ראש ממשלת לוב עבד אל-חמיד א-דבייבה החליט להשעות את שרת החוץ נג'לא אלמנקוש בעקבות פגישתה ההיסטורית עם שר החוץ הישראלי אלי כהן בשבוע שעבר. בהודעה שפרסם הלילה (ראשון) הודיע ראש הממשלה על ההשעיה ועל פתיחת חקירה "כאמצעי זהירות". מפגינים נגד הפגישה הסתערו על בניין משרד החוץ בלוב וקראו להפיל את הממשלה. הפרלמנט הלובי קבע כינוס חירום כדי לדון בפגישה עם כהן, שהוגדרה כ"פשע נגד העם הלובי".
אזרח לובי שורף את דגל ישראל | צילום: רשתות לפי סעיף 27א'
גם במשרד החוץ של לוב פרסמו הצהרה שבה גינו בחריפות את הפגישה, בניסיון למזער נזקים מול העולם הערבי "השרה מנקוש סירבה לקיים פגישות עם גורם שמייצג את הישות הישראלית והיא נותרה נחושה בעמדה זו. הייתה פגישה מקרית ובלתי רשמית ברומא, במהלך פגישה עם שר החוץ האיטלקי. לא היו דיונים, הסכמות או התייעצויות – אנו מכחישים מכול וכול את הדיווחים בעיתונות הישראלית והבין-לאומית. מגנים מחדש את הנורמליזציה ומדגישים שוב את עמדתנו הנחרצת כלפי הסוגייה הפלסטינית".
עוד מבחזית החדשות
- מטח משמעותי של כטב"מים שוגרו אל עבר ישראל מכיוון עיראק
- "תהליכי עומק מדאיגים": בהרצליה ייאסר ללימוד במוסדות החינוך- ספר אזרחות המזוהה עם פורום קהלת
- איראן טוענת: ישראל ביצעה פעולה חשאית משמעותית במדינה
- תעלומת סינוואר: האם מנהיג חמאס חוסל? | גורמי מודיעין: מידע בלתי מבוסס
- מתקפה נוספת על החות'ים בתימן – הפעם על ידי הצבא האמריקני
ההתנערות של השלטונות הלוביים מהפגישה של שרת החוץ עם נציגי ישראל מגיעה לאחר שבעיר א-זאוויה החלו מחאות נגד הפגישה, במהלכה הבעירו המוחים צמיגים ושרפו דגלי ישראל. בטריפולי, הסתערו מפגינים על בניין משרד החוץ וקראו קריאות נגד הממשלה ונגד הנורמליזציה עם ישראל. יריות נשמעו במקום. מפלגת "הצדק והבנייה" בלוב תקפה את שרת החוץ בעקבות הפגישה ודרשה שתפוטר מתפקידה "אנחנו קוראים לראש הממשלה לפטר אותה לאלתר מתפקידה. צעד פוגעני זה דורש הבהרה מספקת בתקשורת".
גם בעזה וביהודה ושומרון לא נשארו אדישים לפגישה החריגה. בכיר חמאס באסם נעים מסר בתגובה: "הזדעזענו מהדיווחים, הפגישות האלו נותנות אור ירוק לישות הציונית להמשיך במדיניותה הפשיסטית ובפשעים האכזריים נגד עמנו". בג'יהאד האיסלאמי הוסיפו: "זו נפילה לביצת הנורמליזציה, איום על הזהות הערבית והאיסלאמית".
אתמול פורסם שבשבוע שעבר נפגשה שרת החוץ של לוב עם שר החוץ הישראלי אלי כהן, פגישה ראשונה אי-פעם בין שרי החוץ של שתי המדינות. מטרת הפגישה הייתה לבחון אפשרויות לשיתופי פעולה וקשר בין המדינות ושימור מורשת יהדות לוב. הפגישה נערכה באיטליה ביוזמה ישראלית, וכהן כינה אותה "היסטורית", ו"צעד ראשון בקשר בין ישראל ללוב".