שופטי בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג החליטו אתמול לאשר לתובעת הראשית פאטו בנסודה לפתוח בחקירה על "פשעי מלחמה של ישראל", וקבעו כי החקירה יכולה להתקיים בשטח יהודה ושומרון והרשות הפלסטינית. כעת תצטרך התובעת להחליט אם אכן לפתוח בחקירה.
הכרעת השופטים באה לאחר שהתובעת בנסודה, אמרה בעבר כי היא מעוניינת לקבל אישור לחקור פשעים שבוצעו לטענתה על ידי מדינת ישראל וארגון הטרור חמאס במהלך המלחמה בעזה ב-2014 וכן במהלך ההפגנות על הגדר ברצועה ב-2018. כמו כן התובעת הודיעה בעבר כי היא בוחנת פתיחה בחקירה נגד ישראל על הבנייה ביהודה ושומרון.
ההחלטה התקבלה ברוב של שניים מול אחד. בניגוד למקובל ולהתנהלות ראויה, קיבל בית הדין את ההחלטה בפתאומיות ואחרי כניסת שבת. אחרי שלא התקבלה החלטה עד ספטמבר, היו הערכות שהיא תתקבל אחרי שג'ו ביידן יושבע לנשיא ארצות הברית, אך לפני שהשופטים מתחלפים בחודש הבא.
אם אכן תיפתח חקירה, היא תכוון לעבר בכירים בישראל, כולל ראש הממשלה, השרים, וכן קצינים בכירים בעבר והווה. על פי ההחלטה, הרשות הפלסטינית תחשב חברה על פי אמנת רומא. משמעות ההחלטה היא שלבין הדין יהיה סמכות טריטוריאלית לדון במעשי ישראל ביהודה ושומרון ובעזה.
גורמים במשרד המשפטים ובמשרד החוץ הבהירו כי לאף ישראלי אין כעת סכנה מיידית, ושישראל נערכה להחלטה הזו באמצעות צוות בין-משרדי גדול שיספק הגנה "לכל אזרח ישראלי שבית הדין ינסה לרדוף אותו רדיפה משפטית".
התובעת הראשית בנסודה הודיעה ב-2019 כי קיימת עילה לפתוח בחקירה בעקבות חשד לביצוע פשעי מלחמה על ידי ישראל ברצועת עזה, ביהודה ושומרון ובמזרח ירושלים, גם על מבצע צוק איתן וגם על הבנייה ביו"ש. אך היא ביקשה חוות דעת נוספת של שופטי בית הדין לעניין השאלה האם יש לה סמכות לדון בנושא, בטרם פתיחת החקירה.
"אני מודיעה היום שבעקבות בדיקה יסודית של כל המידע המהימן שבידי משרדי – בדיקה עצמאית ושאינה מושפעת מדעות או העדפות אישיות, הגעתי למסקנה שעל פי הבדיקה המקדמית של המצב בפלסטין – מולאו כל הדרישות המעוגנות בחוק במסגרת אמנת רומא לפתיחת חקירה", כתבה בנסודה.
עוד הוסיפה כי "קיים בסיס סביר לפתוח בחקירה על המצב בפלסטין. אין לי ספק שפשעי מלחמה התבצעו בעבר או שמתבצעים בהווה בגדה המערבית, כולל במזרח ירושלים, וברצועת עזה. לא נראה שישנן סיבות משמעותיות שחקירה שכזו לא תשרת את מטרות הצדק".