הנשיא ריבלין הזמין את יו"ר הכנסת ח"כ יריב לוין להצהיר אמונים והעביר לו את ניהול הישיבה. מזכירת הכנסת ירדנה מלר הורוביץ הכריזה על הקראת פרק קכ"ב מתהילים. יו"ר הכנסת יריב לוין יזם מסורת חדשה לפיה בכל השבעה של כנסת חדשה, יוקרא פרק תהילים מספר בעל חשיבות היסטורית. מר איזי מן קרא את הפרק מתוך ספר תנ"ך נדיר בן 130 שנה, ששרד את השואה ושימש את המשורר והמחנך יצחק יחיאל קצנלסון, שלימד בעזרתו תנ"ך בסתר במחנה הריכוז. לאחר מיכן הושמעו קטעים מההכרזה על הקמת מדינת ישראל בקולו של דוד בן-גוריון, מיום ה' באייר התש"ח – 14 במאי 1948.
לאחר מיכן יו"ר הכנסת יריב לוין נשא דברים ואמר בין היתר: "אזרחי ישראל אמרו את דברם. הקולות נספרו והמושבים בכנסת חולקו. לכאורה תם, אך ספק רב אם נשלם. ארבע מערכות בחירות בתוך כשנתיים. מעבר לנזק שיש בכך לתפקודה השוטף של המדינה בכל התחומים, טמונה בכך גם סכנה גדולה לאובדן אמון הציבור במערכות השלטון, ובשיטה הדמוקרטית עצמה".
"חסרונותיה של הדמוקרטיה רבים, ובהם גם הקושי להגיע להסכמה שתאפשר כהונה ארוכה ויציבה של מוסדות השלטון הנבחרים. אך הדמוקרטיה היתה, ועודנה, טובה בהרבה מכל שיטה אחרת. היא טובה משלטון טוטליטרי של גנרלים, הרומסים בכח הזרוע את רצון העם. היא טובה משלטון של פקידי ציבור, המשתמשים בכחם כדי להשפיע על זהות הדרג הנבחר ולסכל את מדיניותו. היא טובה משלטון השופט, המתערב בחוסר סמכות בחקיקה ובפרט בחוקי היסוד. על הכנסת לעמוד על משמר מעמדה. על משמר הדמוקרטיה".
"חוסר היציבות שאנו עדים לו מעצים זאת אף יותר. דווקא משום כך, האחריות המוטלת עלינו להשיב את היציבות ולהקים ממשלה, היא גדולה במיוחד. ישראל זקוקה לממשלה, ישראל זקוקה לממשלה יציבה"
הנשיא הגיע לרחבת המשכן מלווה בשיירת אופנועים ופרשים על סוסים ואת פניו קיבלו יו"ר הכנסת, יריב לוין, מנכ"ל הכנסת סמי בקלש, מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ, קצין הכנסת יוסף גריף וראש אגף טקסים ואירועים ליאת שמעוני-קוניצקי.
יו"ר הכנסת, ח"כ יריב לוין, קיבל את פניו של הנשיא יחד עם משמר הכבוד של משמר הכנסת, על רקע מארשים צבאיים שניגנה תזמורת צה"ל. הנשיא ויו"ר הכנסת חלפו על פני צוותים רפואיים מבתי החולים שער צדק והדסה עין כרם בירושלים ונופפו להם לשלום וסקרו את משמר הכבוד. נס הנשיא הונף לצלילי ההמנון הלאומי "התקווה" ונשיא המדינה הניח זר לרגלי הגלעד לזכר חללי מערכות ישראל, המוצב ברחבת המשכן.
ריבלין חתם בספר הנשיאים של הכנסת, במבואת לשכת יו"ר הכנסת, ח"כ יריב לוין. זוהי הפעם הרביעית בה חותם נשיא המדינה בספר המיוחד, בו מברכים נשיאי ישראל את חברי הכנסת לרגל השבעתם.
הנשיא כתב: "על חמישה עיקרים תעמוד כנסת ראויה לשמה: הראשון – על חוסר תלות ועל חירות המחשבה. השני – על פיקוח אמיץ, אמין וללא מורא על מעשי הממשל. השלישי – על דיאלוג מתמיד עם הרשות השופטת, דיאלוג המעניק את הכבוד הראו לשתי הרשויות. הרביעי – על המחויבות הבלתי-מתפשרת לציבור, מחויבות לכל מצוקה ולכל צורך; דאגה לאינטרס הלאומי יחד עם דאגה לעניינו של היחיד. החמישי – על הענווה". כך אמרתי בנאומי הראשון כיושב ראש הכנסת, וכך אני שב וכותב לכם היום חברי הכנסת ה-24. מי ייתן שתשכון בינכם אהבה ואחווה ושלום ורעוּת".
הכנסת ה-24 יוצאת לדרך: היום יגיעו חברי הכנסת ליום גדוש טקסים ואירועים במשכן ובשיאו ישיבת הפתיחה של הכנסת ה-24.
לראשונה מאז פרוץ נגיף הקורונה תיפתח הכנסת לאורחים. יהיו אלה קרוביהם של חברי הכנסת הנבחרים, אורח אחד לכל ח"כ על פי בחירתו, אשר יוזמנו ליטול חלק ביום המיוחד. במסגרת מגבלות הקורונה יידרשו כלל האורחים להציג "תו ירוק", תעודת מתחסן או תעודת מחלים כתנאי לכניסתם למשכן.
