לחץ דם הוא מונח רפואי שאנשים רבים שמתקרבים לגיל זקנה מתחילים לשמוע אותו באופן תדיר ואף חוששים ממנו מאוד, ולא בכדי הוא מכונה 'הרוצח השקט'. על פי ארגון הבריאות העולמי מעל מיליארד בני אדם לוקים בלחץ דם גבוה והוא אחראי ל-7.5 מיליון מקרי מוות מדי שנה ונחשב לגורם הנפוץ למחלות של כלי הדם והלב – מחלות מסכנות חיים.
70% מהלוקים בשבץ מוחי סובלים מיתר לחץ דם, על-כן הוא נחשב לגורם סיכון עיקרי. ליתר לחץ דם אין כל תסמינים וניתן לזהות אותו רק באמצעות מדידה של לחץ הדם אצל הרופא או בבית. ככל שלחץ הדם עולה – כך גדל הסיכון ללקות בשבץ מוח, ולהיפך: ירידה של 6 מ"מ/כספית בערכי לחץ הדם הדיאסטוליים (הערך הנמוך מבין הערכים של בדיקה) מביאה לירידה של לא פחות מ-40% בסיכון ללקות בשבץ מוח.
כל הסובלים מיתר לחץ דם נשמרים מאוד מאכילת מאכלים מסוימים העשויים להעלות את לחץ הדם ומקפידים ליטול את הכדורים להורדת לחץ הדם מאחר ואם לא ,הדבר עלול לסכן חיים באופן מיידי.
ישנם מאכלים רבים שכולנו אוכלים ביום יום וביכולתם לתרום להורדת לחץ דם באופן משמעותי, בצורה טבעית, הנה כמה מהם:
בזיליקום
בבזיליקום מתוק יש ריכוז גבוה של החומר הכימי אוגנול (חומצת ציפורן), ובבזיליקום לימוני יש ריכוזים גבוהים של לימונן. גם לאוגנול וגם ללימונן יש תכונות נוגדות חמצון שיכולות לסייע בהורדת לחץ הדם.
פטרוזיליה
מספר מחקרים הראו כי נוגדי חמצון נגד קרוטנואידים מפחיתים את לחץ הדם וכולסטרול מחקרים שנעשו בבעלי חיים הראו כי פטרוזיליה הורידה את לחץ הדם הסיסטולי וגם הדיאסטולי על ידי פעולה של חסימת תעלות הסידן בשל כמות נוגדי החמצון שבה.
כמו כן, בפטרוזיליה יש הרבה נוגדי חמצון כמו ויטמין C, A, ו-E שמסייעים בהפחתת דלקתיות, ופלבנואידים שמפחיתים את הסיכון למחלות כרוניות רבות בהן סרטן, אלצהיימר, טרשת עורקים ועוד.
שום
לשום ישנם יתרונות בריאותיים רבים וגם הוא אף פועל נגד יתר לחץ דם עקב השפעתו על הרחבת כלי הדם ההיקפיים. האליצין – המרכיב הפעיל בשום – הוא זה שאחראי לפעילות זו. מומלץ לאכול שתיים עד ארבע שיני שום ביום על מנת לקבל השפעה מיטיבית על לחץ הדם.
קינמון
הקינמון, שנמצא כמעט בכל בית, יכול לשפר את זרימת הדם. מחקרים בבעלי חיים מצביעים על כך שהוא יכול לעזור להרחיב ולהרגיע את כלי הדם: סקירה של 9 מחקרים שכללה 641 משתתפים הראתה כי נטילת קינמון הורידה את לחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי. השפעה זו הייתה חזקה יותר כאשר אנשים לקחו קינמון באופן עקבי במשך 12 שבועות.
טימין
טימין הוא עשב תיבול שעמוס בתרכובות בריאות רבות, ביניהם חומצה רוזמרינית, לה יתרונות רבים, כגון הפחתת דלקות ורמות סוכר בדם, כמו גם זרימת דם מוגברת. הטימין עשיר בתכונות נוגדות חמצון ואנטי-דלקתיות העשויות לסייע בהפחתת לחץ הדם.