בעת השבעת יקיריהם יתכנסו מרבית המוזמנים ביציע הציבור הצופה על מליאת הכנסת. יציע זה ייפתח אף הוא בפעם הראשונה מאז מגבלות המגיפה, זאת במרווח של כיסא אחד בין אורח למשנהו. בשל הקפדה על הנחיות התו הירוק באירוע והצורך בריחוק חברתי, לא כל האורחים יישבו ביציע הציבור; חלקם יופנו ליציע המליאה המיוחד, סמוך למקום מושבו הקבוע של נשיא המדינה.
מליאת הכנסת תפעל אף היא על פי כללי התו הירוק, ויוקפד גם בה על מרחק של כיסא אחד בין נבחרי הציבור. כתוצאה מכך, חלק מחברי הכנסת ישהו אף הם ביציע המיוחד – הן בפאה שמול מקום מושבם של האורחים המכובדים והן בזו שלצידם.
במת הנשיאות שבמליאת הכנסת, בה יישבו יו"ר הכנסת, נשיא המדינה ומזכירת הכנסת, הותאמה לתנאי המרווחים הבטוחים של התו הירוק ,כמו גם דוכן הנואמים, שהועתק אף הוא במעט ממקומו, לצורך שמירה על מרחקים אלו.
יו"ר הכנסת, ח"כ יריב לוין, אמר לקראת הישיבה החגיגית: "טקס השבעת הכנסת הוא אירוע מרגש תמיד. מדובר בקודש הקודשים של הדמוקרטיה הישראלית, ורגע השיא של חברי הפרלמנט. אני מאחל הצלחה רבה לכל חברי הכנסת, ומקווה לכהונה פורייה וארוכה".
סדר היום:
החל מהשעה 8 בבוקר, יצעדו נבחרי העם הנרגשים לתוך משכן הכנסת; לדש בגדם יוצמד פרח חגיגי והם יצטלמו במתחם מיוחד לתמונת מזכרת עם. משם יופנו לעמדת סטודיו שהוכנה מראש בה תצולם תמונתם הרשמית, אשר תלווה אותם במהלך כל כהונתם בפרסומים רשמיים מטעם הכנסת ובלוחות הנוכחות במשכן. לאחר מכן יוזמנו לכיבוד קל במרפסות טרקלין שאגאל.
בשעה 15:00 יחל טקס חגיגי ברחבת הכנסת, בנוכחות חברי הכנסת ואורחיהם. משמר הכבוד של משמר הכנסת יקבל את נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין, באמצעות מצעד כבוד, על רקע מארש שתנגן תזמורת צה"ל. עוד ילוו את הנשיא שיירת אופנועים ופרשים על סוסים. יו"ר הכנסת, ח"כ יריב לוין, מנכ"ל הכנסת סמי בקלש, מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ, קצין הכנסת יוסף גריף וראש אגף טקסים ואירועים ליאת שמעוני-קוניצקי, יקבלו את הנשיא. ברקע תשמיע תזמורת צה"ל תרועות חצוצרה ואת המנון המדינה. לאחר מכן, יונף נס הנשיא ויו"ר הכנסת לוין ונשיא המדינה ריבלין יסקרו את משמר הכבוד; לבסוף יניח נשיא המדינה זר לרגלי הגלעד לזכר חללי מערכות ישראל, המוצב ברחבת המשכן.
משם יפנו למבואת לשכת יושב ראש הכנסת, לחתימה בספר הנשיאים: ספר מיוחד, כרוך בהידור, בו מברכים נשיאי ישראל את חברי הכנסת לכבוד השבעתם. טקס החתימה ייערך במבואת יו"ר הכנסת.
התחנה הבאה: מליאת הכנסת. כשביציעים צופים בהם בני המשפחה הנרגשים יחד עם נושאי התפקידים הבכירים במדינה, יפסעו 120 הנבחרים החדשים אל אולם המליאה, לטקס הצהרת האמונים.
בשעה 16:00 בדיוק תכריז מזכירת הכנסת: "כבוד הנשיא". קהל המוזמנים יקום על רגליו, ויושמעו שלוש תרועות חצוצרה. נשיא המדינה יפתח את הישיבה, יזמין את יו"ר הכנסת לוין להצהיר אמונים ויעביר לו את ניהול הישיבה. לוין יקרא בפני חברי הכנסת את נוסח הצהרת האמונים, ואלה יקומו בזה אחר זה ויאמרו: מתחייב / מתחייבת אני.
מיד לאחר מכן יתקיים צילום מסורתי נוסף: ראשי הרשימות הנבחרות, יחד עם ארבעת סמלי השלטון (יו"ר הכנסת, נשיא המדינה, ראש הממשלה ונשיאת בית המשפט העליון), על הבמה בטרקלין שאגאל. בכך יגיע לתומו יום כינונה של הכנסת ה-24.
היערכות לקראת ישיבתה הראשונה של הכנסת ה-24. צילומים: דוברות הכנסת, דני שם טוב